Sapphire Radeon RX 6800XT Nitro+: plavi dragulj među Radeon grafičkim karticama

Pre mesec dana smo vam doneli prvi u nizu testova novih AMD Radeon grafičkih kartica iz serije 6000. Krenuli smo sa vrha, od najjačeg, ili ti najskupljeg modela - 6900XT. No, nakon testiranja Sapphireovog modela baziranog na Radeon 6800XT GPU-u, zapitali smo se da li je najskuplji model, ujedno i najbolji? Pročitajte u ovom testu/tekstu razloge za našu nedoumicu i njeno krajnje razrešenje.

Sapphire 6800XT Nitro+

Pre nego što se upustimo u analizu konkretnog modela koji nam je Sapphire poslao na test, korisno bi bilo malo obnoviti gradivo od pre mesec dana, a u vezi sa AMD-ovom RDNA2 grafičkom arhitekturom, na kojoj je kompletna 6000 serija grafičkih kartica zasnovana. U ostalom, rezultati testiranja koje imate na kraju teksta, su direktna posledica same grafičke arhitekture, jer AMD nije menjao ni proizvođača čipova - to je i dalje TSMCI, niti proizvodnu tehnologiju – to je i dalje 7nm. Baš kao i u slučaju Radeon 5000 serije. Međutim tu sve sličnosti prestaju i otvara se kanjon različitosti ekvivalentan onome u performansama, koji razdvaja dve generacije AMD-ovih kartica.

AMD_RDNA2

Činjenica da je AMD uspeo da za manje od godinu i po dana izvrši smenu generacija u okviru svoje GPU ponude, insinuira da je kompanija odmah nakon “zaključavanja” RDNA 1 dizajna, prešla na rad na RDNA 2 i implementaciju svega onoga što su naučili. U tom periodu se u proces uključio i “tim specijalaca” koji je upravo završio rad na Zen2 arhitekturi i doneo sa sobom enciklopedijsko poznavanje na temu optimizacije performansi tranzistora od kojih se pravi keš memorija. Poznato je da AMD-ovi Ryzen i EPYC procesori poseduju rekordne količine trećestepene keš memorije i AMD je imao plan da ekspertizu na tom polju upotrebi na RDNA2 arhitekturi. Rezultat je impresivno postignuće kreiranja masivnog keš “bazena” unutar GPU-a, od čak 128MB. AMD ovaj revolucionarni dizajn GPU keša naziva “Infinity Cache” iz razloga što se oslanja na “Infinity Fabric” tehnologiju koju koriste Ryzen i EPYC procesori.

AMD_InfinityCache

Ono što svakako i definitivno čini RDNA2 arhitekturu apsolutno novom i premijernom za AMD jeste podrška za “DirectX 12 Ultimate” grafički API i sve ono što on donosi sa sobom. Na listi noviteta koje DX12 Ultimate donosi je DXR 1.1 podskup biblioteka koje omogućavaju napredne Raytracing funkcije unutar AMD-ovih GPU-ova koji pokreću grafičke kartice iz serije 6000, ali isto tako i nove XBOX Series S & X igračke konzole. Sam GPU u svojim CU- ovima (“Compute Unit”) poseduje posebnu aritmetičko-logičku jedinicu koju AMD naziva “Ray Accellerator”. Ime joj jasno objašnjava čemu služi. No, to nije jedina stvar koju RDNA2 GPU-ovi omogućavaju, zahvaljujući DX12 Ultimate (svaki put kada napišemo ime novog API-a, sve čvršće verujemo da Microsoft namerno nije hteo da ga nazove DX13, iako zaslužuje sasvim novu numeraciju).

DX12Ultimate

Pored Raytracinga, nova Radeon 6000 familija podržava i VRS, što je skaćenica za “Variable Rate Shading”. U pitanju je tehnologija koja koristi mašinsko učenje, kako bi analizirajući svaki frejm ili ti sličicu koju kreira GPU, optimizovala proces kreiranja idućeg frejma, tako što će određene delove sličice procesirati uz nižu preciznost jer jednostavno nisu od ključnog značaja za finalnu živopisnost slike. Takođe, tu je i podrška za “Mesh Shaders”. Reč je o procedurama koje se bave efikasnijom obradom geometrija svakog pojedinačnog objekta na sceni. Na posletku tu je i podrška za “Sampler feedback” tehnologiju koja podiže efikasnost u procesiranju samih piksela.

AMD_HybridRendering

Ako se Radeon RX 6800XT pogleda isključivo kroz prizmu sirovih, kvantitativno oblikovanih informacija, onda se jasno uočava da je razlika naspram mnogo skupljeg Radeona RX 6900XT, izrazito minorna i svodi se na svega 8 CU-ova (“Compute Unit) manje i isto toliko Ray Acceleratora manje. Konkretno 72 naspram 80 u korist Radeon RX 6900XT. Sve ostalo je isto – brzina GPU-a, količina i brzina memorije, potrošnja.. U praksi to znači da ako nezavisni proizvođač sa iskustvom i ekspertizom kreira sopstveni dizajn kartice i njoj pripadajućeg hlađenja, mogao bi da proizvede izuzetno kompetitivnu grafičku karticu koja ozbiljno može da ugrozi skuplji “flagship” model.

Radeon_RX6800XT_Specs

Bez potrebe za daljim teoretisanjem po principu ŠBB-KBB, odmah ćemo vam reći da je Sapphire upravo napravio gore opisani tip kartice u vidu RX 6800XT Nitro+ modela! Prvi utisak, da je reč o moćnoj grafičkoj kartici se stiče i pre otvaranja lepo ilustrovane ambalaže, obzirom na kvalitet i veličinu iste. Unutar nje se krije dobro zaštićena, respektabilno pozamašna grafička kartica debljine dva i po PCIe slota i osetne, a ipak ne preterane, mase. Rashladni sistem je svakako najimpresivniji deo i pored robusnog rashladnog tela koje prožimaju debele isparavajuće cevi, čini ga triling radijalnih ventilatora zasluženih za disipiranje toplote koju u igranju ova kartica generiše. Taj zadatak radi izvanredno. Hlađenje je ne samo termalno efikasno, već je i izuzetno tiho u radu, obzirom na činjenice. A činjenice su da je Sapphire tako dizajnirao ovu karticu da ona u nominalnom radu troši više energije (samim tim i generiše više toplote) u odnosu na moćniji Radeon RX 6900XT. 10% viša potrošnja ipak nije preterana razlika, no svakako je merljiva na instrumentima. Takođe, obzirom da je Sapphire za 100 MHz podigao radne frekvencije GPU-a, uvećanje potrošnje je očekivano.

Sapphire_6800XT_Nitro+_Box

Nikada ne gubeći iz perspektive cenovnu razliku između RX 6900XT i RX 6800XT modela, možemo pristupiti analizi rezultata. Prva uočljiva stvar je, blago rečeno, šokantna razlika u performansama koje je AMD doneo sa RDNA2 grafičkim procesorom u odnosu na RDNA 1. najjednostavnije rečeno, Radeon RX 5700XT je 4K30 igrački GPU, dok je Radeon RX 6800XT 4K60 grafički akcelerator. A opšte je poznato da kada je u pitanju igranje na PC-u, 30 sličica u sekundi jednostavno nije prihvatljivo. Druga uočljiva stvar je izuzetno, izuzetno minorna razlika u performansama između Sapphireove RX 6800XT Nitro+ kartice i AMD-ove Radeon RX 6900XT kartice. U praktičnom smislu razliku je moguće izmeriti, ali nije moguće osetiti, čak ni u najzahtevnijim naslovima.

Rezultati_Testiranja

Na posletku, vraćamo se na početak ovog teksta i retoričko pitanje koje se neprestano vrtelo u glavi nakon završetka testiranja. Da li je AMD Radeon RX 6900XT najbolji GPU nove generacije, koji je AMD jesenas lansirao? Protiv činjenica koje se lako mogu uvideti gledajući u brojke, odgovor je nedvosmislen – da! Međutim, Nakon iskustva sa Sapphireovim Nitro+ modelom Radeon RX 6800XT kartice, moramo reći da je kombinacija AMD-ovog GPU-a i Sapphireove kartice, simbioza koja prevazilazi minorni jaz u broju sličica u sekundi, čineći baš ovu karticu najboljim modelom nove generacije!

Navi21_GPU