Sapphire R9 280 Dual-X OC

Jedan od zanimljivijih R9 280 modela na tržištu, sa Dual-X sistemom hlađenja i malim fabričkim overklokom. Fizički, identična je velikom bratu, modelu R9 280X, dok po performansama postiže oko 85% ove skuplje i brže kartice.

Posle skoro 2 godine od predstavljanja AMD Radeon HD serije 7000, AMD je na jesen predstavila i novu 200 seriju koja je na najbolji način pokazala koliko je ovaj proizvođač napredovao u međuvremenu. Grafike iz serije 7000 su bile veoma popularne i nova generacija je imala vrlo težak zadatak koji je, kako se čini, prilično lako ispunila. Novi modeli su ponuđeni u dve kategorije, R7 i R9, koje predstavljaju oznake za osnovnu klasu i kartice namenjene zahtevnijim korisnicima. Kao što to obično biva, nisu sve kartice nove generacije zaista i potpuno nove, već se koriste GPU-ovi koje smo već dobro mogli da upoznamo prepakovani u nove kartice i dovoljno optimizovane uz povoljnije cene, tako da predstavljaju i dosta dobru priliku za upgrade. Radeon R9 280 koristi GPU iz Tahiti generacije, već viđen na modelu Radeon HD 7950, a na testu smo imali Sapphire model sa oznakom Dual-X OC, što znači i da stiže sa custom sistemom hlađenja i fabričkim overklokom, tako da će sigurno biti među prodavanijim modelima.

Ključne karakteristike

  • Sjajne performanse
  • Fabrički overklok
  • Custom sistem hlađenja, Dual-X

Utisak kvare

  • Izostala je podrška za TrueAudio, pošto se radi o "starom" Tahiti GPU-u

Specifikacija

  • Procesor: 850/Boost:940 MHz
  • Memorija: 3GB GDDR5 na 5000MHz (384-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: DVI, HDMI, 2x Mini DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 11.2 podrška, OpenGL 4.3, Mantle

Sapphire R9 280 Dual-X OC

Ova kartica koristi Tahiti procesor izrađen u 28nm proizvodnom procesu, sa površinom od 352 mm² i ukupno 4313 miliona tranzistora. Koristi se PCIe 3.0 x16 interfejs, i kartica stiže u prepoznatljivom dual-slot dizajnu. Arhitektura GPU-a je poznata i radi se o GCN modelu sa 1792 Shader-a, 112 jedinica za teksturu i 32 ROP-ova, što otprilike može da se prevede na oko 85% snage modela R9 280X. Kartica je dužine 262mm, a kako ima TDP od 250W, tu su i dva dodatna 6-pinska konektora sa gornje strane. Ukoliko nemate raspoložive naponske konektore, bez brige pošto se u pakovanju dobijaju dva kabl-adaptera sa 4-pinskog Molex na 6-pinski PEG. Tu je i jedan CrossFire adapter pošto kartica ima dva ova konektora sa gornje strane za povezivanje više kartica u CrossFire konfiguraciju.

Kartica je opremljena sa dva Dual-Link konektora i po jednim HDMI i DisplayPort video izlazom. Za one koji planiraju da koriste konfiguraciju sa tri monitora, dobre vesti, neće morati da koriste DisplayPort interfejs. Sistem je opremljen sa 3GB GDDR5 memorije, koja radi na 1500MHz, odnosno efektivno na 6000MHz, što je isto kao i na referentnoj kartici. Što se tiče takta procesora, imamo minimalno povećanje i to u Boost režimu, na 940MHz, dok je osnovni takt ostao 850MHz. Ovo nije neko veliko povećanje, ali jeste sasvim dovoljno da se dobiju malo bolji rezultati. Ono što je još bitno reći je da se koristi dosta dobar sistem hlađenja, Dual-X, koji će zbog efikasnijeg hlađenja u odnosu na fabričku karticu, omogućiti i širu marginu za overklok. Na kartici sa gornje strane postoji i prekidač kojim se bira jedna od dve verzije BIOS-a, stadnardna i UEFI kompatibilna, koja u kombinaciji sa matičnom pločom koja podržava UEFI standard u verziji 2.3.1 i novije i Windows 8 operativnog sistema, pruža brže podizanje sistema.

Jedan od zanimljivijih R9 280 modela na tržištu, sa Dual-X sistemom hlađenja i malim fabričkim overklokom. Fizički, identična je velikom bratu, modelu R9 280X, dok po performansama postiže oko 85% ove skuplje i brže kartice.