Prestigio MultiPad 7.0 Prime Duo 3G

Jedan od malo starijih modela Prestigia, sa 7" ekranom i nešto oskudnijom rezolucijom od 800x480 piksela. Pažnju nam privlače ugrađeni GPS i podrška za SIM kartice odnosno data saobraćaj, SMS-ove i glasovne pozive.

Prestigio MultiPad 7.0 Prime Duo 3G spada u nešto starije modele ovog proizvođača koji su dostupni na tržištu, ali će zbog cene sigurno i dalje biti aktuelan. Čini se da nikada nije bilo više modela tableta u ponudi, i kupci za svoj novac mogu dosta toga birati, tako da neće biti ni malo lako opredeliti se. Ipak, Prestigio je uspeo da izgradi sjajnu reputaciju i obezbedi prilično dobru poziciju, tako da će i u startu biti u malo lakšoj situaciji da prodre do kupaca. Model MultiPad 7.0 Prime Duo 3G je tablet ekrana dijagonale 7", sa podrškom za SIM kartice, tako da se može koristiti za slanje poruka ali i telefoniranje pored svega ostalog.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Solidan kvalitet izrade
  • Pristojan 7" ekran
  • Podrška za 2G/3G konekcije, SMS i telefoniranje
  • USB OTG

Utisak kvare

  • Android OS u 4.1.2 verziji, nema update-a
  • Specifikacija nije baš tako snažna, po današnjim merilima

Specifikacija

  • Procesor: 1.2 GHz, Dual Core ARM Cortex A9 MT8377
  • Grafika: Dual-core PowerVR SGX531
  • Memorija: 512MB RAM, 4GB interno, MicroSD (do 32GB)
  • Ekran: 7" LED Backlight (800x480)
  • Konekcije: WiFi 802.11b,g,n, micro USB (OTG), 3.5mm audio (headset), Bluetooth
  • 2G/3G: GPRS, HSDPA, GSM, EDGE
  • Dodatno: G-Sensor, 3D Accelerometer, Microphone, Stereo Speakers, GPS
  • Napred: 0.3MP napred, 2MP pozadi
  • Baterija: Li-Polymer, 3000mAh
  • Dimenzije: 198 x 123 x 11.8 mm
  • Težina: 355g
  • Operativni sistem: Android 4.1.2

Prestigio MultiPad 7.0 Prime Duo 3G

Kao i svi 7" modeli, tablet je prilično kompaktnih dimenzija od 198 x 123 x 11.8 mm i teži oko 350g, tako da je vrlo zgodan za nošenje i korišćenje sa jednom ili dve ruke. Zadnja stranica je napravljena od soft-touch plastike, a tablet ima zaobljene ćoškove tako da čak deluje i manji nego što zaista jeste. Kvalitet izrade je solidan ali ne i nešto posebno impresivan, što se vidi ako se tablet malo jače pritisne ipak dolazi do blagog ugibanja plastike pozadi. Ekran ima plastični zaštitni sloj koji pokriva i okvir, no do sada se pokazalo da to na žalost ne znači i da se neće lako ogrebati ako se ne pazi. Sa pozitivne strane, u pakovanju dolazi i odlična zaštitna futrola, što je na neki način i zaštitni znak Prestigia.

Sa dijagonalom od 7" i rezolucijom od 800x480 piksela, jasno nam je odmah da neće baš oduševiti one koji traže što bolju sliku, pošto je ova rezolucija uveliko prevaziđena, no boje su pristojne, slika oštra i bez primetne pikselizacije, tako da će ipak proći kod manje zahtevnih korisnika. Što se tiče kontrasta i jačine osvetljenja, vrednosti su prosečne, a korišćenje po jakom dnevnom svetlu neće biti baš previše udobno zbog refleksije. Svi fizički tasteri su raspoređeni uz desnu bočnu stranicu (Power i Volume), gde su i MicroUSB, 3.5mm audio portovi, kao i ugrađeni mikrofon, dok su uvučeni Reset tasteri zvučnik smešteni sa zadnje strane. Sa gornje zadnje strane nalazimo slotove za MicroSD memorijsku karticu i SIM karticu.

Konfiguracija nas u startu nije baš impresionirala, sa pristojnim MediaTek dual-core MT8377 procesorom na 1.2GHz, samo 512MB RAM-a i 4GB interne memorije, ovo možda jeste dovoljno za neke starije i manje zahtevne igre, ali će čak i otvaranje više prozora u browseru zadati malo muke. Proizvođač se odlučio za manje više standardni Android bez puno customizacije, što je dobro pošto nema i dodatnog opterećivanja sistema. Sa druge strane, zatičemo već staru 4.1.2 verziju OS-a, bez nekih vesti o upgrade-u. Što se povezivanja tiče, tu su WiFi i Bluetooth, dok USB interfejs podržava i OTG funkciju (dobija se i adapter u pakovanju) tako da neće biti problem povezati i niz drugih periferija. Kao poseban bonus, tu su ugrađeni GPS modul (tablet se može koristiti za navigaciju) ali i podrška za SIM karticu i GPRS, HSDPA, GSM, EDGE mreže. Pored transfera podataka preko mobilne mreže, tu su i SMS-ovi i glasovni pozivi, što će sigurno mnogima biti vrlo korisno.

Rezime

Iako jeste u pitanju nešto stariji model kod koga bi malo više RAM-a i novija verzija Androida bili i više nego poželjni, ima dosta toga da ponudi, posebno pošto je i cena sada prilično povoljna. Ipak, ne treba zaboraviti da se u tom cenovnom rangu može naći zaista dosta toga, tako da se stvarno isplati malo više potražiti. Pre izvesnog vremena, ovo je možda i mogao biti neki best-buy model u 7" kategoriji, ali se sada dosta toga izdešavalo na polju tableta, tako da je i konkurencija dosta jača.

Conclusion

Although it is an older model that needs a little more RAM and a newer Android, it has a lot to offer, especially since the price is affordable. We should not forget it is possible to find a lot of things in this price range, so it pays to be persistent. Some time ago, this could be a best-buy model in the 7" category, but now the tablet market is changed, so the competition is a lot stronger.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 115€

Asbis ustupio: Prestigio MultiPad 7.0 Prime Duo 3G
zvanični sajt: canyon.rs