Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC

Jedna od najboljih R9 290X kartica u ponudi, dolazi upravo iz Sapphire-a i to je Vapor-X Tri-X OC verzija. To znači da dolazi već fabrički overklokovana, sa Vapor-X Vapor Chamber sistemom hlađenja i Tri-X ventilacijom, što je zaslužno za impresivno dobre temperature pod opterećenjem.

Već smo mogli da se uverimo u to koliko je moćna najnovija AMD -ova grafika iz R9 serije, model 290, a već uveliko stižu custom modeli raznih proizvođača. Sapphire je sigurno jedan od najboljih saradnika AMD-a i u prošlosti smo videli stvarno ogroman broj raznih modela u ponudi. Ovoga puta je to R9 290 u Vapor-X varijanti, sa već dobro poznatim Tri-X sistemom hlađenja, a OC u oznaci kartice znači i da stiže fabrički overklokovana, tako da očekujemo u startu i bolje performanse od inače sjajnog fabričkog modela, kao i bolje efikasnije hlađenje. Videli smo da se u međuvremenu pojavio i model R9 295X2, no do te dual-gpu varijante, ovo i dalje ostaje sjajan izbor ukoliko tražite jednu od najboljih grafika u ponudi, ako gledamo ovaj cenovni rang.

Ključne karakteristike

  • Sjajne performanse, bolje od referentnog modela
  • Impresivno dobro hlađenje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 1030MHz
  • Memorija: 4GB GDDR5 na 5600MHz (512-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno, Vapor-X, Tri-X
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI, HDMI, DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 11.2 podrška, OpenGL 4.3, Mantle

Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC

Ovo svakako nije prva grafička kartica sa Vapor-X sistemom hlađenja koji dolazi kao specijalitet iz Sapphire-a, a radi se o Vapor Chamber komori koja je sistem hlađenja koji ima isto poreklo kao i standardne heat-pipe cevi, no u pitanju je efikasniji sistem koji postiže bolje rezultete u hlađenju. Dodatno, tu je i Tri-X sistem od tri ventilatora, prečnika 90mm, koji su postavljeni paralelno kartici, tako da će i većina toplog vazduha ostati u kućištu. Kartica je dugačka celih 12" što treba zahvaliti masivnom hladnjaku koji ide dužinom cele kartice. Sa zadnje strane, kartica ima kvalitetni metalni backplate, koji kartici pruža čvrstinu ali istovremeno i sam vrši distribuciju toplote. Ono što je zanimljivo a što se ne vidi odmah jeste Sapphire logo sa gornje strane koji ima pozadinsko osvetljenje koje menja boju u zavisnosti od temperature, pa tako kreće od plave boje kada je kartica hladna, preko žute pa sve do crvene kada je detektovana veća temperatura.

Reč dve o sistemu hlađenja: pored masivnog aluminijumskog hladnjaka, postoji centralna 10mm heat-pipe cev, koja je okružena sa po dve sa svake strane (6mm i 8mm), kako bi toplota bila što bolje distribuirana kroz ceo hladnjak. Ventilatori imaju 9 lopatica koje su oblikovane tako da pruže maksimalan protok vazduha uz minimum buke. Svaki od ventilatora je opremljen sa dva ball-bearing leažaja koji su oklopljeni tako da prašina ne može doći do njih. Kombinacija Vapor-X i Tri-X sistema donosi impresivne rezultate, do čak 10 stepeni niže od originalnog Vapor-X sistema. I naponska jedinica je doživela izmene, tako da se sada koristi Aero6 VRM, odnosno 6-fazni sistem napajanja, uz korišćenje potpuno digitalne (Digital Power) kontrole i Direct-FET tehnologije. Podrazumeva se da se koriste Black Diamond prigušnice i Solid kondenzatori, što obezbeđuje stabilan rad, što je itekako bitno pošto je kartice i fabrički overklokovana, na 1030MHz (u odnosu na 947MHz kod fabričke verzije) i 5600MHz efektivno za memoriju (u odnosu na 5000MHz kod referentne kartice).

Jedna od najboljih R9 290X kartica u ponudi, dolazi upravo iz Sapphire-a i to je Vapor-X Tri-X OC verzija. To znači da dolazi već fabrički overklokovana, sa Vapor-X Vapor Chamber sistemom hlađenja i Tri-X ventilacijom, što je zaslužno za impresivno dobre temperature pod opterećenjem.