Toshiba WT310-10L Windows tablet

Još jedan od sve prisutnijih Toshiba tableta, ovoga puta Windows verzija koja je namenjena zahtevnijim poslovnim korisnicima. Dobra konfiguracija, solidan Full HD IPS ekran i generalno odlične perfomanse su dovoljne da privuku pažnju kupaca.

Možda i pomalo iznenađujuće, iz Toshiba-e nam stiže interesantan tablet sa Windows platformom. Imamo utisak da je WT310-10L zamišljen kao konkurent Surface Pro modelu, i gledajući specifikaciju, to nije daleko od istine. Ovo je prilično snažna konfiguracija bazirana na Intel i Windows platformi, sa nešto većim ekranom, koja dolazi u paketu sa dobrim Stylus-om i podrškom za SIM karticu. Uz sve to ide i cena koja nije baš povoljna, ali za one kojima treba tablet koji će moći da koriste u kombinaciji sa nekom eksternom tastaturom baš kao da je u pitanju laptop, ovo može biti prilično dobra solucija.

Ključne karakteristike

  • Odlične performanse
  • IPS ekran visoke rezolucije
  • Pristojna autonomija
  • Intel Core i5 procesor i SSD
  • Punokrvni Windows 8.1 64b OS
  • Podrška za SIM karticu i data transfer podataka

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Core i5-3439Y vPro, 1.50 / 2.30 Turbo GHz
  • Grafika: Intel HD 4000
  • Memorija: 4GB DDR3, 256GB Flash, MicroSD (do 64GB)
  • Ekran: 11.6" Toshiba IPS FullHD non-reflective High Brightness touch display with Wide View Angle, Digitizer and Pen, 16 : 9 aspect ratio, LED backlighting, hardened IOX Glass, Anti Fingerprint and Anti Reflective Coating (1920x1080)
  • Konekcije: WiFi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0+LE, USB 3.0, 3.5mm audio (headset), micro-HDMI
  • Data: LTE (4G), HSPA+, GSM/GPRS/EDGE
  • Kamera: pozadi 3MP autofocus, 1MP Web kamera napred
  • Baterija: 3460 mAhh Li-Ion
  • Dimenzije: 12.4 x 299 x 189 mm
  • Težina: 825g
  • Operativni sistem: Windows 8 Pro 64-bitni

Toshiba WT310-10L

Odmah da kažemo da ovo ni po čemu nije baš standardan tablet, počevši od dimenzija od 12.4 x 299 x 189 mm i težine od čak 825g, pa do poveće dijagonale od 11.6". Iako se to mora posebno dokupiti, nameće se zaključak da je ovde eksterna tastatura - docking station zaista neophodan dodatak. Ceo tablet je smešten u plastično kućište koje zaista ni po čemu nije specifično niti deluje atraktivno, a plastika sa jedne strane izgleda prilično izdržljivo, iako smo primetili da se pozadi ugiba pod malo jačim pritiskom. Pomešani utisci i klasičan poslovni izgled koji verovatno sam po sebi neće privući dosta pogleda. S obzirom na cenu ovog modela, ipak mislimo da je mogao dobiti i dopadljiviji izgled i definitivno bolji kvalitet izrade. Ovako, stiče se utisak da je čak pomalo i neugledan u odnosu na ono što možemo često videti. Sa oko 825g težine, ovaj tablet će se skoro isključivo koristiti sa obe ruke i generalno dosta je teži od prosečnih Android i iPad modela, dok u Windows kategoriji ima već par tableta sličnih dimenzija koji su čak i teži. U svakom slučaju, Toshiba WT310-10L nije baš tablet koji će lako stati u džep od jakne, torbu ili ranac, a dodatno treba nabaviti i neku zaštitnu futrolu.

Ekran je dijagonale od 11.6" i u pitanju je IPS panel sa Full HD rezolucijom od 1920x1080 piksela, sa zaštitnim slojem stakla koje je posebno ojačano, otporno na otiske prstiju i sa smanjenom refleksijom svetlosti. U praksi, dobija se sasvim dobar kvalitet slike za koji bi jedino voleli da ima nešto snažnije pozadinsko osvetljenje pošto neće biti baš lepo vidljiv po jačem dnevnom svetlu. Svi konektori, portovi i statusne diode su smešteni sa desne bočne strane tableta, što možda i nije baš zgodno ako priključite puno toga. Tu vidimo Micro-HDMI video izlaz, USB 3.0 port pune veličine, 3.5mm konektor za headset, Power, Volume i Rotation lock tastere, konektor za napajanje, i na kraju slotove za SIM i SD memorijsku karticu. Podržan je data transfer zaključno sa LTE (4G) protokolom, kao i već standardne WiFi 802.11n i Bluetooth 4.0 konekcije. Ono što još primećujemo na tabletu, pored zvučnika, su otvori za ventilaciju i dock konektor.

Rezime

Konfiguracija je veoma interesantna, sa dual-core Intel Core i5-3439Y procesorom koji je takta 1.5GHz (do 2.3GHz Turbo), sa 4GB sistemske memorije (koju deli i integrisana Intel HD 4000 grafika), SSD kapaciteta 256GB. Ovo se pokazalo sasvim dovoljno za punokrvni Windows 8.1 x64 sistem, gde smo mogli videti prilično dobre performanse. Ono što nam se nije dopalo jeste to da u ovom slučaju hlađenje nije pasivno, već unutra postoje ventilatori, tako da neće raditi potpuno nečujno. Iako na prvi pogled deluje kao običan tablet, Toshiba WT310-10L ima veliki IPS ekran sa Full HD rezolucijom, odličnu konfiguraciju i generalno je namenjen onima koji će tablet, u kombinaciji sa dobrom eksternom tastaturom (pored stylus-a koji se dobija u pakovanju) koristiti za posao. Što se autonomije tiče, dobija se između 2h i 4h, u zavisnosti koliko se intenzivno koristi, što je i sasvim ok rezultat za ovakvu konfiguraciju.

Conclusion

The configuration is interesting, including 1.5GHz dual-core Intel Core i5-3439Y processor (up to 2.3GHz in Turbo mode), with 4GB of system memory (shared by the integrated Intel HD 4000 graphics), and a 256GB SSD. This is enough for Windows 8.1 x64 systems to achieve good performance. We do not like the fact cooling is not passive; it is including fans, so it's not silent at all. Although at first glance seems like a regular tablet, Toshiba WT310-10L has a large IPS display with Full HD resolution, excellent configuration and is designed for those who are going to use tablet for work in combination with a good external keyboard (in addition to stylus which comes in the package). As far as autonomy, between 2hrs and 4hrs is obtained, depending on how heavily is used, and that is OK time for a configuration such is this.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 1400€

Asbis ustupio: Toshiba WT310-10L
zvanični sajt: asbis.rs