Prestigio RoadRunner HD1

Na testu smo imali vrlo zanimljiv proizvod koji će biti interesantan vozačima koji iz nekog razloga žele da snime događaje sa prednje strane automobila. Ova kamera se lako instalira, veoma lako koristi i beleži video u HD 720p rezoluciji.

Prestigio u svojoj ponudi ima ceo odeljak namenjen za korišćenje u automobilu, pa pored nezaobilaznih GPS navigacija imamo i prenosne DVD odnosno multimedijalne plejere, a od nedavno i vrlo interesantan proizvod u vidu posebne kamere za vozače. U suštini, ne radi se o nekom posebno revolucionarnom proizvodu, ali je Prestigio izgleda jedan od prvih proizvođača periferija koji se dosetio da pokrije i ovu oblast. Ova kamera je namenjena svima koji iz nekog razloga žele da snime tok vožnje, recimo zbog dokazivanja kod sudije za prekršaje ili kod osiguranja (ako zatreba). Ovako nešto bi se moglo vrlo lako ispostaviti kao veoma bitan dodatak za taksiste kojima doduše, spisak neophodne opreme stalno raste.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Podrška za SD memorijske kartice i 6h snimanja
  • Noćno snimanje
  • Odličan kvalitet slike u HD 720p rezoluciji
  • Snimanje fotografija u 2560x1920 rezoluciji

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor i rezolucija: 1MP CMOS, 1280 x 720 @ 30 fps
  • Objektiv kamere: ugao snimanja od 120 stepeni
  • Ekran: 2.5" LCD
  • Interfejs: USB, AV,
  • Memorija: SD memorijske kartice do 32GB
  • Dodatno: noćno snimanje, radi na temperaturama od -35 do +70 stepeni

Prestigio RoadRunner HD1

Kamera dolazi u bogatom pakovanju gde se pored nje dobijaju i postolje za montažu na vetrobransko staklo, adapter za napajanje u kolima, USB kabl za povezivanje na računar i punjenje baterije, AV kabl i korisničko uputstvo. Montaža u kolima je maksimalno pojednostavljena i treba prvo kameru prikačiti na postolje (sistem je isti kao kod postolja za aparat, sa navojem), a zatim se postolje pomoću vakuma fiksira za staklo na odgovarajućem mestu. Preporučujemo da se otvori LCD ekran pre kačenja kako bi se odgovarajuća pozicija što lakše odredila. Postolje ima zglob koji omogućava da se kamera postavi u praktično bilo koji položaj i tako uhvati željeni ugao bez ikakvih problema, pogotovo što objektiv kamere hvata ugao od čak 120 stepeni, pa će se na snimku lako videti ceo prednji kraj auta.

Kamera sa bočnih strana ima raspoređene tastere za kontrolu snimanja i reprodukcije (Mode, Down, Up, Record/Snap, Menu, On/Off) i konektore (za napajanjem, mini-USB, AV Out i uvučeni Reset taster. Tu je i preklopljeni ekran dijagonale 2.5" koji se otvara na dole, koji nas nije nešto mnogo oduševio kvalitetom prikaza, no slika je dobro vidljiva u svim uslovima, a to je najbitnije za ovakav uređaj. Sa prednje strane kamere vidimo četiri IR diode, što znači da kamera odlično snima i u mraku, stim što farovi daju sasvim dovoljno svetlosti da se dobiju veoma upotrebljivi snimci. Pored videa koji se snima u HD 720p rezoluciji, kamera može snimiti i fotografije u rezoluciji od 2560x1920 piksela. Ono što nam je posebno privuklo pažnju jeste činjenica da kamera radi na temperaturnom opsegu od -35 pa do čak +70 stepeni, što znači da se može koristiti praktično u svim uslovima.

Rezime

Kvalitet slike u 720p je dosta dobar, a pošto ima i automatsko podešavanje osetljivosti na svetlost, tako da korisnika može da se fokusira na vožnju. Kamera nema internu memoriju, već se oslanja na SD memorijsku karticu, a na model kapaciteta od 32GB staje do 6h videa, što je vrlo pristojno vreme. Pregledanje snimaka je dosta olakšano funkcijom koja detektuje pokrete, a ugrađena Li-Ion baterija će bez izvora napajanja izdržati oko 2.5h, što je sasvim pristojno vreme. Ova kamera se može ispostaviti kao veoma praktično i jednostavno rešenje za one kojima je bitno da snime svoju vožnju i dešavanja ispred svog automobila, a po ovome što smo videli, Prestigio RoadRunner HD1 deluje kao odličan izbor, pogotovo što i nema neku veliku konkurenciju u ovom trenutku.

Conclusion

720p picture quality is good, and since it has automatic adjustment of light sensitivity, users can focus on driving. The camera has no internal memory, but relies on a SD memory card, and the capacity of 32GB model can store some 6 hrs of videos, which is very good. Reviewing of the videos is a lot easier with the function that detects motion, and the built Li-Ion battery will provide around 2.5hrs of work, which is quite decent time. This camera is very practical and simple solution for those to whom is important to record their rides and actions in front of the car and according to what we have seen, Prestigio RoadRunner HD1 looks like an excellent choice, especially because there are no many rival products at the moment.

Testirani proizvod je uzorak.

Asbis ustupio: Prestigio RoadRunner HD1
zvanični sajt: prestigio.rs