Samsung USB eksterni DVD rezač

Za vlasnike netbook ili ultra prenosnih notebook računara koji su morali da žrtvuju optički uređaj, Samsung ima sjajan mali eksterni USB prenosni DVD rezač. Podržava veliki broj optičkih medija, nema dodatni izvor napajanja već sve ide preko USB porta.

Samsung je možda kupcima najpoznatiji po monitorima, štampačima i hard diskovima, ali poznato je da u svom programu ima i optičke uređaje. Model koji smo dobili na testiranje je malo egzotičniji pošto je u pitanju eksterna varijanta. U pitanju je DVD rezač koji će verovatno najzanimljiviji biti vlasnicima nekih ultra kompaktnih laptop ili netbook računara koji su zbog dimenzija morali da se odreknu optičkog uređaja. Ono što je zanimljivo jeste da ovaj model postoji u više boja, kao i da podržava veoma interesantnu opciju da se može povezati na TV za prikaz slika i druge multimedije.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn
  • Kompaktne dimenzije
  • Ne zahteva dodatno napajanje
  • AV interfejs

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Brzina snimanja: DVD+R Double Layer 8x, DVD-R Double Layer 6x
  • Podržani formati: DVD-RAM, DVD+R, DVD+R dual Layer, DVD+RW, DVD-R, DVD-R dual Layer, DVD-RW, DVD-ROM, DVD-Video, CD-R, CD-RW, CD-ROM, CD-ROM / XA, CD-Audio, Video-CD, Photo CD, CD-I (FMV), CD-Text
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 146.0 x 17.0 x 137.2mm
  • Težina: 270g
  • Dodatno: AV interfejs

Samsung SE-S084D

Ovaj optički uređaj je vrlo kompaktnih dimenzija i debljine od svega 17mm, što znači da ne bi trebao da bude problem da se bilo gde ponese. U pakovanju se na žalost ne dobija neka futrola, već samo kratko korisničko uputsvo i jedan Y USB kabl. On sa jedne strane ima Micro USB konektor kao i optički uređaj, a sa druge dva klasična USB konektora koja se povezuju na računar. Dva priključka postoje da bi bilo dovoljno struje i bez eksternog napajanja. Pored crvene boje, uređaj se isporučuje u crnoj, beloj, srebrnoj, plavoj, svetlo plavoj i roze boji. Kućiše rezača je zaobljenih linija, pa izgleda još i manje, a interesantno je kako je proizvođač na ove dimenzije uspeo da ubaci klasičan tray mehanizam.

Kao DVD rezač, Samsung SE-S084D podržava praktično sve optičke medije, ne računajući naravno najnoviju generaciju Blu-Ray. DVD mediji se narezuju minimalno 5x brzinom (za DVD-RAM) i maksimalno 8x (za DVD+R). CD mediji se režu maksimalno brzinom od x24. Podrazumeva se da su podržani Buffer Underrun koji će obezbediti pravilan upis podataka i ako dođe do neke greške pri upisu. Od drugih interesantnih stvari treba dodati da je podržan update Firmware-a uređaja. Na kraju, ono što se stvarno jako retko može videti kod eksternih optičkih uređaja jeste mogućnost povezivanja na TV preko USB porta, kada se direktno sa optičkog medija mogu da se gledaju fotografije i reprodukuje druga multimedija. Ovo naravno zavisi od modela televizora i podrške za reprodukciju multimedije sa eksternih medija.

Rezime

Iako je generalno mali broj onih kojima treba eksterni DVD rezač, Samsung SE-S084D je prilično dobra ponuda pošto je vrlo kompaktnih dimenzija, ne traži dodatni izvor napajanja i podržava veliki broj različitih formata. Možda i najzanimljivije je to što se može povezati direktno na TV koji podržava prikazivanje multimedijalnih sadržaja preko USB interfejsa. Sve zajedno, zgodan i praktičan gadget.

Conclusion

Although there are small number of those who need an external DVD burner, Samsung SE-S084D is pretty good deal because of its compact dimensions, it does not require additional power supply and supports many different formats. Perhaps the most interesting thing is that it can be connected directly to a TV that supports viewing multimedia content via USB interface. Altogether, this is convenient and practical gadget.

Testirani proizvod je uzorak.

RHS ustupio: Samsung SE-S084D