Pripreme za novu školsku godinu - šta smo naučili iz nastave na daljinu

Nakon tri meseca praćenja rezultata globalnog organizovanja nastave na daljinu, Microsoft je nedavno predstavio svoja zapažanja, kao i nove funkcije Teams for Education, alata za podršku nastavnicima, učenicima i porodicama. Predstavljamo vam neke od najznačajnijih funkcija i rezultata:

Microsoft

• Za nastavnike je od velike važnosti da mogu istovremeno da vide lica svojih učenika tokom nastave, jer takva vrsta interakcije pravi veliku razliku u učeničkom angažmanu, kao i u društvenoj i emotivnoj povezanosti. Zbog toga će ovog meseca, u preview modu, Microsoft proširiti Teams prikaz na 7x7, koji može da primi do 49 učesnika na jednom ekranu. Na jesen će nastavnici takođe moći da naprave virtuelne Breakout sobe, kako bi se učenici sastajali i sarađivali u manjim grupama.

• Nastavnicima je takođe potrebno i više opcija kako bi osigurali da svaki učenik može da učestvuje u času i kako bi se čuo svačiji glas. Sa novim funkcijama u Teams-u, studenti tokom predavanja na daljinu mogu da koriste opciju Raise Their Hands (Podigni ruku). Od jeseni, sa novim prikazom trendova, nastavnici takođe mogu da prate Izveštaje o prisustvu i da imaju Uvide u odeljenje, inteligentnu analizu podataka, koja pokazuje koliko se učenici angažuju u razredu, uključujući i predaju zadataka, metrike aktivnosti i ocene.

• Za nastavnike je bezbednost učenika i upravljanje učionicama od presudnog značaja. Ovog leta Microsoft će u Teams dodati nove opcije sastanaka koje sprečavaju učenike da započinju sastanke bez nadzora i koji će nastavnicima dozvoliti da odrede ko može da prisustvuje sastanku i dati im mogućnost da stvore predvorje sastanka (Meeting Lobby), kako bi se osiguralo da samo određeni učenici mogu da se pridruže sastanku. Ovo je dodatni Microsoft pristup privatnosti i sigurnosti, koji podržava više od 90 regulatornih i industrijskih standarda, uključujući i Family Educational Rights and Privacy Act (FERPA) za bezbednost učenika i dece. Blog post o novim karakteristikama i trendovima takođe uključuje podatke i uvide o tome kako nastavnici, studenti i porodice koriste Microsoft alate za daljinsko učenje i šta očekuju na jesen:

Microsoft

• Nova istraživanja potvrđuju da će od jeseni učenje i nastava na daljinu opstati u mnogim zemljama širom sveta, a neke će uvesti i hibridne modele učenja:

  • U istraživanju Microsoft obrazovne zajednice, 61% ispitanih očekuje da će naredna školska godina početi u hibridnom okruženju za učenje (kombinacija nastave u školama i na daljinu)
  • 87% anketiranih očekuje da će koristii savremene tehnologije više nego ranije, čak i kada se nastava vrati u učionice

• Novi podaci prikazuju snažan porast u korišćenju alata za učenje na daljinu: preko 150 miliona studenata, učenika, profesora, nastavnika i predavača aktivno koriste Microsoft Education alate, gde je Teams for Education centralni hub za uključivanje učenika i studenata u daljinsko učenje.

• Alati za učenje poput Immersive Reader-a podržavaju učenike i studente svih nivoa, uključujući i one koji imaju poteškoće sa čitanjem ili pisanjem zbog disleksije ili disgrafije, a koji uče na daljinu. Na mesečnom nivou, Immersive Reader pruža podršku za preko 23 miliona ljudi sa disleksijom i teškoćama u učenju.

• Microsoft aplikacija Flipgrid pomaže učenicima da se izraze i istaknu sopstveni glas i kreativnost, a podržava i socijalno-emocionalno učenje na daljinu. Flipgrid je besplatna aplikacija za socijalno učenje koja povezuje nastavnike i studente putem videa, a od marta se u proseku svakog dana prijavi preko 25.000 novih nastavnika, iz preko 180 zemalja.