Gubitak poverenja korisnika i korporativne reputacija među najčešćim posledicama DDoS napada

Posledice DDoS (Distributed Denial of Service) napada mogu biti znatno ozbiljnije od finansijskih gubitaka. Prema istrazivanju kompanija Kaspersky Lab i B2B International, ovi napadi često nanose veliku štetu kada je u pitanju odnos kompanije sa njenim klijentima.

Zvanično press saopštenje

Istraživanjem kojim je obuhvaćeno više od 5.000 kompanija ustanovljeno je da su DDoS napadi kod čak 37 odsto njih stvorili značajnu štetu u smislu gubitka reputacije, što izaziva veliki gubitak poverenja kod potrošača. Gubitak klijenata i reputacije predstavlja jednu od najopasnijih posledica DDoS napada (39 odsto). Ovo predstavlja ozbiljniju posledicu nego što su troškovi borbe i oporavka od napada (28 odsto) ili gubitak prihoda i poslova prouzrokovanih zastojem u radu (26 odsto).

Istraživanjem je takođe utrvđeno da je više od polovine ispitanika izgubilo poslovne podatke (57 odsto) ili pristup ključnim poslovnim informacijama (56 odsto) kao posledicu DDoS napada, dok je 42 odsto ispitanika izjavilo da je napad uticao na njihovu sposobnost da neometano posluju.

Istraživanjem je takođe ustanovljeno da posledice ovakvog oblika sajber pretnje mogu biti raznovrsne i na različitim nivoima biznisa. Na primer, predstavnici trećine kompanija (33 odsto) naveli su da je DDoS napad oštetio njihov kreditni rejting, dok je 35 odsto njih prijavilo povećanje premije osiguranja kao posledicu toga.

„DDoS napadi predstavljaju jedan od najvećih oblika sajber kriminala na svetu. Napadači često planiraju vreme napada kako bi finansijska šteta bila što veća. Našim istraživanjem ustanovljeno je da zbog prirode ovog napada najveću brigu kompanija predstavlja uticaj na reputaciju i kredibilitet preduzeća kod kupaca”, izjavio je Jevgenij Vigovski (Evgeny Vigovsky), direktor sektora za zaštitu od DDoS napada u kompaniji Kaspersky Lab. „DDoS napad na mrežne resurse kompanije može da izazove štetu između 53.000 i 417.000 američkih dolara, u zavisnosti od veličine kompanije. Međutim, uticaj na korporativno poverenje predstavlja najveću brigu. Neophodno je da kompanije naprave planove za ublažavanje (smanjenje) posledica DDoS napada, pre nego što bude kasno”.

Sa ciljem da kompanije uvek budu korak ispred napadača, Kaspersky DDoS Protection pruža potpunu, integrisanu zaštitu i ublažava posledice DDoS napada, braneći kompanije u svakoj fazi ili pokušaju DDoS napada. Od analize internet saobraćaja, preko slanja obaveštenja o mogućim pretnjama, do filtriranja saobraćaja, Kaspersky DDoS Protection obezbeđuje sve neophodne alate koji su potrebni kompanijama da se zaštite od DDoS napada i ublaže njihove posledice.