Samsung LS24B150BL/EN

Jedan od novijih modela Samsung monitora, sa 24" dijagonalom i Full HD rezolucijom od 1920x1080 piksela. Kvalitet slike je vrlo dobar, i utisak jedino kvare nešto uži uglovi gledanja.

Samsung spada u najveće i najpoznatije proizvođače monitora i u svojoj ponudi ima stvarno veliki broj raznih modela na raspolaganju. Videli smo da su LED monitori postali praktično standard, kao i da ima sve više onih koji se opredeljuju za neki od Full HD modela, tako da će model sa oznakom LS24B150BL/EN sigurno biti zapažen, posebno zbog svoje prilično dobre cene. Radi se o osnovnom modelu, tako da nema baš puno toga da pruži, no i dalje je to sasvim pristojna slika i digitalni DVI interfejs. Ovo je monitor koji će sigurno biti odlična kupovina kod onih kojima je bitno da imaju nešto veći radni prostor i Full HD rezoluciju.

Ključne karakteristike

  • Pristojan kvalitet slike
  • Veoma povoljna cena za monitor ove veličine i rezolucije

Utisak kvare

  • Nešto uži uglovi gledanja

Specifikacija

  • Dijagonala: 23.6" Wide 16:9, LED
  • Rezolucija : 1920x1080 piksela
  • Osvetljenje : 200cd/m2
  • Kontrast : MEGA Dynamic Contrast Ratio (statički 1000:1)
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 90/65°
  • Ulaz : D-Sub, DVI

Samsung LS24B150BL/EN

Monitor je uobičajenog dizajna za Samsung, sa glossy crnim okvirom i postoljem koje podseća na obrnutu nogu vinske čaše, što smo već mnogo puta videli do sada. Ovo izgleda prilično atraktivno, uz karakterističnu talasastu šaru na plastici sa zadnje strane monitora, stim što opet konstatujemo da postolje omogućava samo minimalno podešavanje ugla nagiba ekrana, odnosno tilt, te da su naprednija podešavanja ostavljena za naprednije modele monitora. Ovaj model dolazi i sa eksternim napajanjem, tako da je kućište prilično tanko, a sa zadnje strane vidimo samo kompaktni konektor za napajanje, analogni D-Sub i digitalni DVI konektor, dok je HDMI ipak rezervisan za malo skuplje modele.

Kontrole monitora su postavljene na donji deo okvira ekrana, sa desne strane, i radi se o touch varijanti koja je dobre osetljivosti, sa naštampanim funkcijama tastera, te neće trebati puno navikavanja na njih. Meni je jednostavan i nema puno toga da se kaže, a podržane su uobičajene Samsung funkcije kao što su na primer Eco Saving, Multi Screen S/W, Samsung MagicBright3, Samsung MagicColor, Off Timer, MagicTune. Slika je i out of the box sasvim pristojna, i uz malo poigravanja sa podešavanjima će se dobiti još bolji rezultati. Prikaz je oštar, sa vrlo lepim bojama, ali i nešto užim uglovima gledanja u odnosu na prosek, što nam se i nije dopalo, ali u slučajevima da se monitor najčešće koristi tako što se sedi i gleda direktno u njega to neće predstavljati problem.

Rezime

Ovakav monitor je dobar izbor za one kojima treba veća radna površina, a 23.6" ima više nego dovoljno prostora na raspolaganju. Full HD rezolucija je postala već i uobičajena, i jedino što eventualno fali jeste HDMI interfejs, mada bi po ovoj ceni to možda bilo i previše tražiti. SVe zajedno, ovo je veoma pristojan monitor koji nije toliko dobar izbor ako je multimedija u fokusu, zbog nešto užih uglova gledanja, dok će za posao biti više nego dobar izbor.

Conclusion

This monitor is a good choice for those who need a larger work surface and 23.6" has enough space available. Full HD resolution is becoming common, and possibly the only thing missing here is the HDMI interface, although it would be too much to ask at this price. Overall, this decent monitor is not so good choice if multimedia is the focus because of the narrower viewing angles, while it will be a good choice for working.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2013.): 150€

Pin Computers ustupio: Samsung LS24B150BL/EN
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.