Gigabyte GT-P8000

Hibridna TV tjuner kartica kompanije Gigabyte. Prijem i snimanje TV kanala direktno na hard disk, uz podršku za teletext, EPG, TimeShift i druge standardne tehnologije. Kartica je niskog profila što znači da se lako ugrađuje u niska kućišta HTPC sistema.

Gigabyte je kompanija koju najbolje poznajemo po matičnim pločama i grafičkim karticama, ali ćemo ovoga puta videti hibridnu TV karticu namenjenu za gledanje digitalnih i analognih TV programa. Iako su kod nas analogni programi mnogo više prisutniji, postoje korisnici kojima treba kartica koja može dekodirati i digitalni signal. Pored TV programa, kartica podržava i prijem FM radio stanica, ali prikaz slike sa nekog kamkordera ili sličnog izvora preko S-Video ili kompozitnog ulaza. Ovo je zgodno ako planirate da digitalizujete neke starije snimke, a sa hardverskom podrškom za MPEG2 i MPEG4 formate, ovo će biti vrlo lako i brzo.

Ključne karakteristike

  • Prijem analognog i digitalnog TV signala, FM radio
  • Kartica je niskog profila, zgodna za kućišta HTPC sistema
  • Odličan kvalitet slike, Time Shift opcija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Gigabyte GT-P8000 - Interfejs: PCI

  • Tjuner: NXP 18271
  • Dekoder: NXP 7131E
  • Konektori: TV, FM, Composite, S-video, Audio, IR
  • Dodatno: Daljinski upravljač
  • Sistemi: Digital TV DVB-T, Analog TV NTSC / PAL / SECAM, FM radio

Gigabyte GT-P8000

Gigabyte GT-P8000 je PCI kartica niskog profila, zbog čega je zgodna za ugradnju u tanka kućišta namenjena HTPC računarima. U prilog ovome ide i činjenica da je daljinski koji dolazi u pakovanju sa podrškom za MCE (Media Center Edition) operativne sisteme. Kartica sa zadnje strane ima konektor za antenski kabl, FM antenu (dolazi u pakovanju), IR prijemnik i izlaz za S-Video ili kompozitni ulaz (adapter dolazi u pakovanju). Kao bonus, u pakovanju se nalazi i TV antena za digitalni signal, koja će doduše u našem slučaju ostati neupotrebljena.

Slika preko analognog signala se može snimati na hard disk direktno u MPEG1, MPEG2, MPEG 4, IPod i PSP formatima, dok se sa digitalne televizije može snimati samo u MPEG2 formatu. Iako kod nas još uvek nema HDTV signala, ova kartica i to podržava, a pored standardnog pregleda, postoji i thumbnail pregled više kanala istovremeno, ali i Time Shift kada se program koji gledate uživo pauzira i istovremeno snima na disk, da bi se kasnije nastavilo sa gledanjem. Podržani su takođe i Teletext i EPG sistemi, pa vrlo lako možete programirati tjuner da snimi omiljenu seriju recimo. U pakovanju dolazi i program Power director 6, što znači da se možete baviti i amaterskom montažom, što je zgodno ako planirate da prebacujete snimke sa nekih drugih uređaja na računar.

Rezime

Slika koju ovaj tjuner prikazuje, bar kada je u pitanju analogni TV signal koji nam je dostupan, je prilično dobra. Uvek će dosta zavisiti od jačine signala, no sa dobrim signalom kablovske televizije neće biti problema. Traženje i memorisanje kanala je dosta brzo, a rezultati dovoljno dobri da se mogu gledati na monitoru računara i snimati u digitalni format za čuvanje. Daljinski je dosta dobar, a od njega će najviše profitirati korisnici MCE operativnog sistema koji ima i dodatne funkcije rezervisane za TV tjuner.

Conclusion

Picture this tuner provides is very good when we talk about analog TV signal available to use. Everything will depend on cable TV signal strength but with good signal, there won’t be problem at all. Searching and channels memorizing is very fast and results will be so good it could be watch on PC screen and recorded into digital format for keeping. Remote control is rather good and users of MCE operative system will be thrilled because it has additional functions reserved for TV tuner.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, oktobar 2008.): 48€

Grappolo ustupio: Gigabyte GT-P8000
maloprodaja: Kumodraška 247