Više od vizije - 5.5G mreža donosi evoluciju i postaje standard

Industrija komunikacija je u prethodnom periodu ostvarila veliki napredak - 5G koji će do kraja godine koristiti milijardu ljudi je čak 10 puta brži od 4G, a sada postoji mogućnost da zakorači ka 5.5G mreži. Reč je o tehnologiji koja je u prethodnih par godina zabeležila ogroman progres zahvaljujući kreiranju ultraširokopojasnog opsega, pa može pružiti iskustvo od 10 gigabajta po sekundi. Upravo kako bi se pokrenula diskusija o tome na koji način 5G može da postigne komercijalni uspeh i da evoluira, kompanija Huawei održala je Global Mobile Broadband forum na kom su se okupili telekomunikacioni operateri i lideri industrije iz celog sveta.

Standardizacija 5.5G je na pravom putu i danas je mnogo više od obične vizije, ali prema rečima Dejvida Vanga, izvršnog direktora odbora kompanije Huawei i predsednika Upravnog odbora za ICT infrastrukturu, da bi se potencijal ove mreže u potpunosti iskoristio potrebno je obratiti pažnju na određene aspekte.

„Mreža 5.5G će nam omogućiti iskustvo od 10 gigabita po sekundi, podršku stotinama milijardi veza i pomoći će nam da postignemo izvornu inteligenciju. Međutim, da bi došlo do ove prekretnice, neophodno je da se svi igrači, na svim frontovima, pripreme, kako bismo mogli brže da se krećemo ka eri 5.5G i da zajedno izgradimo bolji svet. Gledajući unapred, naš zadatak je da se pozabavimo sa pet novih oblasti – to su standardi, spektar, proizvodi, ekosistemi i aplikacije“, istakao je Vang.

Kako je objašnjeno na Global Mobile Broadband forumu, standardi su bitni jer jasno definišu put 5.5G mreže i mogu da pomognu ovoj tehnologiji da postignu i 10 puta bolje performanse. Spektar podrazumeva korišćenje svih resursa ispod 100 gigaherca kako bi se izgradio veliki propusni opseg. Da bi se ostvarili ciljevi, treba unaprediti i uređaje kako bi korisnicima pružili mogućnost upotrebe interneta od 10 gigabajta u sekundi, dok će dobro uređen ekosistem industrije bolje odgovoriti na digitalne zahteve u svim scenarijima. Paralelno sa razvojem svih navedenih oblasti, 5.5G će postati stvarnost koju živimo.

Nakon samo dve godine, 5.5G je zabeležio ogroman napredak i tri stvari su postale jasne. Pre svega, standardizacija ove mreže ne samo da je započeta, već je i na pravom putu, što je čini više od obične vizije. Industrija je napravila proboj u ključnim tehnologijama za 5.5G, a propusni opseg i ELAA sada mogu pružiti iskustvo od 10 gigabajta po sekundi. I na kraju, tri vrste IoT tehnologija koje podržavaju 5.5G, odnosno NB-IoT, RedCap i pasivni IoT, brzo se razvijaju i podržavaće brojne IoT veze.

Upravo u cilju podizanja 5G mreže na sledeći nivo, kompanija Huawei radi sa operaterima i industrijskim partnerima kako bi predložila četiri funkcije za 5.5G, narednu evoluciju 5G tehnologije: 10 gigabita po sekundi downlink, jedan gigabit po sekundi uplink, podršku za 100 milijardi konekcija i izvornu inteligenciju.