Prestigio MultiPad 4 Diamond 10.1 3G

Odličan tablet koji stiže iz Prestigia, sa 10.1" IPS ekranom nešto niže rezolucije od 1280x800 piksela i quad-core MediaTek procesorom. Vrlo atraktivnog dizajna i kvalitetne izrade, ima ugrađen i GPS, FM radio, ali i SIM slot za data, poruke i glasovnu komunikaciju.

Prestigio je proizvođač koji već duže vreme aktivan na našem tržištu, gde je najpoznatiji upravo po tabletima. Videli smo već dosta raznih modela i u pitanju su bili modeli srednje više klase, odličnih karakteristika i kvaliteta izrade koji prevazilazi ono što se inače viđa u tom cenovnom rangu. Na testu se našao i model iz MultiPad serije: MultiPad 4 Diamond 10.1 3G. U pitanju je 10.1" tablet solidne konfiguracije, koji dolazi sa Android 4.2.2 verzijom OS-a, ali i dodatnom podrškom za SIM karticu, pomoću koje možete, osim data saobraćaja, obavljati pozive i slati i primati SMS poruke.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije za 10" model
  • Odličan kvalitet izrade
  • Podrška za 2G/3G data, sms i glasovno pozivanje
  • Ugrađeni FM radio i GPS
  • USB OTG

Utisak kvare

  • Android OS u 4.2.2 verziji, nema još update-a

Specifikacija

  • Procesor: Quad Core ARM Cortex A7 MTK8389, 1.2GHz
  • Grafika: PowerVR SGX 544, 286MHz
  • Memorija: 1GB RAM, 16GB interno, MicroSD (do 32GB)
  • Ekran: 10.1" LED Backlight (1280x800), IPS panel
  • Konekcije: BT, Wi-Fi, Micro USB 2.0, Micro SDHC, Micro SDXC, SIM Card, Mini HDMI
  • 2G/3G: GPRS, EDGE, HSDPA, HSPA+, (GSM 850, GSM 900, GSM 1800, GSM 1900, UMTS 900, UMTS 2100), 42.2Mbps / 11Mbps (download/upload)
  • Dodatno: Stereo Speakers, Microphone, Card Reader, GSM Module, GPS reciever, FM radio, Phone
  • Napred: 0.3MP napred, 2MP pozadi
  • Baterija: Li-Polymer 6400mAh
  • Dimenzije: 256 x 174.7 x 9.7 mm
  • Težina: 620g
  • Operativni sistem: Android 4.2.2

Prestigio MultiPad 4 Diamond 10.1 3G

Iako se definitivno ne radi o Premium modelu, kada se uzme u ruke, ovaj tablet zaista deluje fantastično: kvalitetno staklo sa cele gornje strane (na žalost, nije u pitanju Gorilla Glass) i aluminijum koji pokriva veći deo zadnje stranice (postoji samo gornji deo od plastike, gde su instalirane antene, čime se dobija i bolji kvalitet signala). U rukama leži vrlo dobro, zahvaljujući blago zaobljenim ivicama, a srebrna lajsna izgleda prilično atraktivno, tako da što se vizuelnog utiska tiče, ovaj tablet stvarno može da se poredi i takmiči sa nekim dosta poznatijim imenima. Prateže pakovanje sadrži strujni punjač sa USB kablom (može se dakle koristiti bilo koji snažniji punjač) i OTG USB kabl, što je vrlo korisno. Šteta što nije bilo prostora u okviru cene da se dobije i kvalitetna futrola, pogotovo pošto znamo da isti proizvođač uz mnoge modele tableta isporučuje i futrole.

Tablet ima Power i Volume fizičke tastere sa leve bočne strane (u landscape položaju, pri vrhu), dok su svi preostali konektori raspoređeni uz gornju ivicu tableta: Mini HDMI, MicroSD, SIM, MicroUSB, 3.5mm audio za slušalice i ugrađeni mikrofon. Stereo zvučnici su postavljeni sa zadnje strane, tako da će biti poklopljeni ako tablet stoji ravno na stolu, a kao i obično, nalazimo dve kamere: 2MP varijantu pozadi i 0.3MP napred, dakle ne baš tako impresivne opcije za one koji vole fotografiju, tako da će verovatno biti korišćene samo za video komunikaciju.

Ono što se ne vidi spolja su brojne podržane tehnologije, od već standardnih WiFi 802.11n i Bluetooth 4.0, pa do GPS modula, FM risivera, ali i podrške za 3G (HSPA+ do 42Mbps/11Mbps) konekciju. Dodatno, pored surfovanja, tu su i Messanger (za SMS) i Phone aplikacije, tako da se može u kombinaciji sa nekim klasičnim ili bluetooth headsetom, koristiti kao telefon. Cela konfiguracija je inače bazirana na quad-core MediaTek MTK8389 procesoru koji radi na 1.2GHz i beleži oko 13500 poena u AnTuTu benchmark-u. Sistem ima na raspolaganju 1GB RAM-a i 16GB interne memorije, što se može proširiti sa još 32GB MicroSD memorijskom karticom.

Rezime

Proizvođač se opredelio za 10.1" IPS ekran ne baš impresivne rezolucije od 1280x800 piksela, ali je slika prilično kvalitetna, dobrog osvetljenja i kontrasta, sa odličnim uglovima gledanja. Ugrađena 6400mAh baterija je dovoljna za sasvim pristojnu autonomiju koja ne izlazi iz proseka za ovu kategoriju uređaja. Što se performansi u radu tiče, proizvođač se opredelio za bazičan interfejs koji je skoro identičan originalnom Android-u, tako da nema ničega što bi zauzimalo sistemske resurse, tako da sve radi vrlo glatko i brzo. Ovakav tablet će biti dobar izbor za multimediju, surfovanje, čitanje i jedino će one najzahtevnije nove igre praviti malo problema. Za sve ostalo, neće biti prepreke da se koristi svakodnevno.

Conclusion

Manufacturer opted for 10.1" IPS screen offering non-impressive resolution of 1280x800 pixels, but high quality image, good brightness and contrast along with excellent viewing angles are provided. The built-in 6400mAh battery is providing decent autonomy, average for this product category. As far as the performance, manufacturer opted for a basic interface which is almost identical to the original Android; there is nothing to trap the system resources, so everything runs smoothly and quickly. This tablet will be a good choice for multimedia, surfing, reading, and only the most demanding new games will make a bit of trouble. For everything else, there will be no obstacles for daily usage.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 220€

Asbis ustupio: Prestigio MultiPad 4 Diamond 10.1 3G
zvanični sajt: canyon.rs