XWAVE Alpha Star 1389

Jedan od sve brojnijih i sve popularnijih Set Top Box uređaja. Oni će biti neophodni svima koji planiraju da pređu na digitalnu televiziju, a ne koriste kablovsku, satelitsku ili IP televiziju. Kompaktnih dimenzija i jednostavan za upotrebu, uz cenu koja će većini sigurno odgovarati.

Već smo u par navrata pričali o digitalizaciji, pa da ponovimo ono najbitnije: Set Top Box uređaji sa DVB-T2 podrškom nisu namenjeni onima koji TV program prate preko kablovske, IP ili satelitske televizije, već samo za one koji i dalje koriste antenu za prijem TV signala. Kako standardni TV uređaji nisu opremljeni digitalnim tjunerom (stim što postoje i takvi televizori, samo su novijeg datuma i uglavnom za nijansu skuplji), potrebno je dokupiti Set Top Box koji će, najjednostavnije rečeno, stajati između antene i TV-a. Jedan od modela koji se može kupiti je i XWAVE Alpha Star 1389.

Ključne karakteristike

  • Podrška za DVB-T2/T standard digitalne televizije
  • Podržava Full HD rezolucije
  • Reprodukcija multimedije preko USB porta, snimanje TV programa na USB disk
  • Razne dodatne funkcije

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kompatibilnost: SD/HD DVB-T2, SD/HD MPEG2 i MPEG4 AVC H.264
  • Konekcije: ANT IN, USB 2.0 (USB flash memorija), HDMI, kompozitni audio izlazi
  • Podržane rezolucije: 1080p@60Hz, 1080p@50Hz, 1080p@25Hz, 1080i@60Hz, 1080i@50Hz, 720p@60Hz, 720p@50Hz, 576i, 576p, 480p, 480i
  • Dimenzije: 115x103x30mm

XWAVE Alpha Star 1389

Model Alpha Star 1389 je spakovan u veoma kompaktno kućište, jedno od najmanjih koje smo videli do sada, dimenzija od 115x103x30 mm, tako da će verovatno najviše odgovarati onima koji nemaju baš puno prostora na raspolaganju. Stim u vezi, treba imati na umu dve stvari: prvo je to da nema RF antenskog izlaza (za one koji imaju TV koji ima samo taj konektor, dakle nešto stariji TV), a drugi da nema SCART konektora (što se može rešiti jednostavno, kupovinom RCA na SCART adaptera). U pakovanju stiže samo jedan standardni daljinski upravljač, bez ikakvih dodatnih kablova.

Od ostalih konektora, imamo napred jedan USB (za snimanje TV programa, reprodukciju multimedije i update firmware-a), dok su pozadi RF antenski ulaz, RCA kompozitni AV konektori i HDMI izlaz. Treba reći da ukoliko planirate da gledate sliku u Full HD rezoluciji, to može samo preko HDMI-ja. Ono što treba znati je da se može koristiti "stara" antena, kao i da su podržane rezolucije od 480i do 1080p u 60Hz. Ovaj model podržava snimanje TV programa direktno na eksterni USB medij, ali i reprodukciju multimedijalnih formata (DivX,MPG,MKV,MP4,AVI, MP3, JPEG, BMP). Podrazumevaju se Teletext i raspored TV programa, a tu je i Parental Lock, kojim roditelji mogu ograničiti upotrebu deci.

Rezime

Uređaj je jednostavan za korišćenje, posebno pošto ima OSD meni na našem jeziku (podržane i ćirilica i latinica), uz automatsko traženje kanala (kojih može memorisati do 1000). Ukoliko je TV signal dovoljno dobar (a za savršenu sliku će i 1% signal biti dovoljan), mogu se očekivati odlični rezultati i slika koja će biti dosta bolja od onoga što se sada može videti na običnoj, analognoj televiziji. Kao jedan od kompaktnijih modela koje smo videli, sa cenom od ispod 30€, XWAVE Alpha Star 1389 nema problem da dobije preporuku.

Conclusion

The device is easy to use, especially since there is an OSD menu in Serbian language (Cyrillic and Latin letters are supported), offering automatic channel search (it can store up to 1000 channels). If the TV signal is good enough (the perfect picture requires only 1% strong signal), you can expect excellent results and picture that will be a lot better than what can now be seen on a conventional, analogue television. As one of the more compact models we've seen available at the price lower than 30 Euros, we do recommend the XWAVE Alpha Star 1389.

Testirani proizvod je uzorak.

NT Company ustupio: XWAVE Alpha Star 1389
maloprodaja: NT Company prodajna mesta na ovom linku.
više informacija: digitalniprijemnik.rs