Vebatim Clip-it i Micro USB diskovi

Dva neverovatno mala flash diska kapaciteta od 4GB, stim što se mogu naći i modeli čak do 32GB. Clip-it je atraktivno dizajniran kao spajalica za papir, dok je Micro samo minijaturna pločica sa konektorom. Ko god da traži što manji disk, ovako nešto je savršeno rešenje.

Verbatim je sigurno jedan od pionira kada je skladištenje podataka u pitanju, a pored optičkih medija (po kojima je verovatno i najpoznatiji) u ponudi su i razni eksterni hard diskovi ali i flash diskovi. Mi smo na testu imali dva modela koji spadaju u najmanje koji su dostupni na tržištu, Clip-it i Micro. Ovi diskovi postoje u kapacitetima do 32GB, i stvarno je fascinantno kako je toliko memorije spakovano u toliko minijaturna kućišta. Ovakvi diskovi su namenjeni onima koji traže što manje dimenzije, bez žrtvovanja kapaciteta, stim što treba imati na umu i da ovo nisu najbrži diskovi na tržištu.

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije
  • Odnos veličine i kapaciteta

Utisak kvare

  • Nisu najbrži modeli na tržištu

Specifikacija

Vebatim Clip-it - Interfejs: Hi-Speed USB 2.0

  • Dimenzije: 36x12.4x4.5 mm
  • Težina: 2g
  • Kapacitet: 4GB
  • Brzina: minimalno 10MB/s (read), 3MB/s (write)

    Vebatim Micro - Interfejs: Hi-Speed USB 2.0

  • Dimenzije: 30x2x12 mm
  • Težina: 1.2g
  • Kapacitet: 4GB
  • Brzina: minimalno 10MB/s (read), 4MB/s (write)

Vebatim Clip-it i Micro USB diskovi

Prvi na redu je model Clip-it koji je dizajnirao Arman Emami i dobitnik je jedne od prestižnih Red Dot nagrada za 2010 godinu. Dimenzije diska su 36x12.4x4.5 mm i on teži impresivna 2g. Oblik mu je takav da se efektivno može koristiti kao spajalica za papir pošto se sastoji iz dva dela, donjeg dužeg na kome se nalazi konektor i kraćeg, tako da se između nalazi malo prostora u koji staju par lista papira. Pored crne boje, dostupna je i cela paleta boja, a kapacitet ide od 2GB do 32GB. Mala napomena, USB konektor je specifične konstrukcije i može se ubaciti na dva načina u USB port, ali će raditi samo kada je okrenut na gore. Po specifikacijama, minimalne (zagarantovane) brzine transfera su 10MB/s za čitanje podataka i 3MB/s za upis.

Drugi model je Micro i on je čak i manji od prethodnog Clip-it. Dimenzija 30x2x12 mm, i teži neverovatna 1.2g. Ovo je u stvari minijaturna plastična pločica sa integrisanih 4GB memorije i USB konektorom. Kapacitet ide do čak 32GB, i ovo je definitivno i najbolji odnos veličine i kapaciteta na tržištu. Sa jedne strane postoji mali otvor koji služi za fiksiranje male vrpce koja služi kao privezak, a koja se dobija u pakovanju. Kao i kod prethodnog modela, i ovde se koristi Chip on Board tehnologija, što znači da se disk priključuje na USB port sa konektorom okrenutim na gore. Brzine transfera su slične kao i kod Clip-it modela, stim što je upis nešto brži i iznosi minimalno 4MB/s.

Rezime

Oba diska su stvarno izuzetno atraktivna ponuda, zbog impresivno malih dimenzija i težine i činjenice da se mogu nabaviti do kapaciteta od 32GB. Prvi model, Clip-it je nešto atraktivnijeg dizajna i može služiti kao spajalica za papir, tako da vrlo verovatno može i da se vrlo efektno iskoristi u promotivne svrhe. Brzine transfera oba modela su slične i ne spadaju u sam vrh ponude, no gledajući njihove dimenzije, teško je ovo uzeti kao neku veću manu. Ukoliko je cilj naći što manji flash disk, ovo je savršen izbor.

Conclusion

Both discs are an attractive offer because of the impressively small dimensions and weight and the fact that they can get up to a 32GB capacity. The first model, Clip-it has an attractive design and it can serve as a paper clip, so it could be effectively used for promotional purposes. Transfer speeds of both models are similar but they aren't among the top offers, and looking at their dimensions, it is difficult to take this as a great disadvantage. If the goal is to find as small flash disc drive, this is the perfect choice. ### Testirani proizvodii su uzorci.

Verbtim ustupio: Vebatim Clip-it i Micro USB diskovi
zvanični sajt: verbatim.rs