Silverstone FP37

Iako možda deluje kao nešto što nije previše bitno, ipak jeste veoma praktičan gadget koji će najbolje odgovarati onima koji imaju nešto noviju matičnu ploču sa USB 3.0 konektorom. Podržava prilično veliki broj raznih formata, i ima na raspolaganju i dodatni USB 3.0 port.

Pored sjajnih kućišta i napajanja, Silverstone proizvodi i razne druge periferije i gadgete, a ovom prilikom ćemo videti vrlo praktičan čitač memorijskih kartica. Znamo da postoje dve vrste čitača memorijskih kartica, klasični eksterni modeli, ali i oni koji se instaliraju u samo kućište, u slobodni 3.5" slot. Činjenica je da sve manje ljudi koristi Floppy diskove, pa tako imamo često situaciju da u kućištu imamo slobodno 3.5" ležište koje se ne može iskoristiti na puno načina. Ovo je svakako dobar način da se slobodan prostor optimalno iskoristi pošto sve više korisnika ima potrebu za čitačem memorijskih kartica, za mobilni telefon, digitalni aparat ili neku drugu periferiju.

Ključne karakteristike

  • Podržava USB 3.0 interfejs
  • Čita veliki broj različitih formata

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 3.0
  • Podržani formati: SD / SDHC / SDXC / Mini SD / Micro SD(T-Flash)(No Card Adapter Required) / MS / MS Duo / MS PRO / MS PRO Duo / MS Micro(M2)(No Card Adapter Required) / MS PRO-HG Duo / MMC / RS MMC / MMC Micro / MMC Mobile / xD / CF
  • Dodatno: USB 3.0 port

Silverstone FP37

Dimenzije od 101mm (W) x 25.5mm (H) x 136mm (D) odgovaraju 3.5" otvoru sa prednje strane kućišta, a dobra stvar je da se u pakovanju dobija i bela maska za prednju stranu (koja je crne boje), tako da će moći da se lepo uklopi i uz kućišta bele boje. Instalacija je u suštini jednostavna i samo treba ubaciti čitač u 3.5" ležište, a zatim fiksirati šrafovima koji se takođe dobijaju u pakovanju. Da bi čitač kartica radio kako treba, potrebno ga je povezati na 19-pinski USB 3.0 header na ploči. Dobra vest je da je kabl dovoljno dugačak, pa će i u tower kućišu moći lepo da se postavi bez nekog nastavljanja. Pošto je USB 3.0 interfejs unazad kompatibilan sa USB 2.0, može se koristiti i USB 2.0 konektor, stim što naravno u tom slučaju treba očekivati i performanse u skladu sa tim.

Sa prednje strane imamo dve statusne diode (Power i Status), jedan karakterističan plavi USB 3l.0 port, što je vrlo praktično i čak pet različitih slotova za memorijske kartice. Oni su podeljeni prema formatu, pa tako imamo odvojene slotove za Compact Flash i xD formate, po jedan slot za MicroSD i M2 formate, SD i MMC, kao i MS u različitim verzijama. Ovo u praksi znači da će biti jako teško pronaći neku memorijsku karticu koja ovde neće moći da se pročita, što je odlično. USB 3.0 interfejs nam donosi impresivne brzine transfera podataka, ali to umnogo zavisi i od samih memorijskih kartica, pa ako koristite neku sporiju, neće biti brže od korišćenja na USB 2.0 čitaču kartica. Pretpostavljamo da će najviše odgovarati onima koji se bave fotografijom i koji uvek gledaju da imaju najbrže memorijske kartice.

Rezime

Ovakav gadget spada u praktičnije koji se mogu pazariti, a pri tome stvarno ne košta mnogo. USB 3.0 standard je doneo preko potrebno ubrzanje, no to treba ispratiti i odgovarajućim memorijskim karticama, a najviše će profitirati oni koji kopiraju veliku količinu fotografija većeg formata. Na kraju, ovako nešto može biti super poklon nekome ko misli da sve ima, samo treba obratiti pažnju da je poenta u USB 3.0 interfejsu i da se treba osigurati da matična ploča to podržava.

Conclusion

This gadget is one of the more practical ones that can be found at the market, and it really does not cost much. USB 3.0 standard brought much needed acceleration, but that need to be followed by the appropriate memory cards, and those who copy a great amount of larger size photos will benefit the most. Finally, something like this can be a great gift for someone who thinks it has everything; you only need to pay attention to USB 3.0 interface and the fact it is necessary that motherboard support it.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2012.): 37€

Microsystems ustupio: Silverstone FP37
Spisak maloprodaja na sajtu Microsystems Shop-a.