RaidSonic ICY BOX IB-Safe226StU

Iako spolja ne deluje tako, ovo je vrlo interesantno eksterno hard disk kućište. Podržani su 2.5" SATA diskovi, a ono što je posebno jeste hardverska AES 256-bitna enkripcija podataka i pristup istim samo pomoću posebnog ključa.

Eksternih kućišta za hard diskove ima dosta na tržištu, i to svih veličina i opcija, tako da nije baš lako smisliti nešto novo. Ipak, vredni Nemci iz RaidSonic-a su napravili vrlo interesantan uređaj koji će sigurno biti izuzetno interesantan poslovnim korisnicima, i svima koji pre svega cene bezbednost podataka. U pitanju je 2.5" kućište za SATA diskove koja koristi USB 2.0 interfejs. Međutim, u odnosu na konkurenciju, nudi i hardversku AES 256-bitnu enkripciju podataka, što malo koji sličan model može da ponudi. Šta ovo u praksi znači? Ovaj rack hard disk pretvara u pravi pravcati sef do čijeg sadržaja može da se dođe isključivo i samo sa odgovarajućim ključem.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetno i čvrsto kućište
  • Hardverska enkripcija, AES 256-bit
  • Dva ključa

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Hard disk: 2.5" SATA
  • Dimenzije: 125x80x16 mm
  • Dodatno: Plug & Play, AES 256-bit enkripcija i ključ

RaidSonic ICY BOX IB-Safe226StU

Možda na prvi pogled neće biti lako primetiti neku veliku razliku u odnosu na regularne modele, kućište je standardnih dimenzija od 125x80x16 mm, napravljeno od bele glossy plastike koja deluje prilično kvalitetno i čvrsto. Icy Box oznaka je vrlo diskretna, i da nije dva MiniUSB konektora sa zadnje strane, prošao bi sigurno ispod radara. Ono što vidimo je da jedan konektor ima pored sebe sliku ključa, što znači da se koristi za otključavanje. U pakovanju se dobijaju dva minijaturna USB ključa (najviše liče na Flash diskove). Bez njih, sadržaj diska jednostavno nije dostupan, pa ima smisla dobro voditi računa o njima. Sa druge strane, ukoliko neko dođe do ključa, moći će bez problema da pristupi sadržaju, tako da nije loša ideja možda kombinovati hardversku zaštitu i šifru.

Ovaj model je kompatibilan sa SATA I/II hard diskovima 2.5" formata do visine od 9.5mm, što pokriva sve aktuelne modele, bez obzira na kapacitet. Za povezivanje sa računarom se koristi USB 2.0 interfejs koji će igraničiti performanse na oko 30MB/s, no kod ovog modela to nije u prvom planu. Dobija se i USB kabl (MiniUSB na USB), kao i mekana futrola za nošenje. Na samom kućištu se nalazi i statusna dioda koja signalizira da je disk priključen, transfer podataka i greške prilikom autentifikacije. Instalacija diska je jednostavna i potrebno je odvrnuti dva šrafa, priključiti disk na konektor unutra i vratiti poklopac i šrafove.

Rezime

Dopalo nam se što je hardverska zaštita odnosno AES enkripcija izvedena potpuno nezavisno od operativnog sistema, tako da o tome ne mora da se posebno razmišlja. Iako ovakav vid zaštite podataka svakako nije idealan (ko god dođe do ključa, lako dolazi i do sadržaja diska), ipak predstavlja korak napred u odnosu na softversku zaštitu koja koristi samo šifru. Možda je sledeći korak ugrađeni čitač otiska prsta, a do tada, verujemo da će ovakve periferije koristiti u kompanijama koje drže do sigurnosti i privatnosti podataka.

Conclusion

We do like the hardware protection, i.e. AES encryption provided independently of the operating system, so you don’t have to think about that. Although this type of data protection is certainly not perfect (if you have the key, you can access disc content), it is still a step forward compared to the software protection using only code. Perhaps the next step is embedded fingerprint reader, but until then, we believe the companies will use such peripherals in order to keep security and privacy of data.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2011.): 47€

ComputerLand ustupio: RaidSonic ICY BOX IB-Safe226StU
zvanični sajt: pyramid.rs