HP 7 Plus 1301 tablet

Još jedna od sve brojnijih Android tableta, ovoga puta 7" model sa sasvim solidnom konfiguracijom. Povoljna cena i solidne performanse, u kombinaciji sa stvarno odličnom izradom i dizajnom ga čine vrlo interesantnom opcijom.

Na tržištu postoji ogroman broj raznih Android tableta sa dijagonalom od 7", tako da se ovaj HP model neće baš tako lako probiti za neku dobru poziciju, posebno pošto su već sve cenovne kategorije popunjene. Sa cenom od oko 110€, spada u neku srednju-nižu kategoriju, a to znači i konfiguraciju koja je u skladu sa tim. Ovo je tablet koji recimo nema GPS, ali ima podršku za OTG USB funkciju, tako da se može povezati i neki USB modem. Sve zajedno, sasvim solidan spoj opcija koji će mnogima biti i više nego dobar, uz dosta dobre performanse.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn
  • Dobre performanse
  • Podržana OTG funkcija
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Allwinner A31S, ARM Cortex A7 Quad Core 1GHz
  • Grafika: PowerVR SGX544MP2
  • Memorija: 1GB, 8GB eMMC, MicroSD (do 32GB)
  • Ekran: 7" LED Backlight (1024x768), 10-finger multi-touch, IPS panel, anti-glare
  • Konekcije: Wi-Fi 802.11b/g/n, mikro USB 2.0, 3.5mm izlaz za slušalice
  • Dodatno: Akcelerometar, žiroskop
  • Napred: 0.3MP napred, 2MP pozadi
  • Baterija: 2-cell Li-Ion polymer (11Wh, do 12.5 sati rada)
  • Dimenzije: 192.5 x 8.15 x 122 mm
  • Težina: 295g
  • Operativni sistem: Android 4.2.2

HP 7 Plus 1301 tablet

Sa dimenzijama od 192.5 x 8.15 x 122 mm i težinom od malo ispod 300g, ovaj tablet pada u prosek 7" kategorije. Kučište jeste napravljeno od plastike, ali je prilično čvrsto i deluje definitivno skuplje nego što jeste. Plastika je sivo bele kombinacije boja, što će barem vizuelno odskakati od dominantne crne boje koja se koristi kod većine aktuelnih modela. Oko ekrana je nešto širi okvir, koji omogućava da se tablet komotno drži u rukama. Zadnja stranica je kod ivica blago zaobljena, i možemo da konstatujemo da iako nema nekih posebnih detalja, ovaj tablet će se vizuelno bez problema razlikovati od brojnih drugih modela.

Ekran je dijagonale 7" i rezolucije od 1024x768 piksela, što i ne zvuči nešto posebno impresivno, ali se barem radi o IPS panelu koji nudi odlične boje i šire uglove gledanja. Ipak, voleli bi da se našlo prostora za veću rezoluciju. Napred je i Web kamera od 0.3MP, dok je pozadi 2MP kamera, pa iako nismo baš oduševljeni kvalitetom fotografija i videa, ukoliko ima dovoljno ambijentalnog svetla, rezultati će biti sasvim pristojni. Od konekcija, imamo jedan MicroUSB port i 3.5mm priključak za slušalice, kao i poseban slot za MicroSD memorijske kartice. Što se fizičkih tastera tiče, tu su standardni Power i Volume tasteri.

Tablet koristi Allwinner A31S platformu sa 1GHz Quad-core procesorom, 1GB RAM-a i 8GB interne memorije, što se pokazalo sasvim dovoljnim za vrlo pristojne performanse (oko 16.000 poena na AnTuTu testu), sasvim u skladu sa onim što smo videli kod drugih tableta iz ove kategorije. Ono što tu dosta pomaže jeste interfejs koji nije doživeo neke velike izmene u odnosu na originalni Android, tako da nema nikakvog usporenja niti seckanja. Pored standardne WiFi podrške, na raspolaganju je i MicroUSB sa OTG podrškom, tako da se može priključiti i neka od popularnih USB periferija.

Rezime

Iako ovaj HP tablet izgleda dosta atraktivnije od mase drugih sličnih modela, neće mu biti toliko lako da nađe put do kupaca. Koristi sasvim dobru hardversku platformu koja postiže pristojne rezultate, što će biti dovoljno za surfovanje i igranje manje zahtevnih igara. Na kraju, moramo pohvaliti kvalitet izrade i dizajn, odličan ekran (IPS panel je u pitanju) i autonomiju koja je po deklaraciji do 12.5h. Sve zajedno, dobra kupovina uprkos jakoj konkurenciji.

Conclusion

Although this HP tablet looks much more attractive than the mass of other similar models, it will not have an easy time to find a way to the customers. It is using a very good hardware platform that achieves decent results, which will be enough for surfing and playing less demanding games. Finally, we must commend the quality of workmanship, the design, the excellent screen (IPS panel) and the autonomy of up to 12.5 hrs. All together, a great offer despite strong competition.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 108€

Gigatron ustupio: HP 7 Plus 1301 tablet
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com