Povraćaj bezbednosnih investicija: unutrašnji bezbednosni operativni centri prepolovljavaju finansijski uticaj proboja podataka

Kompanije sa unutrašnjim bezbednosnim operativnim centrom (SOC) procenjuju finansijsku štetu od sajber napada na 675.000 dolara, što je manje od polovine prosečnog troška koji su pretrpele sve velike organizacije (1,41 miliona dolara), pokazalo je novo istraživanje kompanija Kaspersky i B2B International. Između ostalih promena koje kompanije mogu da primene kako bi smanjili štetu nastalu usled proboja podataka je i angažovanje osobe ovlašćene za zaštitu podataka (DPO), s obzirom na to da 34% kompanija svih veličina koje imaju zaposlenog koji se brine o zaštiti podataka navodi da sajber incidenti nisu doveli do finansijskih gubitaka.

Svake godine, proboji podataka iziskuju sve više troškova za kompanije. U 2019. godini, ovi troškovi su dostigli 1,41 miliona dolara, što je porast u odnosu na prošlogodišnjih 1,23 miliona, pokazuje novi izveštaj kompanije Kaspersky pod nazivom ‘IT bezbednosna ekonomija u 2019: kako preduzeća gube novac i štede usred sajber napada’. Kao odgovor na to, velike organzacije ulažu više u sajber bezbednost: ove godine IT bezbednosni budžeti preduzeća iznose u proseku 18,9 miliona dolara u poređenju sa 8,9 miliona tokom 2018. godine.