Sapphire Vapor-X R7 250X

Još jedna grafička kartica iz Sapphire ponude, model R7 250X, koja dolazi sa fabričkim overklokom i dobro nam poznatim Vapor-X sistemom hlađenja. Performanse su odlične i primetno ispred ostalih 250X modela koje smo testirali.

Kao što dobro znamo, model R7 250X je model koji je AMD pozicionirao između modela 250 i 260, i koji možda barem u početku nije privukao toliko pažnje. Ipak, ovo je primerak koji dolazi iz Sapphire-a i to sa custom sistemom hlađenja u vidu Vapor-X varijante, ali i fabričkim overklokom, što je dosta bitno onima koji žele da u startu dobiju što više za uloženi novac. Ovo je kartica koja će kupcima omogućiti da po stvarno odličnoj ceni odigraju neku od novijih igara. Zbog boljeg hlađenja i fabričkog overkloka, očekujemo i da performanse budu osetno bolje u odnosu na referentnu R7 250X verziju.

Ključne karakteristike

  • Vapor-X sistem hlađenja
  • Fabrički overklok
  • Bazirana na Cape Verde GPU-u

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 1100MHz
  • Memorija: 1GB GDDR5 na 5200MHz (128-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI, DisplayPort, HDMI
  • Dodatno: DirectX 11.2 podrška, OpenGL 4.3, Mantle

Sapphire Vapor-X R7 250X

Kartica je dimenzija 225(L)x110(W)x43(H) mm i zauzima dva slota, što je i logično pošto sistem hlađenja zauzima nešto veći prostor. Odmah vidimo i prepoznatljivi plavi PCB, ali i masivni aluminijumski hladnjak, dve bakarne heat-pipe cevi i dva ventilatora. Za one koji planiraju upgrade, tu je i dodatni CrossFire konektor sa gornje strane, tako da mogu kupiti i dodati još jednu ovakvu karticu ako im bude trebalo, a vredi reći i da je potrebno dodatno napajanje i to u vidu jednog 6-pinskog konektora, zbog TDP-a koji je 95W i trebalo bi obezbediti napajanje od barem 400W da bi sve radilo kako treba.

Za one koji vole detalje, da odmah kažemo da ova kartica je koristi neki od novijih procesora, već stari dobri Cape Verde koji smo viđali na karticama iz 7700 serije. Ovakvo recikliranje je prilično česta pojava i nije iznenađenje, stim što je procesor klokovan na 1100MHz, a memorija (128bitni interfejs) na efektivno 5200MHz. Što se tiče video izlaza, na raspolaganju su dual DVI, HDMI i DisplayPort, što omogućava od single displeja na 1920x1080 piksela, do Eyefinity konfiguracije od 5760×1080. Takođe, dobra vest je i da će izbor raspoloživih interfejsa omogućiti da se koristi setup sa tri monitora, bez DisplayPort-a.

Na narednoj stranici možete pogledati kako se kartica ponaša u ostalim testovima.

Još jedna grafička kartica iz Sapphire ponude, model R7 250X, koja dolazi sa fabričkim overklokom i dobro nam poznatim Vapor-X sistemom hlađenja. Performanse su odlične i primetno ispred ostalih 250X modela koje smo testirali.