Bolja zaštita dece uz novu verziju programa Kaspersky Total Security – multi-device

Kompanija Kaspersky Lab danas je predstavila novu verziju bezbednosnog rešenja Kaspersky Total Security – multi-device.

Zvanično press saopštenje

Zahvaljujući platformi Kaspersky Safe Kids koja je ukomponovana u ovo bezbednosno rešenje, nova verzija neće štititi samo privatnost i poverljive informacije korisnika, već će omogućiti roditeljima da adekvatnije nadgledaju aktivnosti njihove dece na internetu, kao i da imaju uvid u njihovu trenutnu lokaciju, sprečavajući ih na taj način da posećuju neprikladne veb stranice ili prekomerno koriste svoje digitalne uređaje.

U periodu oko treće godine, deca već imaju pristup uređajima koji su povezani na internet, a roditeljima je veoma teško da kontrolišu aktivnosti njihove dece i budu sigurni da ona bezbedno istražuju digitalni svet, bez obzira na njihov uzrast. Prema istraživanju koje je sprovela kompanija Kaspersky Lab, više od polovine (52 odsto) ispitanika smatra da je broj sajber pretnji sa kojima se suočavaju njihova deca u stalnom porastu. Pored toga, 55 odsto ispitanika izrazilo je zabrinutost da deca imaju nekontrolisan pristup neprikladnom i eksplicitnom sadržaju na internetu, dok 41 odsto njih brine da deca komuniciraju sa opasnim i nepoznatim osobama, a jednak broj ispitanika (40 odsto) deli zabrinutost da deca dele previše ličnih informacija o sebi na internet stranicama.

Platforma Kaspersky Safe Kids, koja predstavlja sastavni deo nove verzije bezbednosnog rešenja Kaspersky Total Security – multi-device, kreirana je sa ciljem da pomogne roditeljima da svojoj deci omoguće bezbedan pristup i korišćenje digitalnih uređaja povezanih na internet. Novo softversko rešenje sa više platformi ne samo da štiti decu od neprikladnog sadržaja i nebezbednih aplikacija, već pomaže roditeljima da svojoj deci ograniče vreme korišćenja digitalnih uređaja. Pored toga, uz opciju „Safe Location“, roditelji mogu da imaju uvid u trenutnu lokaciju njihove dece, kreiraju virtuelne granice u okviru kojih će dete biti bezbedno, kao i da dobijaju obaveštenja ako dete napusti dogovorenu granicu.

„Današnja deca su uvek povezana. To je jednostavno činjenica. Budući da je ta povezanost često van kontrole roditelja, oni se mogu osećati bespomoćno zato što nemaju uvid u to šta se dešava kada je njihovo dete na internetu”, izjavio je Peter Aleškin, direktor marketinga za krajnje potrošače na tržištima u razvoju u kompaniji Kaspersky Lab. „Alati kao što je ’Safe Kids’ omogućuju roditeljima dodatne opcije za zaštitu dece tako što im pomažu da kreiraju interaktivnu vezu sa decom i utvrde koji digitalni sadržaj je adekvatan za njihove godine.

Kako bismo bili sigurni da su naša dece bezbedna prilikom surfovanja internetom, najefikasniji vid zaštite je svakako kombinacija softverskog rešenja kao što je Safe Kids i praktikovanje određenih bezednosnih procedura, kao što je držanje računara u prostorijama gde boravi cela porodica i razgovor sa decom o potencijalnim sajber pretnjama“, dodao je Aleškin.

Pored bolje zaštite dece, neke od novih opcija na ovom bezbednosnom rešenju su „Private Browsing“ i „Webcam Protection“ koje čuvaju privatnost korisnika na svim uređajima, bilo da su oni zasnovani na Windows, Mac, Android ili iOS operativnim sistemima. Opcija „Private Browsing“ sprečava veb stranice i aplikacije da prikupljaju informacije kao što su prethodno posećivane veb stranice, pretrage na računaru, informacije o lokaciji i vrsti uređaja preko kojeg korisnik pretražuje. Ova tehnologija zapravo izbacuje ovakvu vrstu ličnih informacija iz internet saobraćaja i onemogućuje im da napuste uređaj korisnika. Ovo je ujedno i jedna od ključnih razlika između tehnologije za bezbedno pretraživanje Kaspersky „Safe Browsing“ i drugih sličnih alata koji mogu biti korišćeni kao dodaci na internet pretraživačima.

Čak i ako korisnik smatra da nema šta da krije, postoje određeni nedostaci kod ovakve vrste onlajn „prismotre“ i prikupljanja podataka, koji su u direktnoj vezi sa finansijskim troškovima. Na primer, onlajn cene za određene proizvode ili usluge mogu se razlikovati u zavisnosti od lokacije korisnika, tj. njegovog uređaja, kao i prethodnih poseta stranicama na kojima se nalaze ti proizvodi i usluge.

Još jedna od opcija koju je kreirala kompanija Kaspersky Lab detektuje i obaveštava korisnika o bilo kakvom pokušaju instaliranja određenih dodataka na uređaj korisnika. „Change Control“ opcija omogućuje korisnicima da regulišu bilo kakav pokušaj neovlašćene promene na njihovom pretraživaču, promenu alata za pretragu, instaliranje dodataka na pretraživaču ili modifikovanje mrežnih podešavanja. Nakon što dobije obaveštenje, korisnik može da odluči da li želi da dozvoli ili da blokira ovakvu vrstu promene.

Rukovanje lozinkama može biti mnogo jednostavnije uz program Kaspersky Password Manager, koji takođe predstavlja deo bezbednosnog rešenja Kaspersky Total Security – multi-device. Kaspersky Password Manager kreira jake lozinke, bezbedno ih čuva i automatski sinhronizuje i dopunjuje lozinke na svim korisnikovim uređajima.