Poslovni inkdžet štampači: vreme je da se i IT menadžeri probude i osete miris kafe

Novi podaci su istakli kako jednostavan prelaz sa jedne vrste tehnologije štampača na modernu alternativu može otvoriti neprocenjive resurse u korporativnom sektoru. Jednostavnim odustajanjem od laserskog štampanja i prelaskom na Epson poslovne inkdžet tehnologije evropska korporacija može u potrošnji energije uštedeti više od milijardu Kwh, smanjiti troškove za 134 miliona eura i smanjiti CO2 emisiju za 409 miliona kilograma svake godine.

2020 bi trebalo da bude glavna godina za mnoga preduzeća širom Evrope, uz povećanje zelenih zakonskih zahteva i aktivističkim grupama koje zahtevaju više napora kako bi se smanjio uticaj na klimu. U kontekstu toga, ukupna godišnja vrednost CO2 ušteda koje bi se mogle ostvariti ako bi se sve evropske kompanije prebacile na Epson poslovnu inkdžet tehnologiju, jednake su količini koju 18 miliona stabala može apsorbovati tokom jedne godine.

U Kwh, potencijalna ušteda bi mogla da bude preusmerena za pogon od 1,2 miliona električnih automobila godišnje, a u novčanom iznosu to bi moglo značiti da poslodavci širom Evrope mogu finansirati dodatnih 36 miliona šoljica kvalitetne kafe za svoje kolege.

U poslednje četiri godine Epson poslovni inkdžet štampači osigurali su 56-postotni rast tržišnog udela, pozicionirajući Epson na 29% ukupnog tržišnog udela u Zapadnoj Evropi, pokazuju podaci IDC-a.

Ako se ovaj trend nastavi, mogli bi se pozabaviti daljim faktorima zaštite životne sredine, uz korporativno okruženje koje bi moglo da smanji otpad nastao štampanjem; što je jedan od faktora koji pomaže u sve većem prihvatanju ove tehnologije.

Phil Sargeant iz IDC-a, kompanije za tržišnu inteligenciju, kaže: "Poslednjih godina primećujemo porast u broju poslovnih inkdžet štampača od proizvođača kao što su Epson i HP, a u manjoj meri Canon i Brother. Tržišni udeo za inkdžet štampače povećava se gotovo dva posto godišnje". Inkdžet štampači su, dodao je, pronašli svoje mesto i pozicionirali se kao mainstream izbor. "Sada je svaki treći uređaj prodat u kancelarijskom okruženju iz serije poslovnih inkdžet štampača. Ako pogledate neka tržišta u Evropi, ta brojka ide i do 40%."

Prema IT menadžerima koje je nedavno anketirao Epson, potreba za ulaganjem u novu tehnologiju (58%), smanjenje troškova (51%) i ulaganje u nove talente (42%) navode se kao prva tri poslovna izazova organizacija u poslednje dve godine.5 Iako je 38% izjavilo da su pod velikim pritiskom kako bi se poboljšale CSR performanse, stroga budžetska ograničenja ostavila su 37% bez mogućnosti za zapošljavanjem novog osoblja.

„Progresivna inovacija postignuta u poslednjoj deceniji znači da prelazak sa nasleđene laserske tehnologije na Epson poslovni inkdžet dokazano štedi novac i smanjuje uticaj na životnu sredinu, ali takođe omogućava i fokusiranje na važnija područja poslovanja", kaže Darren Phelps, VP poslovanja, Epson Europe." Male promene dela opreme koje se često previde, mogu imati bitne ekološke i ekonomske rezultate, a to su prednosti koje omogućuje naša tehnologija štampanja koja ne zahteva toplotu".

„Jednostavna promena u tehnologiji može imati značajne koristi za ljude", kaže Phelps. "U korporacijama se uštede dobijene našim inovacijama koriste za poboljšanje iskustva zaposlenih i kupaca, pomažu u pokretanju prodaje i omogućavaju nove, pametnije načine rada".