Sapphire Edge Mini PC

Veoma kompaktna konfiguracija sa Intel Atom procesorom i NVIDIA ION2 grafikom, koja je spakovana u impresivno malo kućište koje se jako malo greje, a još manje troši energije. Performanse su odlične, a onima koje zanima reprodukcija Full HD videa će sigurno ovakvo rešenje biti veoma zanimljivo.

Već duže vreme možemo videti da su netbook računari veoma popularni i da su osvojili tržište prilično brzo. Gotovo da nema imena među proizvođačima hardvera da nije predstavio neki svoj model, a videli smo da su se ubrzo posle netbook-ova pojavile i desktop varijante koje koriste istu recepturu. Ideja je jednostavna, napraviti visoko integrisanu konfiguraciju kompaktnih dimenzija koja je nečujna, troši jako malo energije, a ima dovoljno snage da progura i HD video (koji mu dođe i kao najbolji benchmark sistema). Pomalo i iznenađujuće, jedna ovakva konfiguracija nam dolazi iz kompanije Sapphire, koju poznajemo najbolje po tesnoj saradnji sa AMD-om kada je grafika u pitanju, pa možda malo i neočekivano imamo konfiguraciju sa NVIDIA ION2 grafikom.

Ključne karakteristike

  • Veoma kompaktne dimenzije
  • Nečujan rad
  • Odlične performanse za Atom konfiguraciju
  • NVIDIA ION2 grafika pravi veliku razliku u odnosu na prvu generaciju ovakvih konfiguracija
  • Jednostavna instalacija

Utisak kvare

  • Nema izlaza za surround zvuk

Specifikacija

  • Procesor: Intel-Atom D510 @1.66GHz
  • Memorija: 2GB DDR2 800MHz
  • Čipset: Intel NM10 Express
  • Hard disk: 2.5" 250GB SATA 5400RPM
  • Grafička kartica: NVIDIA ION 2, 512MB GDDR3
  • Dodatno: GLAN, WiFi 802.11b/g/n
  • Konektori: 4x USB, 2x 3.5mm audio, D-Sub, HDMI, LAN
  • Dimenzije: 19.3 x 14.8 x 2.2 cm
  • Težina: 530g

Sapphire Edge Mini PC

Sapphire Edge Mini PC dolazi u prilično malom pakovanju, ali je i tako pored adaptera za napajanje bilo mesta za HDMI na DVI adapter, HDMI kabl (što moramo posebno pohvaliti pošto se retko kad dobija u pakovanju) i plastično kružno postolje. Kućište je veoma kompaktnih dimenzija, samo 19.3 x 14.8 cm i debljine od svega 2.2cm, a teži impresivnih 530g. U pakovanju se dobija okruglo postolje koje se sa donje strane šrafi u kučište pošto ono može stajati vertikalno ali i horizontalno (doduše, tada se ne koristi postolje) ako tako nekome više odgovara. Kućište je od mat plastike crne boje, solidnog kvaliteta i sa ostavljenim otvorima za hlađenje bočno. Pored Sapphire logoa, nema puno toga da se vidi, a Power taster sa integrisanom statusnom diodom je vrlo lepo vizuelno uklopljen (pored njega je i HDD statusna dioda, dok je Reset taster izostao).

Od konektora, imamo dostupno ukupno četiri USB porta (kojih koliko god da ima, nikad nije previše), dva ispod plastičnog poklopca sa prednje strane a dva pozadi, analogni D-Sub i HDMI video izlaze, LAN port, konektor za napajanje i dva 3.5mm audio priključka za slušalice i mikrofon. Unutrašnjost krije dobro poznatu Intel Atom platformu koja je pojačana sjajnom NVIDIA ION2 grafikom. Dostupno je 2GB DDR2 memorije i 2.5" SATA hard disk kapaciteta 250GB. Pored gigabitnog LAN porta, imamo i integrisani WiFi adapter (sa podrškom za 802.11n standard) stim što je antena interna, pa treba očekivati i nešto slabiji prijem. Ono što je izostalo jeste čitač memorijskih kartica (što se uvek može rešiti kupovinom eksternog modela), ali i optički ili koaksijalni izlaz za surround zvuk, što će možda nekome zasmetati pošto ostaje samo HDMI interfejs za to.

Rezime

Ono što je vrlo impresivno kada je Edge Mini PC u pitanju jeste potrošnja koja sa maksimalnih 30tak W predstavlja verovatno i najekonomičniju varijantu kada su integrisane konfiguracije u pitanju. Performanse ovog računara su veoma dobre, i očigledno je koliko ION2 tome doprinosi, pogotovo kada je zahtevnija grafika u pitanju, kao što je na primer reprodukcija Full HD videa. Nadamo se da će i cena Edge Mini PC-a biti dovoljno dobra, pošto imamo jedan vrlo interesantan uređaj koji može biti pravi mali multimedijalni centar i to ne samo za manje zahtevne korisnike, već i one koji planiraju neku varijantu kućnog bioskopa.

Conclusion

The consumption of Edge Mini PC is very impressive, some 30W, which is the most economical variant when integrated configuration is in question. The performance of this computer is good, and it is obvious how much ION2 contributes to, especially when it comes to demanding graphics, such as, for example, Full HD video playback. We hope that the price of Edge Mini PCs will be good enough, because we have a very interesting device that can be a real multimedia center, not only for less demanding users, but also those who planning a home theater version.

Testirani proizvod je uzorak.

Sapphire ustupio: Sapphire Edge Mini PC
zvanični sajt: sapphire.com