Netis WF-2117

Ovo je Wireless adapter u formi PCI 2.0 kartice koja se može instalirati u bilo koji desktop računar. Kao bonus je tu i adapter za instalaciju u Low Profile kućište (HTPC su najčešće takva).

WiFi povezivanje je sve aktuelnije pošto jednostavno ima sve više onih kojima je daleko jednostavnije da računar povežu na mrežu na taj način nego da razvlače kablove. Naravno, to nije problem kod laptopova koji sada svi dolaze sa ugrađenim WiFi adapterom i antenama, no vlasnici desktop računara mogu da biraju da li da nabave neki od USB WiFi adaptera koji su najjednostavniji za instalaciju, ili odgovarajući PCI adapter koji zahteva otvaranje kućišta, ali i uglavnom pruža bolje rezultate zbog činjenice da ima eksternu antenu, odnosno bolji prijem signala, u odnosu na USB varijante koje najčešće imaju slabije i integrisane antene.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • PCI 2.0 standard je kompatibilan sa velikim brojem matičnih ploča

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 150Mbps
  • Interfejs: PCI 2.0
  • Bezbednost: 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK, WPS

Netis WF-2117

Ovaj adapter se ne razlikuje mnogo od onoga što smo mogli već da vidimo, u pitanju je PCI model, sa podrškom za PCI 2.0 magistralu, što znači da će raditi gotovo sigurno na svim aktuelnim pločama (jako retko će se naći matična ploča koja nema bar jedan PCI slot). Sam adapter je prilično mali, dimenzija 127 x 122 x 20 mm i vrlo jednostavne konsktrukcije. Ono što nam se dopalo je da u pakovanju stiže i bracket adapter za montažu u Low-Profile kućišta, tako da se vrlo jednostavno kartica može instalirati, pored klasičnih, i u popularna HTPC kućišta. U pratećem pakovanju se nalazi još i CD sa uputstvom i kratko uputstvo u papirnom obliku.

Sa zadnje strane kartice vidimo konektor za antenu, a u pakovanju se dobija i 5dBi antena, što je odlično pošto se najčešće srećemo sa 2dBi modelima, tako da se u startu mogu očekivati i bolji rezultati, posebno u situacijama gde je prijem signala problematičan. Takođe, pošto se antena skida, po potrebi se može dokupiti i neka jača i zameniti, čim bi se obezbedio još bolji signal. Instalacija je relativno jednostavna, stim što treba otvoriti kućište, pronaći slobodan PCI slot i ubaciti karticu. Posle toga sledi instalacija drajvera i može odmah da počne da se koristi. Pozadi takođe imamo i uobičajene Power i Link/Activity statusne diode.

Rezime

Ovaj adapter radi na 2.4GHz frekvenciji i podržava 802.11b, g i n standarde, stim što je maksimalan (teoretski) protok od 150Mbps, što je sasvim dovoljno za prosečne kućne korisnike koji nemaju u planu strimovanje videa u FullHD rezoluciji na primer. Ova kartica ne košta mnogo, i stvarno ne treba mnogo objašnjavanja zašto je bolje imati ovako nešto nego provlačiti LAN kablove, tako da svakako treba razmisliti i o ovom rešenju.

Conclusion

This adapter works on the 2.4GHz frequency and supports 802.11b/g/n standards, but the maximal (theoretical) flow is 150Mbps, which is enough for the average home users who do not plan streaming videos in FullHD resolution, for example. This card does not cost much, and doesn’t require too much explaining why it is better to have something like this rather than waste time with LAN cable, so you should definitely think about this solution.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2012.): 12€

Sampro ustupio: Netis WF-2117
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs