OTVORENA LETNJA ŠKOLA INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA: EDIT kompanije Comtrade startovao je danas u Beogradu i Kragujevcu

EDIT letnja škola programiranja je prvenstveno namenjena studentima koji žele da dopune svoje akademsko znanje sa praktičnim iskustvom

Danas je u tehnološkim centrima kompanije Comtrade u Beogradu i Kragujevcu zvanično otvorena dvadeseta po redu letnja škola informacionih tehnologija i programiranja EDIT. U naredne dve nedelje polaznici EDIT-a će imati priliku da rade na realnom projektu i na taj način steknu preko potrebna praktična znanja, ali i da se upoznaju sa radom i načinom funkcionisanja jedne velike IT kompanije.  

EDIT je prvenstveno namenjen studentima koji žele da dopune svoje akademsko znanje sa praktičnim iskustvom. Studenti će naučiti kako da rade u timu i sarađuju sa drugim pojedincima koji imaju različite nivoe obrazovanja i načine rada.

Za ovogodišnji EDIT prijavilo se više od 400 kandidata, a nakon intervjua izabrano je najboljih 106 koji pohađaju dvonedeljnu letnju školu informacionih tehnologija.

"Inicijativa koja je počela pre tačno 20 godina kao idealna prilika za obuku studenata tokom letnjeg perioda, prerasla je u ozbiljnu letnju školu koja je ove godine postala i internacionalna, jer se pored Beograda, Kragujevca, Ljubljane, Sarajeva, Maribora, Banjaluke održava i u Dablinu. Od preko 400 studenata koji su se prijavili ove godine za našu letnju školu odabrano je 106 i svi oni će biti uključeni u ove dve nedelje rada na različitim projektima" - izjavila je Jelena Ječmenić, Delivery Director Comtrade Solutions Engineering.

Video izjava.

Na pripremi ovogodišnje Letnje škole programiranja radio je tim Comtrade-a koji broji više od 50 ljudi. “ Svakog jula radujem se letu u Comtrade-u jer tada ovde viđamo nova lica, sa sve više izazova koje nam postavljaju. Vi ste generacije sa puno više znanja, pitanja i informacija, sa puno više iskustava. Svake godine nama je pravi izazov pripremiti letnju školu koja će vam biti primamljiva i interesantna, a istovremeno pokazati kako je to raditi na realnim projektima, u pravom kompanijskom okruženju. Startujete kao studenti, u klupama kroz nekoliko predavanja u toku današnjeg i narednih par dana, a završavate krajem sledeće nedelje u velikom sprintu, jureći da do kraja uradite planirani projekat i taskove, da se što bolje pripremite za završnu prezentaciju i budete bolji i drugačiji od ostalih. To je scenario i okruženje vrlo slično onome u kome se nalaze naši inženjeri. U toku tog perioda slušaćete vrhunske stručnjake iz Comtrade-a koji će vam govoriti o najaktuelnijim metodologijama razvoja softvera, najnovijim tehnologijma i alatima”, istakla je prilikom otvaranja EDIT-a u Kragujevcu Marija Firmić Raković, Quality Manager u Comtrade-u.

Ovogodišnja tema EDITa u Srbiji je “Augmented Reality – Turn Your Learning Into Magic”. Polaznici će imati zadatak da ožive klasične udžbenike i obrazovne materijale novim audio-vizuelnim, interaktivnim sadržajima.

Tema ovogodišnjeg EDIT-a u Srbiji je primena “augmented reality” (AR) tehnologije u obrazovne svrhe. Polaznici će raditi na projektu oživljavanja klasičnog obrazovnog materijala i udžbenika dodavanjem novog audio-vizuelnog sadržaja koristeći AR. Svaki telefon ili tablet bi mogao da se pretvori u novi izvor informacija prilikom učenja, ali da te informacije budu predstavljene na sasvim drugačiji način. Studenti, srednjoškolci i osnovci bi mogli bolje da razumeju i savladaju određenu temu tako što će imati mogućnost da ispred sebe vide interaktivnu vizuelizaciju toga što izučavaju. Tako će, na primer, student mašinstva moći da pokrene aplikaciju na svom tabletu ili telefonu, uperi kameru ka šemi motora sa unutrašnjim sagorevanjem u knjizi iz koje sprema ispit, a ispred njega će se pojaviti interaktivni i animirani 3D model tog motora i njegovog radnog ciklusa, izjavio je Vedran Vujinović, Senior Software Engineer u kompaniji Comtrade i direktor ovogodišnje letnje škole programiranja EDIT u Srbiji.

VIDEO izjava.

Učensnici ovogodišnjeg EDIT-a u Beogradu nisu mogli da sakriju svoje oduševljenje što prisustvuju ovom događaju koji će biti od i te kakvog značaja za njihovu buduću karijeru.

“Očekujem da radim sa veoma ambicioznim ljudima, jako motivisanim, zbog čega su između ostalog i došli ovde. Očekujem i da napravimo super aplikaciju i naučimo mnoge stvari koje dosad nismo znali. Nažalost, na fakultetima mnoge stvari ne učimo, konkretno Android, ali zato imamo mnoga druga znanja koja ćemo iskoristiti u naredne dve nedelje “, izjavio je Filip Trkulja, student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

VIDEO izjava.

Ove godine za EDIT se prijavio i veliki broj devojaka, a među njima je i Sanja Kojić, studentkinja Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

“Za EDIT sam čula još pre dve godine kada sam bila druga godine studija. O letnjoj školi programiranja sam čula dobre utiske i da su učesnici bili zadovoljni jer su učestvovali na pravom projektu koji nakon dve nedelje dobije pravi izgled” - istakla je Sanja.

VIDEO izjava.

EDIT u Beogradu i Kragujevcu će trajati do 29. jula, a više o letnjoj školi programiranja kompanije Comtrade možete saznati na zvaničnom sajtu.