Viber anketa da školska godina počne u učionicma

Sudeći po rezultatima ankete koju je Viber sproveo u 24 zemalja Evrope, regiona Azije/Pacifika i Bliskog istoka/severne Afrike, 77% korisnika najpopularnije aplikacije za komunikaciju u Srbiji koji su u njoj učestvovali će je redovno upotrebljavati da bi istovremeno bili na vezi sa nastavnicima, učenicima i roditeljima tokom predstojeće školske godine.

San Francisko, 31. avgust 2020 - Rakuten Viber , jedna od vodećih aplikacija za besplatnu i laku komunikaciju na svetu, predstavila je rezultate svoje globalne ankete u kojoj je učestvovalo skoro 185,000 ljudi. Ova anketa – sprovedena u 24 zemalja sveta, među kojima je i Srbija – pokazala je da njeni ispitanici redovno koriste Viberovu platformu uz vodeća digitalna rešenja za elektronsko obrazovanje kako bi pospešili opštu komunikaciju. Više od 70% korisnika širom planete je navelo da će koristiti Viber tokom predstojeće školske godine kako bi ostvarili kontakt sa sve tri glavne grupe sagovornika: roditeljima, nastavnicima i učenicima.

Čak i posle više meseci od početka krize izazvane pandemijom virusa COVID-19, obrazovne institucije širom sveta se i dalje bave pitanjem kako je najbolje organizovati nastavu u narednoj školskoj godini. U brojnim zemljama u kojima je odlučeno da se učenici vrate u klupe – propisano je da tom prilikom moraju da održavaju određene mere društvenog distanciranja. Brojne su i zemlje u kojima će biti primenjivan hibridni model - ili će nastava biti sprovođena na daljinu, opcija koja se pokazala popularnom tokom prethodnog perioda.

Više od 55% Viberovih korisnika u Srbiji koji su učestvovali u anketi o organizaciji procesa obrazovanja sprovedenoj u zvaničnoj Viberovoj Zajednici za našu zemlju smatra da bi školska godina trebala da otpočne predavanjima u učionicama. Isto anketno pitanje je postavljeno i u specijalizovanoj Zajednici za predavače – u kojoj je 58% učesnika istaklo želju da školska godina počne na taj način.

Bez obzira na okolnosti, svi razmatrani modeli obrazovanja će zahtevati primenu novih metoda za podršku nastavi na način koji obezbeđuje stabilnost u najvišoj mogućoj meri i osigurava pristupačnost svim resursima koje učenici zahtevaju. Viber će podjednako služiti učenicima i predavačima kao dragocena podrška nastavnom procesu – bilo da se on sprovodi u učionicama ili na daljinu, uživo ili putem interneta.

Prosečno 22% ispitanika koji su učesvovali u anketi naveli su da u svrhu obrazovanja podjednako često koriste Viber za desktop – kao i verziju za mobilni telefon i tablet. Ova praksa je nešto popularnija u Mađarskoj (27%) i Ukrajini (24%) nego drugde. Korisnici Vibera iz ostalih zemalja koje su uzele učešće u ovoj anketi potiču iz regiona zapadne Evrope (Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Nemačka) – kao i zemalja regiona Azije/Pacifika, Bliskog istoka i severne Afrike.

Ističe se podatak da je većina učesnika ankete napomenula da će u predstojećoj godini koristiti Viber za komunikaciju ne samo sa predavačima i učenicima – već i sa roditeljima. Raznovrsna priroda Viberove platforme nudi usluge od video četovanja do grupnih poziva i sprovođenja anketa i osigurana je najvišim nivoom enkripcije, što je čini višestruko korisnom dopunskom alatkom za podršku sprovođenja nastavnog procesa u učionicama ili preko interneta.

“Pre samo godinu dana budućnost organizacije obrazovnog procesa na daljinu u potpunosti je izgledala sasvim nerealno – ali je, usled krize izazvane pandemijom virusa COVID-19 – to stanovište potpuno opovrgnuto u samo nekoliko nedelja! Kao roditelj, i ja sam koristio Viber kako na najbezbedniji način komunicirao sa svojom decom - koji ih ujedno štiti od zloupotrebe podataka prisutne na nekim drugim platformama. Tokom nekoliko proteklih meseci primetio sam da sve veći broj roditelja, učenika i predavača koristi Viber kako bi ostali u kontaktu jedni sa drugima i nastavili sprovođenje nastave širom planete. Veoma smo ponosni što smo u mogućnosti da ponudimo ovakvu fleksibilnost i bezbednost naše platforme predavačima, učenicima i roditeljima,“ izjavio je Đamel Agaua, generalni globalni direktor kompanije Rakuten Viber.

Kako bi podržali predavače i sprovođenje obrazovnog procesa u novonastaloj situaciji, Rakuten Viber je pokrenuo brojne domaće Zajednice za predavače širom Evrope koje olakšavaju korišćenje različitih funkcija Vibera za podršku sprovođenja obrazovnog procesa. Takvu specijalizovanu Zajednicu u Srbiji predstavlja Viber vodič za predavače.

Viber će tokom narednih nedelja predstaviti niz novih funkcija – a među njima i mogućnost sprovođenja kvizova unutar anketa, pisanja podsetnika u Mojim beleškama i nove mogućnosti u medijskoj galeriji. Pri kraju prethodne školske godine, Viber je naširoko korišćen u raznovrsne obrazovne svrhe širom sveta. Na osnovu internog istraživanja koje je Viber sproveo u tom periodu u osam zemalja centralne i istočne Evrope, 65% predavača je navelo da je redovno koristilo Viber kao podršku komunikaciji između predavanja.