Tenda W309R High Power Router

Ovo je 4-portni Wireless ruter sa odličnim karakteristikama, koji donosi standardne opcije, ali i antene od 5dBi koje se mogu skinuti i zameniti jačim ako je to potrebno. Za ovu cenu, W309R pruža dosta i predstavlja odličan izbor za prosečne ali i malo zahtevnije korisnike.

Evo nas sa još jednim Tenda modelom Wireless rutera. Ovoga puta je to model W309R, koji proizvođač još naziva i High Power Router. Veoma je sličnih karakteristika kao i model W308R, koji smo već mogli da isprobamo, a par glavnih razlika se odnose na to da se ovde koriste antene koje se mogu skinuti, te zameniti i jačim ako je potrebno, kao i to da ovaj model može da radi dodatno u Universal Repeater i AP modu, za razliku od W308R koji radi "samo" u WISP i WDS Bridge režimu. Za prosečnog korisnika, ovo neće predstavljati neke bitne stavke, tako da može uštedeti koji evro, no za one koji planiraju malo kompleksniju mrežnu konfiguraciju, ovako nešto svakako da nije loša investicija.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Dobra cena
  • Odlične performanse, 5dBi antene

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Funkcije: AP, Universal Repeater, WISP, WDS Bridge
  • Konektori: 1x 10/100M WAN WAN, 4x 10/100M WAN LAN
  • Bezbednost: 64-/128- bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK; WPS; Wireless Access Control (Wireless MAC filter)

Tenda W309R High Power Router

Dizajn ovog Wireless rutera se dosta poklapa sa onim što smo mogli da vidimo do sada kada su Tenda modeli u pitanju, uz kućište sličnih, ako ne i istih dimenzija i kontura kao neki modeli koje smo već testirali, sa glossy belom gornjom stranom i donjim delom koji je sive boje. Kao što je i običaj, uređaj se može postaviti na ravnu površinu ili zakačiti na zid ako je tako praktičnije, pošto sa donje strane imamo i rupice za kačenje na šrafove odnosno eksere. Statusne diode su raspoređene sa gornje strane (Power, WPS, System, WLAN, WAN i LAN 1-4), gde su i oznake proizvođača i modela.

Prateće pakovanje je standardno, sa kratkim papirnim korisničkim uputstvom, CD-om koji takođe sadrži uputstvo i Wizard program za lako povezivanje. Tu je i jedan LAN kabl kao i eksterni adapter za napajanje, a antene dolaze skinute, tako da ih treba našrafiti na konektor pre uključivanja. Ono što takođe primećujemo jeste da su i same antene nešto većih dimenzija od prosečnih, a radi se o 5dBi modelima (najčešće se koriste 3dBi varijante). Ovo ukratko znači da će uređaj imati snažniji signal a mreža dosta bolju pokrivenost, što je dobro znati ukoliko se novi Wireless uređaj kupuje za prostor gde je postoje problemi sa signalom. Ono što će nekima biti interesantno je da se može podesiti da radi kao Access Point, Repeater, Bridge ili WISP prijemnik.

Rezime

Web interfejs u kome se obavljaju podešavanja je isti kao i kod prethodno viđenih uređaja i tu nema nikakvih posebnih napomena: radi se o klasičnom 4-portnom Wireless ruteru koji podržava 802.11n standard (300Mbps), radi na 2.4GHz i što se tiče kvaliteta signala i brzina transfera spada u malo bolje modele svog ali i višeg ranga. Iako možda nekome i ne zvuči toliko bitno kakve će antene biti instalirane, ipak ima razlike i to može rešiti pitanje lošije pokrivenosti, mada je realno uvek bolja varijanta da se doda još jedan uređaj koji će emitovati signal i na taj način dobaciti u sve delove koji su bili problematični. U svakom slučaju, W309R je model koji se svakako isplati, pogotovo ako se pogleda razlika u ceni u odnosu na slične modele drugih proizvođača.

Conclusion

The web interface, in which all the adjustment can be performed, is the same as in the previous device and there are no special notes - it is a classic 2.4GHz 4-port wireless router that supports 802.11n (300Mbps), and as far as signal quality and data rate, it is one of the better models in its category. Although someone might not think the fact what kind of antenna is installed is not important, there is a difference and it can solve the problem of a bad coverage, although it is always a better option to add another device that will emit a signal and cover all the parts that were problematic. In this case, the W309R model brings good value for money, especially if we take into account the price difference compared to similar models of other manufacturers.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2014.): 27€

Gembird d.o.o ustupio: Tenda W309R High Power Router
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs