Silverstone MS05B

Na tržištu ima puno eksternih kućišta i nešto manje hot swap fioka, a kombinacija oba vrlo malo. Silverstone MS05B je upravo to i predstavlja sjajan izbor za one koji imaju (ili planiraju kupovinu) neki 2.5" SATA hard diska koji nameravaju da koriste kao prenosni disk, ali i u postojećoj konfiguraciji.

Silverstone ima dosta interesantnih proizvoda koji su uglavnom namenjeni malo zahtevnijim korisnicima i entuzijastima koji traže malo egzotičniji hadver. Znamo da ima u ponudi sjajnih kućišta i napajanja, ali i eksternih kućišta za hard diskove i rešenja za hlađenje komponenti. Na testu smo imali vrlo interesantni model eksternog dock-a za 2.5" SATA hard diskove koji ima mogućnost da posluži kao hot-swap varijanta za one kojima treba prenosni hard disk, ali i što jednostavnija varijanta za povezivanje tog diska na sistem. Na ovaj način, ubijaju se dve muve jednim udarcem, a na tržištu nema baš puno sličnih modela. Da stvar bude još bolja, cena ovog uređaja je veoma povoljna, što je samo još jedan razlog više da se obavezno potraži u prodavnicama.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija diska
  • Kvalitetna izrada
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0, eSATA
  • Hard disk: 2.5" SATA
  • Dimenzije: 84mm (W) x 20mm (H) x 160mm (D) (eksterno kućište), 101mm (W) x 27mm (H) x 149mm (D) (docking bay)
  • Dodatno: 3.5" Docking bay

Silverstone MS05B

U pakovanju stižu 3.5" adapter za montažu, samo 2.5" kućište za disk, eSATA, USB i kablovi za povezivanje unutar kućišta, praktično sve sem šrafcigera. Adapter za montažu u kućište je praktično kao šina koja se fiksira šrafovima unutar kućišta (napravljena je od pocinkovanog lima, sa prednjom maskom u crnoj boji, kao što je i samo eksterno kućište, dok postoji i srebrna varijanta u ponudi). Sa zadnje strane ovog adaptera su fiksirani SATA i konektor za napajanje (dakle, koristi se SATA, ne eSATA interfejs, a konektor za napajanje ide na Molex priključak), tako da kada se ovaj adapter instalira i poveže unutar kućišta, funkcioniše kao docking station. Dimenzije adaptera su 101x27x149 mm što tačno odgovara 3.5" formatu, pa će konačno to mestu u kućištu biti korisno, pošto već retko ko koristi floppy disk.

Eksterno kućište za hard disk je dimenzija 84x20x160 mm i teži oko 215g, što nije uopšte puno. Konstrukcija je od brušenog aluminijuma u crnoj boji, sa prednjom maskom od plastike. Sa zadnje strane vidimo konektor za napajanje, eSATA, Mini USB 2.0 konektore. Da bi se disk instalirao, potrebno je odvrnuti dva šrafa i skloniti gornji poklopac. Zatim se disk postavlja na četiri stope od sunđera kroz koje se šrafovima sa donje strane kućišta fiksira. Disk se prikačinje na plastične konektore koji su sa zadnje strane. Ovo možda neće odgovarati onima koji će često menjati diskove, ali je postupak jednostavan i kratak. Kada se povezuje na sistem, bukvalno se ubaci u dockin station na čijem kraju su odgovarajući "muški" konektori. Kada se koristi eSATA režim rada (sa odvojenim kućištem), potrebno je priključiti i USB konektor preko koga se dobija napajanje.

Rezime

Ono što se može reći za Silverstone MS05B je da je u pitanju vrlo kvalitetno napravljen proizvod, sa eksternim kućištem od aluminijuma, montaža nije komplikovana i zahtevaće samo šrafciger (svi potrebni šrafovi se dobijaju u pakovanju). Praktičnost ovakvog kompleta nije potrebno posebno objašnjavati, a uz odličnu cenu, predstavlja odličnu kupovinu. Za one kojima je to potrebno, da dodamo i to da su podržani svi SATA I i II 2.5" hard diskovi debljine 9.5mm.

Conclusion

Silverstone MS05B is a high quality product with external aluminum case; its installation is not complicated and will require only a screwdriver (all the necessary screws are provided in package). It is not necessary to explain the practicality of such set, and along with a great price, this is an excellent purchase. For those who need it, the support for all 9.5mm thickness 2.5" SATA I & II hard disks is provided.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2012.): 45€

Microsystems ustupio: Silverstone MS05B
Spisak maloprodaja na sajtu Microsystems Shop-a.