Tesla tablet H785

Najnoviji Tesla tablet kompaktnog 7.85" formata. Pored aluminijumskog kućišta, tu su fantastični 2K ekran sa IPS panelom, dosta dobre performanse i na kraju sasvim korektna cena.

Do sada su već sigurno svi čuli za Tesla modele tableta koje je kompanija Comtrade promovisala kao autentični i prvi pravi srpski tablet. Iako smo naravno još uvek daleko od toga da preuzmemo i proizvodnju ovakve u suštini potrošačke elektronike (naravno, u pitanju je fabrika u Kini), Tesla modeli dobijaju svoj finalni oblik kod nas, uz korisničku podršku i lokalizaciju kakvu realno malo koji tablet ima. No, da se okrenemo novom H785 modelu koji će predstavljati viziju Tesla Premium varijante, sa izuzetno kvalitetnom izradom, pažljivo biranim materijalima, dijagonalom od 7.85" i IPS panelom visoke rezolucije od 2048x1536 piksela. Dodajmo tu i quad-core Intel procesor i ugrađeni GPS (pored svega ostalog) da bi se dobila ideja šta se sve može očekivati. Da odmah kažemo i to da je cena oko 208€, što nije loše ali bi svakako bilo lepo da je bilo prostora da ne pređe barijeru od 200€.

Ključne karakteristike

  • Veoma kvalitetna izrada, zadnja strana od brušenog aluminijuma
  • Sjajan IPS ekran rezolucije 2048x1536 piksela i odnosa stranica 4:3
  • Prilično dobre performanse
  • Ugrađeni GPS, stereo zvučnici

Utisak kvare

  • Autonomija bi mogla biti malo bolja

Specifikacija

  • Procesor: Intel Bay Trail Z3735F Quad Core 1.8 Ghz
  • Grafika: Intel HD Graphics
  • Memorija: 2GB RAM, 16GB interno, MicroSD (do 32GB)
  • Ekran: 7.85" IPS panel, 2048x1536 px
  • Konekcije: BT 4.0, WiFi 802.11 a/b/g/n 2.4/5.0Ghz dual band, Micro USB 2.0
  • Dodatno: Stereo Speakers, Microphone, GPS + AGPS
  • Kamera: 2MP/5MP
  • Baterija: Li-Polymer 4300 mAh
  • Dimenzije: 203 x 137 x 8.3 mm
  • Težina: 384g
  • Operativni sistem: Android 4.4.4

Tesla tablet H785

Tesla H785 je tablet veoma kompaktnog formata, dimenzija od 203 x 137 x 8.3 mm koji teži svega 384g. Po gabaritima bi se se najpre mogao porediti sa iPad mini tabletom (naravno i ostalim Android 7.85" modelima). Dizajn je moderan i prilično atraktivan, sa crnim okvirom ekrana (nešto širim sa leve i desne strane, u landscape položaju, kako bi se lakše držao u rukama i koristio), aluminijumskom zadnjom stranicom (brušeni finiš, crna boja) i srebrnom gornjom i donjom stranicom (opet, u landscape položaju), dok su bočne stranice crne i zaobljene, što možda ne deluje previše bitno ali jeste prilično zgodno za držanje. Tablet deluje veoma kvalitetno (mada definitivno nije u rangu iPad ili najskupljih Android modela), ne krcka niti imamo utisak da se negde uštedelo u procesu proizvodnje: izgleda vrlo zanimljivo i sigurno će na prvi pogled privući više pažnje u odnosu na silnu no-name ili manje poznatiju konkurenciju sa dalekog istoka.

Ekran je dijagonale 7.85", što je odnos stranica od 4:3, dokazano prijatnije i zgodnije za čitanje i surfovanje, u prilično visokoj rezoluciji od 2048x1536 piksela (ili 2k rezolucije, kome je tako zgodnije), što zaista zvuči sjajno. U pitanju je IPS panel prilično dobrog prikaza, širokih uglova gledanja i sa glossy finišom koji nije baš previše zahvalan za korišćenje po jačem dnevnom svetlu. Iako osvetljenje jeste prilično snažno (definitivno jače od prethodnih Tesla modela), refleksija je dovoljno jaka da neće biti baš mnogo čitljiv ako ima malo više sunca. U svakom slučaju, slika jeste oštra i prijatna za gledanje, ali se postavlja pitanje da li je na 7.85" neophodna ovako visoka rezolucije (gustina zapisa piksela je 326ppi, isto kao kod iPad Mini 3 modela). To svakako zahteva snažniji GPU, ali troši i više baterije. Iako većina smatra da je više uvek i bolje, ako bi zadržali kvalitet prikaza, smanjili rezoluciju na 1080p ali i cenu na ispod 200€, sigurni smo da bi se malo ko žalio.

Prateća oprema je očekivano oskudna, dobija se korisničko uputstvo, strujni punjač sa posebnim kablom kao i jedan USB OTG adapter-kabl. Pohvala ide na račun kvaliteta retail pakovanja pošto je kutija veoma dobrog kvaliteta i izgleda odlično (kome je tako nešto bitno). Sa druge strane, strujni punjač nam i ne deluje tako impresivno, pa bi rado menjali kutiju za malo kvalitetniji. Sa pozitivne strane, dobija se OTG adapter, što pozdravljamo. Od fizičkih tastera, imamo samo Power i Volume smeštene sa gornje strane, gde je i 3.5mm konektor za headset, dok su sa suprotne strane slot za MicroSD kartice i MicroUSB konektor za punjač i povezivanje sa računarom.

Konfiguracija je bazirana na Intel Bay Trail-T Atom procesoru Z3735F, a iza oznake se krije quad-core model osnovnog takta od 1.33 - 1.83 GHz. Radi se o prilično energetski efikasnom 22nm procesoru koji dolazi sa integrisanom Intel HD grafikom (sa 4 Execution Unita i taktom od 646MHz). Na raspolaganju je 2GB RAM-a i 16GB interne memorije (korisnicima je raspoloživo oko 10.5GB), uz mogućnost da se lako proširi preko MicroSD memorijskih kartica (32GB). Od ostalih bitnih stvari, tu su Bluetooth 4.0 i WiFi dual-band 802.11b/g/n (2.4/5GHz) adapteri, set sasvim dobrih stereo zvučnika, kao i ugrađeni GPS modul sa AGPS podrškom.

Rezime

Ovaj tablet koristi Android u 4.4.4 verziji, a srećom, nema nikakve posebne customizacije interfejsa, što je uvek bolja varijanta pošto neće dodatno opterećivati sistem, a kako je tu PlayStore podrška, svako može preuzeti aplikacije kojima će prilagoditi tablet svojim potrebama. Interfejs radi glatko i bez problema, i jedino najzahtevnije igre mogu da ga ozbiljnije namuče, dok će sve ostalo raditi sasvim dobro. U prilog tome ide i AnTuTu benchmark skor od preko 31.000 poena. Jedina, uslovno rečeno, slaba tačka je baterije i čini se da 4300mAh nije dovoljno da bi se tablet neko duže vreme koristio bez dopunjavanja, pošto će u malo zahtevnijem scenariju jedva prebaciti oko 3h. Ipak, ovo je ujedno i prva verzija softvera za ovaj tablet, pa će možda neka naredna verzija i to ispraviti. Sve zajedno, ukoliko tražite tablet kompaktnih dimenzija, sa što većom rezolucijom, a pri tome cenite fabrički Android interfejs, Tesla H785 definitivno ide u najuži izbor.

Conclusion

Tablet uses the Android 4.4.4 and has no special interface customization, which is always a better option since it would not further burden the system. Bearing in mind the fact it offers PlayStore support; users can download applications to customize the tablet according to their needs. The interface works smoothly and without problems, and only running the most demanding games could be a great challenge, while everything else will work just fine. AnTuTu benchmark recorded a score of over 31,000 points. The only weak point is the battery and it seems that 4300mAh is not enough to provide the option to use the tablet for a long time without recharging, as it is not going to provide users with more than 3 hrs. However, this is the first software version for the tablet, so maybe some future versions will bring a solution for this problem. If you are looking for a compact dimension tablet offering a high resolution and you are willing to use the default Android interface, Tesla H785 model should be taken into account.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 210€

ComTrade Shop ustupio: Tesla tablet H785
Spisak maloprodaja na sajtu ComTrade Shop-a.