Radeon RX 6900XT: AMD-ov feniks u svetu GPU-ova za entuzijaste

Priča o novim GPU-ovima i grafičkim karticama iz AMD-a počela je mnogo pre njihovog zvaničnog najavljivanja, odnosno puštanja u prodaju. Priča o tzv. „Big Navi“ GPU-u je počela još početkom ove godine, kada je na CES-u, AMD-ova CEO i predsednica dr Lisa Su obećala da je 2020. godina kada se AMD konačno vraća u najviši tržišni segment. Kako to obično biva u krugovima IT medija, od tog momenta kreću glasine kakav je to novi GPU što AMD sprema? Hoće li nova „RDNA 2“ grafička arhitektura opravdati očekivanja koja su pred nju postavili kako unutar same kompanije, tako i u krugovima čitave industrije.

Dr. Lisa Su

Za divno čudo i pomalo neočekivano, AMD je pronašao način da se do pred samo predstavljanje, krajem prošlog meseca, gotovo ništa sa sigurnošću nije znalo, niti se moglo naslutiti. Stvari su postale poprilično zanimljive početkom septembra, kada je Nvidia obelodanila svoju novu GPU generaciju „Ampere“. Gotovo da nije bilo zaključka u svim testovima koji je sugerisao nešto na varijaciju „AMD nema nikakve šanse da pobedi ovo čudo od GPU-a“! Performanse RTX 2080Ti grafičke kartice koja košta 1200 evra, po ceni od svega 500 evra, koliko je Nvidia obećala za RTX 3070. Evaluacija performansi RTX 3080 kartice su bile još decidiranije u tvrdnji da AMD nema šta da traži protiv GPU-a koji je 30% brži od dotadašnjeg kralja, već pomenutog RTX 2080Ti. A u testovima džinovske RTX 3090 kartice od 1500 evra, AMD u opšte nije ni pominjan, jer nikome nije ni palo na pamet da AMD ima šanse da pomisli da se takmiči u tom segmentu.

Radeon RX 6900 XT

A onda je došao taj 18. novembar, dan koji se jako dugo čekao, dan koji je dr Lisa Su najavila jedanaest i po meseci ranije – AMD je lansirao Radeon RX 6000 familiju baziranu na „Navi21“ GPU-u i ostavio sve u šoku: ne samo da je AMD uspeo da se vrati na tržište High-End i grafičkih kartica za tvrdokorne entuzijaste, već je to učinio ubedljivo sa GPU-om koji je prevazišao sva očekivanja i koji je ne samo uspeo da parira GeForce karticama već i da odnese brzinsku krunu u većini igara, uključujući i one optimizovane za Nvidia kartice. U ovom testu, pojasnićemo kako je to AMD-u pošlo za rukom i predstavićemo vam najmoćniju Radeon grafičku karticu ikada – Radeon RX 6900XT.

RDNA 2

Suština, ili poetski rečeno, duh neverovatnih performansi Radeon RX 6000 serije grafičkih kartica jeste u „RDNA 2“ grafičkoj arhitekturi na osnovu koje je „Navi21“ GPU dizajniran. Zadatke koje je inženjerski tim AMD-ovih arhitekata stavio pred sebe bio je kako napraviti GPU koji će praktično udvostručiti performanse, a pri tome trošiti od prilike istu količinu energije naspram svog prethodnika – „Navi 10“ poznatog iz Radeon RX 5700 serije. Prvo ograničenje jeste da se za godinu dana sama tehnologija proizvodnje nije promenila. Naime, Radeon RX 6000 serija se proizvodi u istih 7 nanometara, kao Radeon RX 5000 serija. Dakle, AMD-ov inženjeri su morali dizajnirati „štedljivije“ tranzistore, kao i osmisliti način kako da ih duplo više zgusnu u okviru fizički većeg čipa koji troši isto energije kao duplo manji „Navi10“.

Infinity cache

Kako bi se rešio ovaj izvanredni izazov, AMD je pomešao inženjere iz timova koji su dizajnirali Ryzen procesore i Radeon grafičke kartice. Znanje koje su kreatori Zen arhitekture doneli na polje GPU-ova, pogotovo je došlo do izražaja u sferi dizajniranja nisko-potrošnih tranzistora i gusto složene keš memorije visokog kapaciteta i male fizičke površine. Rezultat ovog nesvakidašnjeg pristupa je prvi GPU koji poseduje neverovatnih 128MB L3 keš memorije, koju AMD naziva „Infinity Cache“, iz razloga što kombinuje tehnologije „Infinity Fabric“ komunikacione magistrale iz serverskih EPYC procesora, sa keš memorijom optimizovanom za GPU zadatke. Druga stvar koju je ovaj jedinstveni tim CPU i GPU inženjera napravio jeste drastično uvećanje GPU radne frekvencije naspram „RDNA 1“ generacije.

Ukupna unapređenja naspram GCN

Zahvaljujući masivnoj količini „Infinity Cache-a“ i visokoj radnoj frekvenciji GPU-a, AMD je napravio nešto gotovo nezamislivo – High-End GPU koji koristi običnu 256bitnu memorijsku magistralu i standardnu GDDR6 memoriju! Drugim rečima, AMD nije morao da kreira komplikovani memorijski kontroler i da koristi egzotičnu GDDR6X memoriju, da bi nadvisio konkurenciju u performansama.

DX12 Ultimate

Radeon RX 6000 serija je AMD-ova prva generacija GPU-ova koja podržava najnoviji Microsoftov grafički API – DirectX 12 Ultimate. To znači da „Big Navi“ GPU donosi podršku za DXR 1.1 specifikaciju, koja omogućava punu hardversku akceleraciju unapređenog Raytracing-a. Unutar svakog „Radeon Compute Unit-a“ od kojih je sastavljen grafički procesor, nalazi se posvećena procesorska logika, koju AMD naziva „Ray Accelerator“, a čiji je zadatak da hardverski ubrzava proračunavanje Raytracing efekata u igrama.

Radeon RX 6900 XT

Pored Raytracinga, AMD Radeon RX 6000 serija donosi i preostale tri napredne tehnologije unapređenog DirectX 12 API-a: „variable rate shading“, „Mesh shaders“ i „Sampler Feedback“. Sve ove tehnologije imaju za cilj da omoguće ono što se jednim imenom naziva „next-gen gaming“, odnosno narednu generaciju igara koja će omogućiti dramatičan skok u domenu grafičke uverljivosti i živopisnosti. Obzirom da identična tehnologija predstavlja osnovu najnovijih igračkih konzola, logično se zaključuje da je AMD kreirao bazu za razvoj svih novih igara.

Hibridni rendering

Najjači predstavnik te hardverske baze – Radeon RX 6900XT je stigao na test kod nas. Telefonskim rečnikom opisano, u pitanju je AMD-ov „flagship“ igrački akcelerator, koji je opremljen najkvalitetnijim „Big Navi“ GPU-ovima, koji poseduju maksimalni broj „Compute Unita“ – ukupno 80 i koji rade na najvišoj radnoj frekvenciji – 2250 MHz, a da pri tome troši maksimalnih 300W. O impresivnosti ove kartice stiče se eminentni utisak odmah po otvaranju ambalaže u kojoj je stigla. Reč je o zaista reprezentativnom „parčetu“ hardvera, koje i po izgledu i po masi i taktilnom iskustvu upotrebljenih materijala, stavlja do znanja da je u pitanju premium proizvod.

Radeon RX 6900 XT

Masivni srebrno-crni rashladni sistem dominira karticom, a suptilni crveno ofarbani elementi dizajna nedvosmisleno ukazuju na poreklo i o kom brendu je reč. Dva standardna osmopinska naponska konektora, na očekivanom i logičnom mestu garantuju kompatibilnost sa bilo kojim kvalitetnim ATX napajanjem od barem 750W i 80+ Gold sertifikatom efikasnosti. Nakon pokretanja računara u kome je ugrađena ova kartica zapažaju se dve stvari. Prva je da kartica zauzima prostor od tzv. „dva i po slota“, odnosno da nikakve buke nema jer je podržan „0-rpm“ mod ventilatora koji su praktično uvek ugašeni kada kartica nije pod opterećenjem, tako da je u svakodnevnom radu na računaru kartica faktički pasivno hlađena. Ventilatori su uposleni samo kada se računar koristi za igranje.

Radeon RX 6900 XT

A kad smo kod igranja, dolazimo i do onog poslednjeg elementa, ili možda za nekog prvog, koji je i učinio da Radeon RX 6000 serija postane toliko iznenađenje i toliki hit, da AMD još uvek ne uspeva da se izbori sa potražnjom i izbaci na tržište dovoljne količine sva tri predstavljena modela. Čak, obzirom na cenu, Radeon RX 6900XT se i najlakše nalazi.

PCB dizajn

Za evaluaciju performansi koristili smo širok miks kako starijih, tako i najnovijih naslova. Pošto nismo bili u mogućnosti da dobavimo neku GeForce grafičku za poređenje, ilustrovaćemo čitavu dosadašnju priču kroz prizmu poređenja sa AMD-ovim poslednjim High-End modelom koji je kompanija lansirala pre skoro pa dve godine – Radeon VII. Poređenje sa Radeon VII je pogotovo zanimljivo jer je to bio prvi GPU proizveden u 7nm i koristio je poslednju i najoptimizovaniju iteraciju AMD-ove „GCN“ arhitekture. Takođe, Radeon VII je bio prvi AMD-ov igrački GPU opremljen sa 16GB VRAM memorije ito najbrže moguće – HBM2. Sve igre smo testirali u 4K. Razlog je veoma jednostavan, jedini smisao za kupovinu ovako skupe kartice, jeste ako ćete se igrati na najboljem mogućem monitoru, a to je 4K.

Nove igre

Ako kao početnu tačku minimalnih performansi uzmemo prosečan broj sličica u sekundi od 30, onda se tehnički može reći da i Radeon VII može da pokreće igre u 4K. Ali kao što svaki PC igrač vrlo dobro zna, to „tehnički“ je teorija koja ima smisla samo igračima na konzolama. U svetu PC igranja praktično svi 4K monitori imaju donju granicu FreeSync raspona na 40 Hz, a neki i na 48Hz, što će reći da ako je broj sličica ispod tih vrednosti, iskustvo u igranju je veoma naporno i neugodno.

RX 6900XT rezultati testiranja u 4K

Radeon RX 6900XT donosi vrhunski igrački doživljaj za 4K igranje na PC-u! Skok u performansama naspram AMD-ovog prvog 7nm GPU-a je masivan! Poređenje deluje gotovo nestvarno, ali brojke ne lažu. Svaki test smo dva puta provrteli – Radeon RX 6900XT je zaista toliko brz! Rekli bi smo monstruozno brz. Ono što se u brojkama ne može iskustveno dočarati jeste poređenje u nivou buke i toplote koju ove dve kartice generišu. Radeon RX 6900XT je veoma tiha kartica u radu, za razliku od Radeona VII koji je nepodnošljivo bučan. Kada se pogledaju brojke o potrošnji, vidi se da Radeon RX 6900XT vuče svega 12% više električne energije, za faktički duplo bolje performanse. Takođe drastično efikasniji rashladni sistem čini svoje, tako da kartica generiše mnogo manje vreline unutar samog kućišta.

Radeon RX6900 XT Specs

Sve u svemu, AMD Radeon RX 6900XT je izuzetno impresivna grafička kartica zasnovana na isto tako impresivnom „Navi21“ GPU-u koji je napravljen na fantastičnoj RDNA 2 grafičkoj arhitekturi. Ko može sebi da priušti ovu grafičku karticu, definitivno neće pogrešiti prilikom kupovine, ako uspe da je nađe u maloprodaji, obzirom na globalne praznične nestašice.