Održana weCAN konferencija u Bukureštu

weCAN – mreža nezavisnih marketinških agencija Centralne I istočne Evrope izdala je peti godišnji izveštaj pod nazivom CANual Report. New Moment, partner mreže, je doprineo publikaciji, koja je prvi put predstavljena u Bukureštu sedmog novembra.

Izveštaj obuhvata i sumira rezultate poslovanja tržišta oglašavanja u 15 zemalja Centralne i Istočne Evrope u periodu od 2014 godine do 2018 godine i uključuje predviđanje trendova za narednih 5 godina.

Pored podataka o navikama konzumacije medija i potrošnje u oglašavanju, u izdanju se nalaze i autorski tekstovi weCAN eksperata I lidera drugih industrija, kao što su Agnieszka Kosik, direktor Fejsbuka u Poljskoj, Illés Vadász, Industry menadžer u Guglu u Mađarskoj, Mojca Briščik, predsednik festival Golden Drum i Dr. Ákos Kozák, Direktor GfK Mađarska.

Dve prekretnice u pet godina

Izveštaj pokazuje da je ukupna vrednost potrošnje na oglašavanje u regionu u 2018oj dostigla sumu od 13.8 miljardi evra, što je za 3 milijarde više nego pre pet godina.

weCAN

Broj ljudi u regionu koji svakodnevno koriste internet je porastao za 10% od 2014. i u većini zemalja oglašivači su se brzo prilagodili ovoj glavnoj promeni u navikama korišćenja medija. Ovaj brzi rast konzumacije internet sadržaja praćen je eksplozivnim rastom udela potrošnje na internet oglašavanje od 104% u odnosu na ukupna ulaganja u oglašavanje i dostigao je 5.7 milijardi evra prošle godine za region Centralne i Istočne Evrope pretekavši ulaganje oglašivača u televiziju.

weCAN

Preuzimanje liderske pozicije ulaganja u online nije jedina prekretnica CEE tržišta. Dok se u posmatranom periodu jedino beleži konstantan pad ulaganja u oglašavanje u štampanim medijima (-28%), tržište OOH se uvećalo za pristojih 10%.

weCAN

Tržište oglašavanja u periodu između 2014godine i 2018 godine

  • Televizija ili internet?

Oglašivači u zemljama Višegradske četvorke su bili najbrži u prilagođavanju oglašavanja u eri interneta. Češka je prva zemlja u kojoj je potrošnja na oglašavanje na internetu potisnula televiziju. Taj trend je pratila, nadalje, Mađarska u 2015oj, Poljska u 2018oj, dok se očekuje da se Slovačka pridruži u vrlo bliskoj budućnosti.

Pored njih, još tri zemlje su imale ovu prekretnicu -Litvanija u 2016oj i Ukrajina i Rusija u 2018oj. Poslednja u ovom nizu je postala prava digitalna supersila doprinoseći svojom potrošnjom na oglašavanje na internetu skoro polovini ukupne potrošnje na oglašavanje na internetu regiona. Češ ka, Mađarska, Poljska, Slovačka, Rusija, Ukrajina, Litvanija: internet Rumunija, Bosna I Hercegovina, Bugarska, Srbija, Slovenija, hrvatska: TV

  • weCAN rangiranje

Pre pet godina, weCAN je razvio indeks koji bi oglašivačima približio i objasnio stanje tržišta oglašavanja u regionu. Vrednosti weCAN indeksa pokazuju procenat potrošnje u oglašavanje po glavi stanovnika unutar nominalnog GDP-ja zemlje, otkrivajući da li potrošnja na oglašavanje kao ekonomski sektor jača ili slabi u odnosu na celokupni ekonomski perfomans zemlje.

Od 2014 godine, weCAN indeks je rastao u Češkoj, Ukrajini, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rusiji I Litvaniji. To znači da je u ovim zemljama tržište oglašavanja raslo dinamičnije od ekonomije tih zemalja. Ovo su iste one zemlje u kojima je oglašavanje na internetu uzelo primat od televizije, dokazujući time da je ekonomski segment u koji spada oglašavanje razvijen, na način na koji je to na zapadnim tržištima, ukoliko je potrošnja na oglašavanje na internetu prva na listi.

  • Što se tiče tržišta Srbije u posmatranom periodu, u poređenju sa gore navedenim tržištima, ono izgleda pasivno i slabo agilno kada su trendovi i promene u pitanju. Međutim, u narednom petogodišnjem periodu, moglo bi se prodrmati upravo zahvaljujući internetu i hvatanju priključka sa razvijenijim tržištima u ovoj kategoriji. Možda u tom periodu, ulaganja u oglašavanje na internetu i u Srbiji počnu da liče na ona iz Višegradske grupe.

Ceo izveštaj se može preuzeti na sledećem linku: www.wecan.net.