Vivitek Q5-BL QUMI LED projektor

Iako za Vivitek još uvek većina kupaca kod nas nije čula, radi se o kompaniji čija su specijalnost baš projektori. Model QUMI Q5 je LED varijanta odličnih specifikacija i performansi, sa cenom koja uopšte nije visoka za ono što se dobija u paketu.

Vivitek je kompanija koju još uvek nismo videli na našem tržištu, a premijeru će doživeti preko interesantnog LED projektora. Vredi reći i da je ovaj proizvođač specijalizovan upravo za projektore, i to u svim kategorijama, od kompaktnih portabilnih modela, pa do ozbiljnih profesionalnih projektora. Model Q5-BL QUMI spada pre u ovu prvu kategoriju, a radi se o modelu iz sve popularnije LED kategorije. LED projektori su zbog odsustva klasične lampe u startu manjih dimenzija i lakši, što ih čini idealnim izborom za one koji su često na putu i drže prezentacije, a LED tehnogija znači i fantastični radni vek LED lampe od čak 30.000h u ovom slučaju.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Odlično osvetljenje i kontrast za LED model
  • Direktna reprodukcija fajlova preko USB-a
  • Vrlo jednostavan za korišćenje
  • Podrška za 3D
  • Direktna reprodukcija multimedije
  • Podrška za USB WiFi adapter

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tehnologija: HD Pico DLP
  • Prirodna rezolucija: WXGA (1280 x 800), max do UXGA (1600 x 1200)
  • Osvetljenje: 500 ANSI Lumen
  • Kontrast: 10000:1
  • Izvor svetla: LED, 30000 radnih sati
  • Buka: 28dB/32dB (Standard / Boost Mode)
  • Konekcije: HDMI, Universal I/O (24-Pin Connector for VGA/Component Input), AV Mini-Jack, Mini-Jack Audio-Out, USB (Type A)
  • Potrošnja: maksimalno 65W
  • Dimenzije: 162 x 32 x 102 mm
  • Masa: 495g
  • Dodatno: 2W zvučnik

Vivitek Q5-BL QUMI

Sa dimenzijama od 162x32x102 mm i težinom od ispod pola kilograma, ovaj projektor će sigurno privući pažnju onih koji zbog posla često nose projektor sa sobom. Ceo je upakovan u kućište od crne i srebrna plastike glossy finiša, a dizajnom dosta podseća na klasične projektore. Završna obrada je odlična i imamo utisak da se radi o modelu iz više kategorije. Prateća oprema je bogata, pa pored kompaktne futrole za nošenje (u koju na žalost staje samo projektor, bez adaptera i kablova), eksterni adapter za napajanje, mali daljinski upravljač i set kablova (naponski, HDMI, D-Sub, AV), kratko uputstvo za prvo korišćenje i CD sa detaljnijim uputstvima. Mala samo primedba se odnosi na to da je proizvođač, imajući u vidu maksimalnu potrošnju lampe od 65W, mogao možda da napravi i neki malo kompaktniji adapter za napajanje.

Projektor sa prednje strane ima objektiv, bez zaštitne kapice, bez optičkog zuma (sočivno je fiksirano) i sa manuelnim focus prstenom sa desne bočne strane. Vidimo da su napred postavljeni poveći otvori za hlađenje, mada nismo primetili da se projektor bitnije greje u radu. Pomalo neobično, imamo Power taster izdvojen sa leve bočne strane, dok su sve kontrole postavljene gore i u pitanju su touch tasteri i svega par osnovnih kontrola. Srećom, tu je daljinski pomoću koga se sve da podesiti vrlo brzo i jednostavno. Ono što nam se dopalo jeste da nema nikakvog čekanja na zagrevanje prilikom uključivanja, pa se slika dobija gotovo instantno.

Za razliku od brojnih LED modela koje smo već mogli da vidimo, u ovom slučaju sa maksimalnim osvetljenjem od 500 lumena i kontrastom od 10000:1 (naravno, postoji i Standard režim koji smanjuje osvetljenje i kontrast) neće morati da se gasi svetlo niti zamračuje prostorija gde se koristi, dobija se jasna i dobra slika kod koje zaista nemamo nikakvih zamerki. Boje su prilično precizne i tu neće biti puno podešavanja, tako da treba samo namestiti geometriju slike kako bi se maksimalno prilagodila uslovima korišćenja. Što se tiče razdaljine za projekciju, potrebno je obezbediti od 1m do 3m, sa slikom koja ima dijagonalu od 0.8m do 2.3m, što će većini sigurno biti sasvim dovoljno. Sa zadnje strane su poređani konektori: naponski, Audio out (imamo i ugrađeni 2W zvučnik), AV in, USB, HDMI i Universal I/O (za njega dolazi kabl/adapter na D-Sub).

Rezime

Ovaj projektor podržava par interesantnih stvari, a prva je mogućnost da priključite USB WiFi adapter i sadržaj strimujete bežično, dok se USB port može koristiti i za flash disk ili eksterni USB disk, kako bi se direktno reprodukova podržani sadržaj: Doc, XLS, PPT, PDF, TXT office dokumenti, MPEG-4, H.264, Divx™, WMV video fajlovi, JPEG, PNG, BMP, GIF slike ili MP3, WAV audio. Dodatno, projektor ima i internih 4GB memorije. Ukoliko ste ljubitelj 3D slike, dobre vesti pošto je i to podržano preko HDMI interfejsa. Kada se sve sumira, ovo je prilično interesantan projektor koji dosta toga podržava i po ovoj ceni, zaista ne možemo naći nikakvu zamerku.

Conclusion

The projector supports a couple of interesting things. The first is the ability to connect a USB WiFi adapter and stream content wirelessly, while the USB port can be used for a flash drive or external USB drive in order to directly reproduce supported content: Doc, XLS, PPT, PDF, TXT office documents, MPEG 4, H.264, DivX ™, WMV video files, JPEG, PNG, BMP, GIF images or MP3, WAV audio. The projector also has 4GB of internal memory. If you are a fan of 3D picture, that is also supported via HDMI. This is an interesting projector supporting a lot of things and at this price it is not possible to find any shortcoming.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 680€

iStyle ustupio: Vivitek Q5-BL QUMI
zvanični sajt: iStyle