ASUS Fonepad 7 FE171CG

Najnoviji model iz Fonepad 7 serije donosi unapređeni dizajn, bolje kamere, podršku za dual-sim, odlične performanse za svoju kategoriju i cenu koja će biti pristupačna mnogima.

ASUS Fonepad serija tableta nam je već dobro poznata, i već smo imali priliku da vidimo i isprobamo model dijagonale od 7". Model sa oznakom FE171CG je mali refresh, koji dolazi sa par hardverskih izmena ali i malo upeglanijim dizajnom, dok očekujemo da će cena i dalje biti vrlo interesantna širem krugu korisnika. Fonepad je cela serija tableta manje dijagonale koji dolaze sa ugrađenom podrškom za glasovnu komunikaciju, odnosno koji se mogu koristiti kao telefoni. Ostaje pitanje kome će sve biti interesantna ideja da tablet od 7" drži i koristi kao telefon (a da ne izgleda pomalo nezgrapno), no tu je uvek rešenje u vidu klasičnog handsfrija ili neke od popularnih Bluetooth varijanti. Atraktivan i kvalitetan dizajn, podrška za dual-sim, sjajan Zen UI su samo neke od stvari koje će Fonepad sigurno učiniti zanimljivim.

Ključne karakteristike

  • Dobre performanse
  • Dosta dobar IPS ekran visoke
  • Solidna autonomija
  • Dual-Sim
  • GPS i GLONASS
  • Podrška za Data transfer, Phone i Messaging aplikaciju
  • Interesantan, atraktivan i neopterećujući Zen UI

Utisak kvare

  • Nešto niža rezolucija ekrana
  • Izostala podrška za LTE mrežu
  • Još uvek nema vesti o upgradu na Android Lollipop

Specifikacija

  • Procesor: Intel Atom Dual-Core (4-thread) Z2520, 1.20GHz
  • Grafika: PowerVR SGX544MP2
  • Memorija: 2GB DDR3, 16GB Flash, MicroSD (do 64GB), 5GB Life Time ASUS Webstorage Space, dodatnih 11GB prve godine
  • Ekran: 7" LED Backlight WSVGA (1024x600), IPS panel, 5-finger multi-touch, Anti-fingerprint coating
  • Konekcije: WiFi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, Miracast podrška, micro USB, 3.5mm audio (headset)
  • Data interfejs: DC-HSPA+ UL:5.76 Mbps/DL:42 Mbps, WCDMA: 850/900/1900/2100, 2G: EDGE/GSM : 850/900/1800/1900
  • Dodatno: G-sensor / GPS, GLONASS & AGPS
  • Napred: 2MP napred, 5MP pozadi (720p, Autofocus)
  • Baterija: 15Wh Li-Polymer
  • Dimenzije: 110.6 x 196 x 7.9 mm
  • Težina: 280g
  • Operativni sistem: Android 4.4.2, Zen UI

ASUS Fonepad 7 FE171CG

Za jedan 7" tablet koji podržava toliko toga, Fonepad 7 je zadržao vrlo kompaktne dimenzije od 110.6 x 196 x 7.9 mm i teži samo 280g. Sa 7.9mm debljine, vrlo lepo leži u rukama i deluje nam prilično tanko. Dizajn je doživeo par izmena, pa tako sada imamo prilično atraktivan tanak metalni bočni okvir, blago zaobljene ivice i matiranu površinu zadnje stranice kako bi stajao čvrsto u rukama. Odmah da kažemo da je Fonepad 7 dostupan u četiri boje: crnoj, beloj, crvenoj i zlatnoj. Proizvođač je uspeo korišćenjem Insert Molding dizajna da tablet napravi čvršćim i kompaktnijim, pošto se eliminisao jedan od slojeva ispod ekrana, tako da ne čudi debljina od samo 7.9mm. Ekran ima stakleni sloj sa gornje strane, ali se na žalost ne radi o Gorilla Glass varijanti. Vreme će pokazati koliko je otporno na habanje i grebanje, a mi kao i uvek, savetujemo da se čim pre investira u zaštitnu futrolu. Finalna obrada i upotrebljeni materijali govore da se rade o modelu iz više kategorije, iako će cena ovog modela biti negde između 160€ i 170€.

Da kažemo i to da je očigledno ASUS poradio na tehnologiji izrade, pošto je metalni ram izrađen u Non Conductive Vacuum Matallization procesu. Ukratko, ovo omogućava da se dobije metalni ram koji neće ometati i blokirati radio signale, a u suštini se radi o plastičnoj osnovi na koju su nanesene mikroskopske čestice metala. Što se ekrana tiče, i dalje imamo IPS panel širokih uglova gledanja i odličnih boja, solidne jačine osvetljenja od 300 nita, ali se radi o nešto nižoj rezoluciji od 1024x600 piksela, što po današnjim standardima stvarno nije impresivno. Bilo bi stvarno sjajno da je tu barem 720p HD ekran i to je praktično i jedina zamerka. Što se tiče korišćenja ekrana napolju, tehnologija izrade ekrana je napravila mali pomak, tako da se dobija ipak malo čitljiviji prikaz. Interesantno je da ekran istovremeno prepoznaje maksimalno 5 dodira, a ne 10 kao što smo navikli da vidimo, no realno, nema mnogo onih koji će istovremeno koristiti više od 5 prstiju, tako da je to samo usputna primedba.

Što se tiče konektora, sa gornje strane imamo samo 3.5mm audio priključak i MicroUSB port za punjenje baterije i prebacivanje podataka, dok su Power i Volume tasteri smešteni sa leve bočne strane, u gornjem delu. Sa desne bočne strane nalazimo poklopac ispod koga se postavljaju SIM kartice, a u donjem delu i nezaštićeni otvor za MicroSD kartice (do 64GB). Dostupne su dve kamere, napred 2MP varijanta sa otvorom blende od 2.8 i maksimalne rezolucije od 1600x1200 i videa u 30fps-a i pozadi 5MP kamera koja snima 720p video u 30fps-a i maksimalne rezolucije fotografija od 2560x1920 piksela. Ono što je novo jeste Blue Glass filter sa zadnje strane, koji umanjuje glare efekat svetla i daje nešto bolji kvalitet snimljenih boja. Dodatno, uz poseban Low Light režim, dobijaju se osetno bolje fotografije koje se snimaju u uslovima slabijeg osvetljenja. Sve ovo će rezultirati prilično dobrim slikama i videu za 5MP senzor i zadati ozbiljan zadatak konkurenciji.

Pored regularnih 802.11b/g/n i Bluetooth 4.0 konekcija, tu je Dual-SIM opcija sa podrškom za EDGE/GSM, WCDMA i DC-HSPA+ konekcije (u prevodu, 2G, 3G i 3.5G), a prava je šteta što je izostala podrška za 4G, koji je od skoro dostupan kod nas i koji nudi zaista impresivne brzine transfera podataka. Dobra stvar je da imamo i ugrađeni GPS čip, tako da će tablet moći da se koristi bez problema i za navigaciju (naravno, uz instalirani softver). Za razliku od brojnih drugih modela, za obe SIM kartice imamo podržane Voice/Messaging i Data funkcije, što će odlično odgovarati onima koji aktivno koriste dve kartice. Iako smo očekivali da će biti prostora za dva, Fonepad 7 ima jedan zvučnik, no čini se da je nešto glasniji od proseka, tako da nemamo zamerki, plus što je pozicioniran sa gornje strane, tako da neće biti pokriven kada se tablet postavi ravno na podlogu.

Ova konfiguracija je bazirana na Intel Atom Dual-Core procesoru od 1.2GHz, PowerVR SGX544MP2 grafici, 2GB RAM-a i 16GB interne memorije. AnTuTu test daje malo manje od 19.000 poena, što je vrlo pristojan rezultat za model ove kategorije. Ono što test ne može da pokaže jeste kako se tablet ponaša u svakodnevnom korišćenju, a Fonepad 7 radi vrlo glatko i tečno, i nismo primetili bilo kakve problema, ako izuzmemo najzahtevnije igre koje ipak zahtevaju snažniju konfiguraciju. Već smo se upoznali sa ZenUI interfejsom koji je pravo osveženje kada su u pitanju nadogradnje fabričkog Androida, i po našem mišljenju, ASUS je definitivno na pravom putu: interfejs izgleda moderno, jednostavno i što je najbitnije, ne opterećuje sistem. Dosta interesantnih opcija je upakovano u ZenUI, pa će možda u startu biti potrebno malo više navikavanja, ali se to definitivno isplati. ASUS Fonepad 7 dolazi sa Android 4.4.2 verzijom operativnog sistema, i ostaje da se vidi kada će stići Lollipop update.

Rezime

Novi Fonepad 7 donosi osveženi dizajn sa kvalitetnijim materijalima i još kompaktnijim kućištem, prilično dobar ekran kome jedino zameramo relativno nisku rezoluciju za današnje standarde, sasvim solidnu konfiguraciju koja će imati sasvim dovoljno snage za svakodnevno korišćenje, definitivno unapređenu kameru sa odličnim rezultatima i na kraju, cenu koja će sasvim sigurno mnogima biti prilično interesantna. Mislimo da je ZenUI interfejs definitivno korak u pravom smeru, a Fonepad 7 predstavlja sjajan tablet/telefon koji vredi uzeti u obzir prilikom kupovine novog.

Conclusion

New Fonepad 7 brings a refreshed design with high quality materials, compact case, and a good screen, while the only objection relates to the low resolution according to today's standards. This is a solid configuration that will have enough power for everyday use, it offers improved camera with excellent results at an attractive price that will suite many. ZenUI interface is definitely a real choice and Fonepad 7 is a great tablet/phone worth considering.

Testirani proizvod je uzorak.

Asus ustupio: ASUS Fonepad 7 FE171CG
zvanični sajt: asus.rs