Povoljni kućni štampač Lexmark Z1320

Kompaktni model za kućne potrebe se odlikuje dimenzijama, lakoćom rukovanja, niskom nabavnom cenom i vrlo povoljnom eksploatacijom. Štampa dovoljno brzo i kvalitetno za sve prosečne potrebe, a možete dokupiti specijalni 6-bojni kertridž za još bolje rezultate štampanja fotografija.

Proizvodi kompanije Lexmark su prepoznatljivi po atraktivnom izgledu, povoljnoj ceni i veoma dobrim performansama. Dodajmo ovome i veoma nisku cenu eksploatacije, i jasno je da se radi o popularnim štampačima koji su idealan izbor za kućne korisnike kao i vrlo povoljna investicija kada je u pitanju kancelarijska upotreba.

Ključne karakteristike

  • Visoka rezolucija štampe u boji do 4800 x 1200 dpi
  • Brzina štampe je od 5 strana u minuti za kolor štampu najvišeg kvaliteta do 22 strane u minuti za crno belu draft štampu
  • Kompaktne dimenzije
  • Jednostavnost upotrebe

Utisak kvare

  • Ništa specijalno

Specifikacija

Lexmark Z1320 - Tehnologija štampe: Thermal InkJet u četiri boje: Cijan, Magenta, Žuta, Crna, moguće je dokupiti 6-bojni kertridž za štampu fotografija

  • Rezolucija štampe: do 4800 x 1200 dpi u boji, 1200 x 1200 dpi crno belo
  • Brzina štampe: 22 str/min (draft, crna), 16 str/min (draft, kolor), 12 str/min (normalna, crna), 5 str/min (normalna, kolor)
  • Podržane dimenzije papira: maksimalno 5" x 7" ili 12.7cm x 17.8cm
  • Ulazni kapacitet štampanja: 100 listova od 75 gr/m2
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 120.6 x 429 x 212.5 mm
  • Težina: 2.32 Kg
  • Nivo buke: do 52 dBA
  • Mesečni obim štampe: 3000 kopija

Lexmark Z1320

Sudeći po veoma kompaktnim dimenzijama, Lexmark Z1320 je pravi predstavnik štampača kućne kategorije. Kada se izvadi iz kutije, potrebno ga je otvoriti, odnosno rasklopiti ulaznu i izlaznu kasetu. U ulaznu kasetu staje do 100 listova od 75 gr/m2 koji se ubacuju sa gornje strane. Kako ulazna kaseta nije pod velikim uglom u odnosu na telo štampača, on se može postaviti skoro potpuno uz zid, i tako samo uštedeti na prostoru. Štampač je napravljen od kombinacije bele sjajne plastike i sive mat plastike, i izgleda veoma atraktivno i kvalitetno. Zarad jednostavnosti, na njemu postoji samo jedna taster i to onaj za paljenje i gašenje štampača. Zanimljivo je rešen adapter za napajanje koji je odvojen element koji se u štampač ubacuje sa zadnje strane, kao da je u pitanju neki dodatni kertridž. Ovo je sigurno urađeno da bi se dobio što univerzalniji model na kome se jednostavno mogu dodavati napajanja za različita tržišta.

Sa računarom se povezuje preko USB porta, a podržani su Microsoft Windows i Apple Mac OS operativni sistemi. Instalacija i povezivanje se obavlja veoma jednostavno, i nema mogućnosti za greškom. Kertridži se menjaju lako, a pristupa im se kroz otvor sa prednje strane. Deklarisana buka je maksimalno 52 dBA, a u realnim uslovima to znači da nije ništa bučniji od drugih štampača, odnosno da se u kancelariji u kojoj uvek postoji određeni nivo buke, neće praktično ni čuti. Brzina štampe je sasvim solidna, i naravno zavisi od toga da li se štampa u boji ili crno belo, kao i kvaliteta štampe, odnosno da li je draft ili normal režim štampe. Što se kvaliteta štampe tiče, prilično je dobar, crno beli tekst je odličan, a fotografije sasvim dobre, a preporučujemo naravno foto papir i 6-bojni kertridž za maksimalan kvalitet otiska.

Mesečno obim štampe je 3000 kopija što je sasvim dovoljno za kućne uslove. Ovaj štampač prima veliki broj različitih formata i debljine papira (uključujući koverte i karton), a maksimalan format foto štampe bez margina je 5" x 7" (12.7cm x 17.8cm). Softver koji dolazi u paketu će dobro doći svima koji nemaju, ne žele ili ne umeju da barataju nekim naprednim programom za obradu slika, pošto vrlo jednostavno možete svaku fotografiju pripremiti za štampu, tako da rezultati budu što bolji.

Rezime

Generalno gledano, ovaj model nam se vrlo dopao, prvenstveno zbog kompaktnih dimenzija, povoljne nabavne cene i niske cene eksploatacije, a svakako zbog odličnih rezultata štampe crno belih i foto sadržaja. Zamerki nema, a imajući u vidu da je cena veoma primamljiva, sigurno je da će se mnogi i odlučiti upravo za ovaj model.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, septembar 2007.): 36€

Direct Link ustupio: Lexmark Z1320
maloprodaja: Direct Link partneri, spisak prodavnica na ovom linku.