Sapphire R9 285 ITX Compact

Interesantna grafička kartica koja je namenjena onima koji planiraju nešto manju konfiguraciju kod koje ne žele da se liše malo bolje grafike. Bez obzira da li će se koristiti za multimediju ili igranje igara.

Za one koji planiraju sastavljanje nešto kompaktnije konfiguracije, ali dalje ne žele da se odreknu nešto bolje grafike, izbor i nije tako jednostavan. Ipak, tu i tamo mogu da se pronađu neke interesantne kartice, kao što je to slučaj sa Sapphire R9 285 koja nam dolazi u ITX Compact varijanti. Model R9 285 je predstavljen početko septembra i radi se kartici koja je po performansama (ali i ceni) negde između R9 270X i R9 280. Ovo samo znači da će biti više nego dobar izbor i za one koji vole da se i poigraju, kao i za multimediju i to do sve popularnije 4K rezolucije.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije, dužina 171mm
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 928MHz
  • Memorija: 2GB GDDR5 na 5500MHz (256-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: DVI, HDMI, 2x Mini DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 11.2 podrška, OpenGL 4.3, Mantle

Sapphire R9 285 ITX Compact

Ono što će većina odmah primetiti kod ove grafičke kartice svakako jesu dimenzije, pošto je sa 171mm dužine (dimenzije su 171 x 110 x 35mm) jedna od najkompaktnijih R9 285 modela koji može da se kupi. U pitanu je custom PCB dizajn, i proizvođač je uspeo da sve upakuje u prilično kompaktne dimenzije, koje će bez problema stati u kućišta manjih dimenzija. Ipak, nije loše izmeriti i proveriti da li staje u kućište koje planirate da koristite. Očekivano, kartica je dual-slot dizajna, sa ventilatorom koji zauzima celu visinu PCB-a, a ovakav dizajn između ostalog znači i da će većina toplog vazduha ostati u kućištu, što možda i nije baš najsrećnije rešenje, s obzirom da kućišta manjih dimenzija imaju i logično, nešto manje odnosno slabije hlađenje.

Prateće pakovanje kartice je dosta dobro, pa tako stižu naponski kabl-adapter, DVI na D-Sub adapter, Mini DisplayPort na regularni DisplayPort adapter i kvalitetan HDMI (1.4a) kabl, što se i ne viđa tako često u dodatnoj opremi grafičkih kartica. Kartica ima jedan dodatni 8-pinski konektor za napajanje, dok su CrossFire prikljčci izostali, pošto je kartica novije generacije i podržava uparivanje bez fizičkog povezivanja kartica. Nalazimo i jedan taster sa gornje strane, sa kojim se bira aktivna verzija BIOS-a između regularne i UEFI (nešto brži boot pod Windows 8 OS-om). Iako su dimenzije nešto manje, sistem hlađenja kartice je odličan, sa masivnim hladnjakom i četiri bakarne heat-pipe cevi. Kartica je klokovana na 928MHz (što je fabrički OC za 10MHz), dok 2GB DGDDR5 memorije radi na 1375MHz, odnosno efektivno 5.5GHz.

Interesantna grafička kartica koja je namenjena onima koji planiraju nešto manju konfiguraciju kod koje ne žele da se liše malo bolje grafike. Bez obzira da li će se koristiti za multimediju ili igranje igara.