Viber predstavlja nove načine da školska godina bude lakša i zabavnija

Beograd, 15. septembar 2020: Rakuten Viber , vodeća aplikacija za razmenu poruka i laku i bezbednu komunikaciju uvela je različita poboljšanja koja će pomoći predavačima, roditeljima i učenicima tokom nove školske godine. Ova japanska platforma za komunikaciju predstavila je mogućnost pravljenja kviza unutar anketa u grupnim četovima i zajednicama, kako bi na taj način olakšala predavačima da provere koliko njihovi učenici prate i razumeju gradivo.

Kako bi napravili kviz u anketama, potrebno je:

● Odabrati zajednicu ili grupni čet i kliknuti na ikonicu za ankete pri dnu ekrana

● U prozoru koji iskoči - odobriti režim kviza i napisati pitanje, ponuđene odgovore, kao i, ukoliko je potrebno - kratko objašnjenje zašto je jedan od tih odgovora tačan

● Odabrati tačan odgovor i kliknuti na dugme “Napravi”

Nakon što je kviz objavljen, bilo da je u zajednici ili u grupnom četu, članovi mogu da vide koje odgovore su birali ostali učesnici, ali će videti koji je tačan odgovor tek nakon što su i sami glasali - kao i objašnjenje zbog čega je dati odgovor tačan. Pojedinačni odgovori učesnika na kviz unutar zajednica biće skriveni, čak i od onog ko je napravio kviz. Vidljivi će biti samo procenti odgovora za svako pitanje, dok će u grupnim četovima moći da vide i pojedinačno kako je ko odgovorio.

Ova funkcionalnost je veoma korisna svima koji žele da provere znanje/razumevanje ili mišljenje članova zajednice, ili jednostavno da naprave zanimljive kvizove na razne teme.

“Krajem školske godine digitalizacija nastave prešla je sa postepenog procesa na nešto što se bukvalno desilo preko noći, jer su države širom sveta bile u izolaciji. Za svega nekoliko dana čitav obrazovni proces premešten je iz učionica u domove učenika i predavača. Mnoge Viber zajednice koje su povezale studente, predavače ili roditelje, kreirane su kako bi čitav obrazovni proces bio olakšan. Kada prolazimo kroz brojke danas i poredimo ih sa istim periodom prošle godine širom sveta, dupliran je broj onih koji su pisali i bili članovi zajednica, što dokazuje da je Viber dragocen saveznik na putu pronalaska nove ravnoteže u izazovnim vremenima”, kaže Ana Znamenskaja, direktor razvoja kompanije Rakuten Viber.

U skladu sa svojom posvećenošću obrazovanju, tokom poslednjih nekoliko meseci Viber je uveo brojne dodatne funkcionalnosti, koje će biti korisne i zabavne predavačima, kao i učenicima i roditeljima. Na vrhu liste je poboljšana galerija fotografija i snimaka, a uskoro stiže i podsednik u okviru opcije Moje beleške, koji će vam pomoći da nikada ne zaboravite važne rokove za zadatke, projekte i sastanke. Onima koji žele da unesu malo zabave u svoj razred, tu su kreatori GIFova i stikera, koji zajedno sa uvedenim reakcijama na poruke u četovima mogu biti i te kako korisni. Instant glasovne i video poruke su uvek dobra ideja kada vam je potreban brz I direktan način da prenesete kratke poruke, čak i ako ste uvek u akciji.