XFX R7 260X Core Edition

Još jedna verzija popularne R7 260X grafike koja dolazi iz XFX-a. U pitanju je nešto slabija varijanta u odnosu na referentnu, sa samo 1GB memorije i bez CrossFire konektora, ali će zbog dobre cene biti sjajan izbor za one koji traže što bolje performanse za što manje para.

Sada smo već videli sve grafičke kartice iz AMD ponude, od onih najsnažnijih, pa do entry level modela namenjenih onima koji i ne planiraju mnogo da se igraju. Iz XFX-a nam stiže model R7 260X, koji je bazirana na veoma popularnom modelu HD 7790, koji je sada prošao malu reviziju, dobio nižu cenu, pa i dalje predstavlja karticu sa vrlo pristojnim performansama koja će poslužiti za igranje igara do 1080p rezolucije. Vrlo često možemo videti da se modeli prethodne generacije ispeglaju i dobiju priliku da požive još malo, pa se u suštini do odličnih kartica može doći po više nego dobroj ceni, što je i ovde slučaj. XFX je ovu karticu malo izmenio u odnosu na regularne R7 260X verzije, no to i dalje predstavlja prilično dobru kupovinu.

Ključne karakteristike

  • Naslednik Radeon HD 7790 modela
  • Tih rad i odlične temperature
  • Odličan odnos performansi i cene

Utisak kvare

  • Samo 1GB memorije

Specifikacija

  • Procesor: 1075MHz
  • Memorija: 1GB GDDR5 na 6400MHz (128-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: 2x Dual-Link DVI, Display Port, HDMI
  • Dodatno: DirectX 11.2 podrška, OpenGL 4.3, Mantle

XFX R7 260X Core Edition

Prvo što vidimo je da je XFX malčice izmenio sistem hlađenja, mada se i dalje radi o radijalnom aluminijumskom hladnjaku i 50mm ventilatoru, što smo već videli kod fabričke verzije ove kartice, ali primećujemo i da je izostao hladnjak sa komponenti koje regulišu napon, no to definitivno neće biti problem pošto se kartica veoma malo zagreva i GPU Bonaire generacije, kome ovaj model pripada, se pokazao veoma dobro po pitanju hlađenja, što i nije čudno pošto je prošao optimizaciju koja je učinila da je TDP sasvim pristojnih 115W, zbog čega je i neophodno da imamo i dodatni 6-pinski konektor za napajanje. Ono što nam se dopalo jeste što je plastični oklop zamenjen aluminijumskim profilom, što će imati manje uticaja na hlađenje a više na izgled, no u svakom slučaju će se kartica zbog toga razlikovati od konkurencije. Kada smo već kod razlika, malo iznenađenje predstavlja i to što je opremljena sa 1GB GDDR5 memorije (na efektivno 6400MHz), za razliku od većine drugih R7 260X kartica koje imaju 2GB, a što će verovatno zasmetati onima koji planiraju malo zahtevnije igre.

Kartica je dužine od oko 17cm, što znači da će biti zgodna i za instalaciju u malo manja kućišta, što je opet sasvim dobro za one koji recimo planiraju sastavljanje neke HTPC konfiguracije. Takt ove kartice je 1075MHz, što je opet za nijansu manje od proseka kod R7 260X modela, te u skladu sa tim treba očekivati i malo slabije performanse. mao nas je začudilo odsustvo CrossFire konektora, pošto ovaj model grafike to podržava, no očigledno je XFX model planiran za one koji nemaju nameru da kupe još jednu ovakvu karticu da bi je uparili i dobili bolje performanse. što se tiče video izlaza, tu su dva DVI i po jedan HDMI i DisplayPort, što je odlično pošto se za setup sa tri monitora ne mora koristiti DisplayPort interfejs. Kao još jednu interesantnu stvar, moramo pomenuti i TrueAudio koji je u ovom slučaju podržan, a što ne podržavaju sve novije AMD kartice, stim što naravno ostaje da vidimo kako će to i u praksi izgledati.

Na narednoj stranici možete pogledati kako se kartica ponaša u ostalim testovima.

Još jedna verzija popularne R7 260X grafike koja dolazi iz XFX-a. U pitanju je nešto slabija varijanta u odnosu na referentnu, sa samo 1GB memorije i bez CrossFire konektora, ali će zbog dobre cene biti sjajan izbor za one koji traže što bolje performanse za što manje para.