Tenda S105

Jedan od jednostavnijih svičeva proizvođača iz Kine koji se tek probija na tržište. U pitanju je osnovni model 5-portnog sviča sa podrškom za 100Mbps interfejs. Ovakav uređaj će biti dobar izbor za kućne korisnike kojima nije brzina imperativ.

Tenda je jedno od novijih imena na našem tržištu, i radi se o kineskom proizvođaču mrežne opreme koji po svemu sudeći pokušava da se izbori sa predrasudama koje postoje, kada su u pitanju proizvodi i kompanije iz ove zemlje. Već smo videli neke od modela iz Tenda ponude, i za sada stvarno nema nikakvih primedbi, niti naznaka lošijeg kvaliteta (hardverski ili softverski), pa nam deluje da smo dobili pouzdanu mrežnu opremu koja košta manje od proseka, što je vrlo često i najbitnija stvar. Na testu se ovoga puta našao 5-portni svič, što je verovatno i najjednostavniji deo opreme koji se vrlo često koristi u malo kompleksnijim mrežama.

Ključne karakteristike

  • Auto MDI/MDIX Crossover
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 5x 10/100Mbps, Auto MDI/MDIX
  • Mac Adress table: 2k unosa

Tenda S105

Kompanija Tenda je definitivno rešila da raskrsti sa asocijacijama na kinesku robu, pa tako imamo moderan dizajn koji i dalje najviše podseća na TP-Link proizvode, sa kućištima od bele mat plastike. Dizajn je moderan ali i vrlo jednostavan, sa zaobljenim linijama uređaja i prednjim panelom crne boje. Tu se nalaze statusne diode (Power i po jedna za aktivnost svakog porta). Sa bočne strane (što je pomalo neuobičajena pozicija) se nalazi konektor za napajanje. Sa zadnje strane imamo samo pet LAN priključaka, a ono što treba znati je da je podržana Auto MDI/MDI povezivanja, pa se mogu koristiti obični LAN kablovi. U paketu prateće opreme, dobija se eksterni adapteri i korisničko uputstvo.

Svič ima gumene stope kako ne bi klizio po podlozi, a nema mogućnosti da se zakači na zid. Ono što je bitno od specifikacija je da je podržan 100Mbit-ni interfejs (videli smo da ima već i entry level modela koji rade na 1Gbit-noj vezi), i da MAC adress tabela ima 2k unosa (opet, modeli poznatijih proizvođača idu i do 4k). Protokol po kome se saobraćaj prosleđuje je Store&Forward, što je uobičajeno za ovu kategoriju uređaja. Nema podataka o količini bafera po portovima, no prilično smo sigurni da niko neće imati problema sa zagušenjem saobraćaja. Gledajući specifikacije, nameće se zaključak da se ipak radi o uređaju koji je više prilagođen kućnoj upotrebi, ili kancelarijskoj, ali uz nešto manju količinu saobraćaja.

Rezime

Za one koji nisu sve delove mreže upgrade-ovali na 1Gbps interfejs, neće biti nikakvih problema ako odaberu svič kao što je Tenda S105, dok će oni sa malo naprednijom mrežom ipak gledati da nabave neki model koji neće biti usko grlo celog sistema. Za onoliko koliko košta, Tenda S105 predstavlja dosta dobru opciju za sve one kojima treba pouzdan uređaj na koji će povezati svoje računare i zaboraviti da postoji. Naravno, Tenda u ponudi ima i naprednije modele koje ćemo svakako čim pre pogledati.

Conclusion

For those who didn’t upgrade all parts to 1Gbps interface, there will be no problem to opt for Tenda S105 switch, while those with advanced network will still search for a model that will not be a bottleneck of the system. For as much as it costs, Tenda S105 is a very good option for those who need a reliable device that will connect to computer and forget it exists. Tenda also offers advanced models that we are going to test as quickly as possible.

Testirani proizvod je uzorak.

Asbis ustupio: Tenda S105
zvanični sajt: asbis.rs