Ultimativna igračka kartica za vrhunski 1080p ugođaj

Kada su se krajem januara pojavile na tržištu prve Radeon RX 5600XT grafičke kartice, donele su izvanredne performanse, ali i nesvakidašnju opciju koja je za krajnjeg kupca obezbedila dodatno povećanje performansi, ali uz neophodno „flašovanje“ BIOS-a same grafičke kartice. Iako je ubacivanje novog BIOS-a ili popularno „flašovanje“ sasvim jednostavna operacija na koju su navikli svi vlasnici matičnih ploča, koji će barem nekoliko puta u toku životnog veka računara ubaciti novi BIOS u svoju ploču, flashovanje grafičke kartice je izazvalo pravi skepticizam. Premda je postupak kao takav još jednostavniji nego u slučaju ploča, jer se sve vrši iz Windowsa, mnogo je mogućnost dobijanja ekstra performansi odbila prilikom odabira kupovine, bez obzira na fantastične početne performanse RX 5600XT grafičke kartice, koja je i sa prvobitnim fabričkim podešavanjima bila brža od GeForce GTX 1660 Super modela.

AMD

Proizvođači grafičkih kartica su brzo reagovali i nedugo nakon inicijalnog talasa modela, pojavili su se novi koji su pored novog BIOS-a sa bržim frekvencijama, doneli i bolji dizajn kako same kartice, tako i njenog rashladnog sistema. Jedan od najagilnijih proizvođača je bio XFX. Oni su veoma brzo nakon inicijalnog THICC II modela, koji je imao dva ventilatora i niže frekvencije, izbacili THICC III Pro model koji dodatno unapređuje rashladni sistem sa većom rashladnom površinom i trećim ventilatorom, istovremeno podižući radne frekvencije GPU-a i memorije na onaj nivo koji donosi novi BIOS. Na korisniku je samo da ubaci karticu u računar i instalira najnovije drajvere. Nema potrebe za flešovanjem BIOSa!

AMD

Kao što se može videti na fotografijama, nova XFX-ova kartica iz 5600XT serije je zbilja impozantna i elegantna. Ali najvažnije od svega jeste da je hladna i tiha, bez kompromisa po pitanju performansi. Sufiks „Pro“ u imenu kartice govori da iako stiže sa 6Gb DDR6 memorije brzine 14Gbps, frekvencije GPU- a u veće id fabrički propisanih. Naime, AMD je definisao radne taktove GPU-a na 1375 MHz za tzv. „game clock“ ili ti frekvenciju koju će kartica garantovano imati u svim igrama i 1560 MHz za „Boost clock“ tj. frekvenciju koju kartica može da postigne u mnogim naslovima koji se više oslanjaju na „Compute shadere“. XFX je za svoj Radeon RX 5600XT THICC III Pro definisao „Game Clock“ na 1615 MHz, a Boost Clock na čak 1750 MHz. Ako se to ima u vidu, onda su rezultati testiranja koje smo dobili, a u kojima ova kartica bez problema parira „Super“ verziji GeForce RTX 2060 kartice, sasvim očekivani.

AMD

AMD promoviše Radeon RX 5600XT kao ultimativnu grafičku karticu za igranje u 1080p rezoluciji pri visokim osvežavanjem monitora, koji je idealno sertifikovan sa nekim od FreeSync sertifikata. Uvidom u performanse dobijene tokom našeg detlajnog testiranja, kao i statistiku sa Steama koja govori da 2/3 svih PC igrača koristi 1080p monitor, jasno je zašto je AMD laserski fokusirao ovu grafičku karticu na 1080p igranje. Jednostavno njene performanse su izvanredne i izjednačavaju se sa performansama GeForce RTX 2060 Super kartice, koja je mnogo skuplja! Ako se pak uporedi sa prošlom generacijom 1080p kartica iz AMD-a, u obliku RX 580 8GB modela, iz aviona se vidi masivni generacijski jaz.

AMD

Postignuti rezultati i utisci u radu same kartice kristalno jasno sugerišu da je ona namenjena svima koji žele elitne 1080p igračke performanse, a ne žele da plate ogromnu cenu koštanja jednog GeForcea iz RTX 2060 serije. S druge strane, ovo je apsolutno idealna kartica za sve koji žele da nadograde svoju staru Radeon RX 570/580 grafičku karticu sa novom i svežom RDNA baziranom grafičkom karticom brutalnih performansi. U koju god skupinu spadate, kupovinom XFX Radeon RX 5600XT THICC III Pro nećete pogrešiti.