Seasonic M12II Evo Edition-520Bronze

Odlično napajanje iz nove M12II Evo serije. Model koji je bio kod nas je snage 520W i kompletno modularnog dizajna: svi kablovi stižu zasebno i priključuju se po potrebi. Odličan kvalitet izrade ali i performanse koje jasno daju do znanja zašto Seasonic važi za jednog od najboljih proizvođača napajanja.

Stiglo nam je još jedno interesantno Seasonic napajanje na test, model M12II Evo, snage od 520W. Kao revizija prethodnog modela, jako malo toga je promenjeno u dizajnu odnosno konfiguraciji, i ono će sigurno privući pažnju jeste to da je u pitanju kompletno modularno napajanje. Iako sada već kod nas može da se nađe dosta toga u cenovnom rangu od oko 100€, Seasonic je ime koje će svakako privući entuzijaste i one koji vole da poseduju vrhunski hardver. Ovo napajanje dolazi kompletno modularno, što je postalo prilično popularno, a Seasonic svakako ne prepušta ništa slučajnosti, pa imamo i 80 Plus Bronze sertifikat o efikasnosti, što je takođe prilično bitna stvar.

Ključne karakteristike

  • Izlazna snaga 520W
  • Odlične performanse
  • Kompletno modularan dizajn
  • 80 Plus Bronze sertifikat

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Snaga: 520W, Active PFC
  • Kompatibilnost: ATX12V 2.3, EPS12V 2.92
  • Sertifikat: 80 Plus Bronze
  • Prekidač za napajanje: ima
  • Ventilator: 120mm Fluid Dynamic Bearing (FDB)
  • Dimenzije: 160x86x150mm
  • Priključci: 20+4 pin ATX, 4+4-pin CPU, 2x PEG 6+2, 5x Molex, 1x Floppy, 6x SATA
  • Zaštita: Over Power Protection (OPP), Over Voltage Protection (OVP), Short Circuit Protection (SCP), Under Voltage Protection (UVP)

Seasonic M12II Evo Edition-520Bronze

Napajanje je standardnih dimenzija od 160x150x86 mm, što olakšava instalaciju pošto će bez problema stati u bilo koje standardno kućište. Kompletno je crne boje u mat finišu, i jedino što pomalo odudara jeste velika žuta nalepnica sa specifikacijom. U pakovanju stiže platnena torbica za kablove, i odmah vidimo da su svi kablovi modularni, odnosno da su zasebni i da se mogu priključivati po želji. Odmah vidimo da je kabl sa 20+4 pinskim konektorom za matičnu ploču klasičan, okrugli i sleevovan, dok su svi ostali takozvani ribbon, odnosno flat kablovi koji deluju i dosta tanje. Ipak, zgodni su za provlačenje i skrivanje iza matične ploče.

Napajanje koristi 120mm ventilator za hlađenje, dok je klasičan grill zamenjen prorezima na kućištu. Ovaj ventilator koristi Fluid Dynamic Bearing ležaj i prilično je tih, stim što se broj obrtaja automatski reguliše u odnosu na temperaturu unutar napajanja. Ipak, nismo primetili da se ventilator mnogo čuje ni pri većim opretećenjima, a deluje i da je 520W koliko je u specifikacijama prilično konzervativna ocena. Maksimalan broj obrtaja ventilatora je 2200RPM-a pri 80 CFM-a, tako da neće biti problema da ohladi napajanje i u malo zahtevnijim scenarijima. Po specifikaciji, vidimo da napajanje koristi dve 1V grane od po 20A (ukupno 480A), što će biti i više nego dovoljno za malo zahtevniju grafiku. Što se konektora tiče, imamo dva PEG (6+2 pina), ukupno pet 4-pinskih Molex i šest SATA, dok se dobija i jedan kabl-adapter sa Molexa na Floppy konektor.

Rezime

Ovo napajanje je odličnih karakteristika i ponaša se vrlo dobro kao po pitanju stabilnosti napona, tako i po pitanju regulacije šuma iz mreže. Seagate ima i dosta bolja napajanja u svojoj ponudi, no to ne znači da je M12II Evo Edition-520Bronze loše na bilo koji način, jednostavno dizajn i performanse su prilagođene srednjoj kategoriji. Za najveći broj korisnika, ovako nešto će biti i više nego dobro i teško da će iko imati neke posebne zamerke. Za oko 100€ koliko košta, ovo je vrlo zanimljivo modularno napajanje za malo zahtevnije korisnike koji ne žele da potroše više novca.

Conclusion

This power supply offers excellent performance and it is very good in terms of voltage stability and noise regulation. Seagate has better power supplies in its offer, but that does not mean that M12II Evo Edition-520Bronze model is bad in any way, simply its design and performance is adapted for a middle class. For the greatest number of users, something like this will be very good and hardly anyone would have any specific objections. At the price of 100 Euros, this is an interesting modular power supply for demanding users who do not want to spend too much money.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 95€

KimTec ustupio: Seasonic M12II Evo Edition-520Bronze
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na [ kimtec.com]( http://www.kimtec.rs/gdedakupim)