ASUS PadFone Mini PF400CG

Novi ASUS PadFone, sjajan uređaj koji kombinuje telefon i tablet, odnosno konkretnije, to je telefon koji ima svoj docking station sa većim ekranom i dodatnom baterijom. Podržava Dual-Sim, GPS i ima odlične performanse za svoju kategoriju.

Padfone je vrlo interesantan koncept koji nam stiže iz ASUS-a, a koji je namenjen svima kojima treba sa jedne strane telefon a sa druge tablet, stim da ne žele da baš koriste dva uređaja odvojeno. Ideja je da se telefon koristi normalno, a po potrebi postavi u dock, odnosno tablet koji tako postaje aktivan. Tablet, odnosno dock sadrži praktično samo dodatnu bateriju i veći ekran, dok je sav ostali hardver smešten u telefonu. Mini model dolazi sa ekranima od 4" i 7", sasvim je dobre konfiguracije bazirane na Intel Atom platformi, sa solidnim performansama za ovu cenovnu kategoriju Android uređaja.

Ključne karakteristike

  • Solidne performanse
  • Dual-SIM podrška
  • Dobra autonomija
  • GPS i GLONASS

Utisak kvare

  • Oba ekrana nešto niže rezolucije
  • Još uvek nema update-a na Android KitKat

Specifikacija

  • Procesor: Intel Atom Z2560 dual-core 1.6 GHz
  • Memorija: 1GB DDR3, 8GB Flash, MicroSD, 5GB lifetime ASUS Webstorage Space
  • Ekran: 4.0", WVGA 800x480, IPS, Capacitive Multi touch za telefon, 7.0", WXGA 1280x800, IPS, Capacitive Multi touch za tablet
  • Konekcije: WiFi 802.11b,g,n, Bluetooth 4.0+EDR +A2DP, UMTS/WCDMA, HSPA+ UL:5.76 Mbps/DL:42 Mbps, DC-HSPA+ UL:5.76 Mbps/DL:42 Mbps, UMTS: 850/900/1900/2100, 2G EDGE/GPRS/GSM : 850/900/1800/1900, micro USB (telefon/tablet), 3.5mm audio (telefon), 2x Micro SIM Card Slot
  • Dodatno: Accelerometer, proximity, GPS, GLONASS & AGPS
  • Napred: 8MP, 3264 x 2448 piksela, autofokus (Geo-tagging, fokus na dodir, prepoznavanje lica) napred, 2MP pozadi
  • Baterija: 1200 mAh telefon, 2100 mAh tablet, Li-Ion
  • Dimenzije: 124.42 x 61.44 x 11.2 mm
  • Težina: 116g+260g (telefon+tablet)
  • Operativni sistem: Android 4.3 (Jelly bean)

ASUS PadFone Mini PF400CG

Prvo što primećujemo jeste dizajn koji je nalik na modele iz Premium klase. Završna obrada je veoma dobra a plastika kvalitetna i u soft-touch finišu. Pored crvene boje, dostupne su i žuta, plava, crna i bela. Dimenzije su telefona su 124.42 x 61.44 x 11.2 mm a tableta 199.85 x 119.43 x 13.91 mm, što kao i težina (116g za telefon i 260g za tablet) ne odskaču bitnije od respektivnih kategorija (za 4" telefon i 7" tablet). Sa zadnje strane tableta vidimo dock za telefon, koji se vrlo lako postavlja i skida, uz priključivanje na 24-pinski dock konektor. Prateća oprema je standardna, uz strujni punjač sa odvojenim USB kablom i headset-om koji je sasvim dobrog kvaliteta. ASUS je u ovaj model ugradio odličnu 8MP kameru koja beleži fotografije do 3264 x 2448 piksela, podržava dodatno i autofokus, što će imati sjajne rezultate i definitivno bolju sliku u odnosu na konkurenciju. Dodatno, imamo i sasvim korektnu 2MP kameru napred koja će služiti za video chat.

Sam tablet/dock ima sa zadnje strane ugrađen zvučnik (koji će biti poklopljen ako se postavi ravno na sto), a imamo i standardne Power i Volume tastere sa desne bočne strane kao i MicroUSB konektor. Da odmah kažemo da korisnik na raspolaganju ima 2 baterije, 1200mAh na samom telefonu i 2100mAh u dock-u, stim što se proizvođač dobro dosetio da se telefon može dopunjavati i dok je na dock-u. I telefon ima svoj microUSB konektor (normalno, može se puniti i zasebno), kao i jedan 3.5mm konektor za slušalice, koji je sa gornje strane, tako da će biti dostupan i kada se postavi na dock. Telefon još ima MicroSD slot za memorijske kartice do 64GB, kao i ležišta za dve SIM kartice, što nam govori da je ipak predviđen za korišćenje od strane poslovnih ljudi koji najčešće imaju dva broja.

Telefon je vrlo zgodan za držanje i rukovanje jednom rukom, sa možda za nijansu širim okvirom oko ekrana i uočljivim kapacitivnim tasterima pri dnu. Možda pomalo neobično pošto se ovi tasteri sve ređe viđaju na telefonima, ali je zato barem dostupna cela dijagonala ekrana za korišćenje. U pitanju je 4" ekran IPS matrice i rezolucije od 800x480 piksela, dok dock ima 7" ekran istog tipa sa nešto većom rezolucijom od 1280x800 piksela. Iako kvalitet prikaza jeste dobar: odlične boje, široki uglovi gledanja i generalno odlične performanse, ali su ipak i jedna i druga rezolucija pomalo prevaziđene, što je i jedina zamerka, te će PadFone Mini u poređenju sa modernijim telefona i tabletima ipak po tom pitanju biti pomalo inferioran. Dobra stvar je da su oba ekrana zaštićena Gorilla Glass tehnologijom, tako da će biti otporniji na habanje i oštećenje.

Konfiguarcija je prilično dobro odmerena i radi se o Intel Atom Z2560 dual-core procesoru koji radi na 1.6GHz, sa 1GB RAM-a (što je ujedno stvarno minimum da sve funkcioniše bez problema) i 8GB interne memorije. Ugrađeni su WiFi i Bluetooth adapteri, ali i podrška za UMTS/WCDMA, HSPA+, HSPA, tako da će se uz dobro planiranje Internet uvek biti dostupan. Iako sam uređaj dolazi sa Android 4.3 verzijom (Jelly bean) koja nije najsvežija, a proizvođač najavljuje uskoro i KitKat (na žalost, niko ne pominje Lollipop), dolazi sa ZenUI interfejsom koji smo mogli da vidimo kod novih ASUS Android uređaja i koji nam se veoma dopao. Ne opterećuje sistem mnogo i radi vrlo glatko i tečno, bez seckanja ili drugih problema.

Rezime

PadFone Mini je uređaj u kome je dosta toga integrisano, od klasičnog telefona, tableta, pa do podrške za Dual-Sim i GPS. Telefon je ekrana dijagonale 4" i veoma zgodan za one koji su navikli da koriste telefon jednom rukom, dok će docking station odlično poslužiti kada je potreban veći ekran ili dodatna baterija. Pretpostavljamo da će FonePad biti najzanimljiviji upravo poslovnim korisnicima, dok je ASUS definitivno na pravom putu po pitanju interfejsa za Android, pa bi samo voleli da bude i ažurniji po pitanju verzije Androida. Sve zajedno, veoma interesantan uređaj koji opravdava svoju cenu.

Conclusion

PadFone Mini is a device that has many integrated components, from classic phone, tablet, up to Dual-Sim and GPS support. 4" screen is handy for those who are used to using the phone with one hand, while the docking station will do you good when you need a bigger screen or an additional battery. FonePad will be interesting to business users, while the ASUS is definitely on the right track in terms of Android interface, however, we would only like to be accurate when it comes to Android versions. This interesting device justifies its price.

Testirani proizvod je uzorak.

Asus ustupio: ASUS PadFone Mini PF400CG
zvanični sajt: asus.rs