Rollei Racy Full-HD

Jedna od sve popularnijih action kamera koja je namenjena amaterima i entuzijastima koji žele da snime svoje doživljaje u sportu, vožnji i ronjenju. Jednostavna za korišćenje zbog touch ekrana, sa ugrađenom baterijom koja daje autonomiju od 60 minuta, i sa podrškom za Full HD video u 30fps-a ili čak do 120fps-a u nižoj rezoluciji.

Portabl kamere koje se najčešće koriste u automobilima i sportu su postale veoma popularne, najviše zahvaljući GoPro modelima koji su napravili pravu malu revoluciju. Ipak, nemaju svi baš dovoljno novca da kupe baš takvu kameru. Na našu i njihovu sreću, postoje i drugi modeli u ponudi, baš kao što je i Rollei Racy Full-HD. Kao što se iz oznake modela može pretpostaviti, u pitanju je model koji snima video u Full HD rezoluciji od 1920x1080 piksela i 30fps-a, stim što se smanjenjem rezolucije može dobiti i video većeg framerate-a (1280x720 piksela i 60fps-a ili 640x480 piksela i 120fps-a). Ovakva kamera kod nas košta oko 100€, što je znatno ispod cene aktuelnih GoPro modela.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • FullHD, HDMI interfejs
  • Montaža na stativ, kacigu
  • Touchscreen

Utisak kvare

  • U Car modu, video se snima u 3-minutnim klipovima

Specifikacija

  • Senzor: 5.0 Megapixels Full HD, (1080p/30fps)
  • Optika i sočivo: 4x digital zoom, ugao od 135 stepeni, Fix-focus, F = 3.1, f = 2.9
  • LCD displej: 6,1 cm (2.4") touchscreen
  • Memorija: SD card slot (podržane SD/SDHC/SDXC memorijske kartice)
  • Konektori: USB 2.0, HDMI
  • Dimenzije: 74x52x33
  • Težina: 72g
  • Dodatno: kućište za snimanje pod vodom, do 10m vodootpornost, postolje za kacigu

Rollei Racy Full-HD

Ova kamera stiže u prilično kompaktnom formatu od svega 74x52x33 mm i teži oko 100g sa baterijom i memorijskom karticom. U ponudi su crna i srebna boja, a kućište je izrađeno od plastike solidnog kvaliteta koje deluje dovoljno izdržljivo i za one koji nisu previše nežni prema svojim periferijama. Ipak, za svaki slučaj je tu i zaštitno kućište koje ima primarnu funkciju da zaštiti kameru od vlage i vode, ali će naravno poslužiti i kod eventualnih padova. Kamera je inače vodootporna do dubine od 10m, tako da će biti sjajan izbor za hobi ronioce, koji će svoje doživljaje sada moći da video snimaju u Full HD rezoluciji. Ova kamera koristi 5MP CMOS senzor koji je sasvim dovoljan za 1920x1080 piksela maksimalnu rezoluciju videa u 30 fps-a, dok će smanjenjem rezolucije moći da se dođe i do 120fps-a.

Objektiv je fiksiranog fokusa, sa 4x digitalnim zumom i solidno širokim uglom snimanja od 135 stepeni. Proizvođač je predvideo i da se kamera može koristiti u kolima (iako nosač za to nemamo), te u kombinaciji sa adapterom za napajanje u kolima (klasičan USB adapter koji se priključuje na konektor za upaljač), kamera prelazi u automatski režim snimanja. Kada se koristi ugrađena baterija kapaciteta 870mAh, kamera prelazi u manuelni mod snimanja i autonomija iznosi oko 60 minuta. Ugrađen je i mikrofon, tako da će bez problema snimiti i zvuke, a kako sa prednje strane ima IR lampicu, kamera može da se lako kontroliše i preko jednostavnog i kompaktnog daljinskog upravljača koji se dobija u pakovanju. Montaža na kacigu uključuje poseban adapter kao i samolepljivi pad (ima ih 4 u pakovanju), a zanimljivo je da u uputstvu nema uputstva za montažu, pa savetujemo da se pogleda neki od YouTube videa koji pokriva tu tematiku.

Ekran je solidne dijagonale od 2.4", nažalost i bez podataka kolika je rezolucija, ali se radi o touch ekranu, pa će moći da se njime upravlja i prstima u rukavicama. Kontrole su dosta jednostavne, sa tasterom za paljenje i okidačem sa gornje strane (tu je i integrisani mikrofon), sa zadnje strane je je prekidač za ekran i statusna dioda, dok je još jedna statusna dioda sa prednje strane. Sa bočnih strana imamo gumirane poklopce, tako da su ispod jednog Mini USB i HDMI konektori, a ispod drugog MicroSD slot i Reset taster. Navoj za stativ je sa donje strane i na žalost, napravljen je od plastike. Ugrađena baterija se puni preko USB interfejsa, i za puni ciklus je potrebno oko 2-4h u zavisnosti od toga da li se koristi poseban strujni punjač ili se povezuje na laptop ili računar.

Rezime

Kamera je vrlo jednostavna za korišćenje i posle jednog prelistavanja uputstva će biti jasne sve kontrole, posebno pošto ih nema baš puno. Ovo je jednostavna kamera, i sve je prepušteno automatici (balans bele, kompenzacija ekspozicije), i jedino što korisnik treba da uradi jeste da uključi kameru, odabere režim rada i pritisne okidač. Mislimo da će se najviše korististi kod onih koji žele da snime podvodne aktivnosti, no naravno, korišćenje u kolima, na biciklu i skijama će biti podjednako zabavno. Kvalitet slike je dosta dobar i upotrebljiv, sa vrlo lepim bojama i detaljima, no naravno, ipak ne može da se poredi sa višestruko skupljim modelima. Za početnike, ipak će i ovo biti više nego dovoljno.

Conclusion

The camera is easy to use and after reading the instructions, the users will get use to all the controls, especially since there are few. This is a simple camera and everything is automatic (white balance, exposure compensation), and the only thing the user will have to do is to turn on the camera, choose the mode, and press the shutter. Those who want to record underwater activities will mostly use this model, but the usage in the car, on a bike and skis will be just as fun. The picture quality is quite good and usable, with beautiful colors and details, but it cannot be compared to much more expensive models. For beginners it will be just enough.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2014.): 105€

Gigatron ustupio: Rollei Racy Full-HD
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com