Sapphire Radeon RX 460 4GB NITRO – najpovoljnija ulaznica u svet DirectX™ 12 gaminga

U zadnjih mesec-dva mnogo prašine se podiglo oko novih GPU-ova i modela grafičkih kartica iz AMD-a i NVIDIA-e. Međutim, iz perspektive prosečnog kupca u Srbiji, većina tih noviteta je cenovno nedokučiva. To je nažalost naša realnost u kojoj sve preko 150 evra jako teško nalazi svoj put do računara sklopljenog ili nadograđenog u Srbiji. Na svu sreću u AMD-u nisu zaboravili na obične kupce sa plićim džepom. AMD-ov najnoviji GPU – „Polaris 11“ je danas lansiran na mnogobrojnim modelima grafičkih kartica sa oznakom Radeon RX 460. Mi smo se iz prve ruke mogli uveriti u performanse i mogućnosti novog GPU-a zahvaljujući grafičkoj kartici koju nam je kompanija Sapphire poslala na test.

Sapphire Radeon RX 460

Sapphire Radeon RX 460 4GB NITRO je najnoviji model renomirane kompanije, koji na sebi poseduje već pomenuti „Polaris 11“ grafički procesor. U pitanju je GPU sa 14 procesorskih jedinica, ukupno 896 STREAM procesora. Radeon RX 460 raspolaže sa 56 teksturnih jedinica i 16 ROP-ova. Sapphire je fabrički overklokovao njihovu karticu na 1250 MHz i opremio je sa čak 4GB GDDR5 memorije brzine 7000 MHz. Memorijski čipovi su sa GPU-om povezani putem 128bitne memorijske magistrale i ceo komplet je hlađen izvanrednim hladnjakom sa dva veoma tiha ventilatora.

Sapphire Radeon RX 460 Kartica je izuzetno štedljiva i sertifikovana je na 75W, ali je Sapphire ipak na karticu stavio i jedan 6-pinski PCIe konektor u slučaju da poželite da iskoristite overkokerske mogućnosti kartice i na taj način dodatno ubrzate njene inače odlične performanse.

AMD nedvosmisleno pozicionira Radeon RX 460 kao najisplativiji izbor u klasi eSPorts naslova. U popularnim eSPorts igrama poput CS:GO, DOTA 2, Overwatch, Radeon RX 460 „baca“ preko 100 sličica u sekundi. Međutim, kao što možete videti iz naših testova u klasičnim „AAA“ naslovima, mnogo veće zahtevnosti, Radeon RX 460 omogućava odlične, igrive performanse u FullHD (1080p) rezoluciji pri najvećim podešavanjima kvaliteta.

Sapphire Radeon RX 460 „Polaris 11“ je najmoderniji procesor nove generacije, koji poseduje identične mogućnosti i podržava sve najnovije tehnologije, kao i njegov stariji i veći brat – „Polaris 10“ koji smo testirali na Radeon RX 480 kartici. Tako Radeon RX 460 poseduje podršku za HDMI 2.0b standard, što je odlična vest ukoliko se pravi HTPC namenjen za povezivanje na nove UHD TV aparate. Takođe, Radeon RX 460 podržava DisplayPort 1.3/1.4 za sve buduće monitore sa HDR podrškom i osvežavanjima do 240 Hz.

Sapphire Radeon RX 460

Što se tiče konkretnih performansi koje donosi Sapphire Radeon RX 460 4GB NITRO, kao što možete videti u grafikonima, one su uporedive sa overklokerskom verzijom Radeon R7 370 grafičke kartice. No ono što je mnogo indikativnije, jeste razlika u performansama naspram Radeon R7 360 kartice, koju novi RX 460 direktno nasleđuje. Razlika je najblaže rečeno dramatična! Praktično, Radeon RX 460 uspostavlja nove standarde performansi u svom cenovnom segmentu. Valja dodatno istaći, da iako su performanse između Radeon RX 460 i Radeon R7 370 uporedive, u tehnološkom smislu je razlika ogromna. Radeon RX 460 poseduje GCN arhitekturu četvrte generacije i podršku za FreeSync tehnologiju i mnogo nižu potrošnju. Na primeru novog HITMAN-a se vidi da je za pristojno igranje u naslovima koji podržavaju DirectX 12, Radeon RX 460 u drastičnoj prednosti naspram R7 370 i praktično predstavlja minimum za 1080p gaming u visokim detaljima.

Testovi performansi

Kada se sumiraju utisci nakon druženja sa Sapphireovim Radeon RX 460 4GB NITRO modelom, zaključujemo da smo dobili izvanrednog naslednika Njivogo Radeon R7 360 Nitro modela. Performanse koje Radeon RX 460 donosi u odnosu na Radeon R7 360 su drastične. Kartica se izjednačava sa R7 370 modelom u DirectX 11 naslovima, dok je brža u DirectX 12. To znači da je brža i u odnosu na svog direktnog konkurenta, veoma popularni GTX 750Ti model. Ukoliko domaći prodavci budu adekvatno cenovno pozicionirali nori Radeon RX 460, predviđamo mu svetlu budućnost. U krajnjoj liniji, on u svojoj kategoriji nema adekvatnu konkurenciju i predstavlja jedini izbor. Sjajno je što je taj izbor zaista odličan.