Održan četvrti Hackteen povodom međunarodnog Dana devojaka u IКT-u

Devojčice su temelj tehnološke industrije u digitalnoj eri, a predrasuda je da je ova oblast muško polje rada, istaknuto je na četvrtom hakatonu Hack#teen za devojčice u organizaciji AFA zajednice, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i kompanije Huawei Technologies. Podeljene u deset timova, 50 učenica uzrasta od 11-14 godina uz pomoć mentorki imalo je priliku da radi na različitim inovativnim tehnološkim rešenjima.

Hakaton je otvorila ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Tatjana Matić i u pozdravnom video – obraćanju podsetila da ministarstvo već deceniju podržava ovakve inicijative i podstiče ulazak devojčica i devojaka u tehnološki svet. Nakon ministarke, devojčicama se obratila Zorica Grba ispred kompanije Huawei Technologies.

Jovana Tadić, PR menadžerka kompanije Huawei, istakla je da Huawei veruje da su u digitalnoj eri devojčice temelji tehnološke industrije. Osnaživanje i povećanje njihove vidljivosti otvoriće ceo svet novih mogućnosti i doneti novi tehnološki i komercijalni napredak svetu.

Aktivnosti Instituta za veštačku inteligenciju Srbije predstavile su lingvistkinja Bojana Bašaragin i programerka Gorana Bojić. Nastavnica Milkica Kostić Zlatić sa svojim timom učenica predstavila je robote Helgu i Lo koje su za njih osvojile zlatne medalje na sajmu „Inova“ u Zagrebu. Program ovogodišnjeg Hack#teen-a obuhvatio je celodnevno druženje, učenje i razmenu iskustava. Kao i prethodnih godina, devojčice su dobile zadatak da kreiraju rešenje koje podrazumeva tehnologiju koja može da reši zadati izazov. Ovogodišnja tema hakatona bila je “Smart City” gde su devojčice razmenom mišljenja morale da se opredele za jedan problem ljudi koji žive u gradu ili neki nedostatak u gradovima koji može biti unapređen uz pomoć tehnologije.

Devojčice su uz pomoć mentorki iz kompanija kreirale tehnološka rešenja koja na interesantan način mogu da unaprede život u gradu i doprinesu dobrobiti čitavom društvu.

Prvo mesto na ovogodišnjem Hack#teen-u osvojio je tim „A-SMTP“ iz osnovne škole Oslobodioci Beograda, dok je drugo mesto pripalo timu „Peti element“ iz osnovne škole Svetozar Marković iz Vranja. Treće mesto osvojio je tim „Petrix“ iz osnovne škole Dositej Obradović iz Vražogrnaca.

Organizacija AFA za najbolje timove obezbedila je vredne nagrade - knjige iz STEAM oblasti od kompanije Laguna i besplatne edukativne kurseve od Krojačeve škole.

Hack#teen je deo AFA inicijative pod nazivom “More girls in STEAM – Više devojčica u nauci, tehnologiji, inženjerstvu, umetnosti i matematici”  koja se organizuje sa ciljem da osnaži i inspiriše naredne generacije devojčica i devojaka u ovim oblastima kako bi bile podjednako zastupljene u tehnološkim poslovima budućnosti i učestvovale u kreiranju nove, digitalne civilizacije.

AFA je globalna zajednica posvećena ekonomskom osnaživanju žena, njihovoj profesionalnoj afirmaciji, kao i povezivanju i aktivnom uključivanju u kreiranje budućnosti i društva jednakih mogućnosti.