Kaspersky Lab predstavio novu verziju bezbednosnog softvera za zaštitu servera

Kompanija Kaspersky Lab predstavila je novu verziju aplikacije Kaspersky Security for Windows Server koja je posebno kreirana za korporativne servere visokih performansi.

Zvanično press saopštenje

Nova verzija ove aplikacije omogućuje pouzdanu i prilagodljivu zaštitu podataka koji su uskladišteni na mreži, uz pristupačnu cenu i minimalan uticaj na resurse. Anti-Cryptor tehnologija koja je ukomponovana u ovo rešenje kreirana je sa ciljem da štiti IT infrastrukturu od virusa cryptomalware ransomware.

Budući da korporativna IT infrastruktura postaje sve kompleksnija, istovremeno raste i potreba za pouzdanim višeslojnim bezbednosnim rešenjem koje će zaštititi korporativne servere. Sveobuhvatan pristup bezbednosti postaje veoma bitan za poslovanje, budući da zaraza jednog jedinog fajla bilo gde na korporativnoj mreži može vrlo brzo da se proširi i prouzrokuje neopisivu štetu na čitavoj mreži. Pomoću malicioznog Cryptomalware programa, na primer, kriminalci mogu za svega nekoliko minuta prodreti u mrežu i šifrovati fajlove, kao i njihove kopije, čime mogu izazvati zastoj poslovnih operacija, pri čemu kompanije ostaju bez mogućnosti da povrate bitne podatke.

Odgovarajuća pouzdana bezbednosna rešenja za servere omogućuju zaštitu osetljivih kompanijskih podataka i eliminišu opasnost od prodora malvera do rezervnih kopija bitnih podataka. Imajući to u vidu, kompanija Kaspersky Lab ažurirala je bezbednosne aplikacije za servere, i pomoću stručnog znanja i opsežnog iskustva pružila korisnicima pouzdanu zaštitu od najnovijih malver pretnji.

Nove karakteristike ovog rešenja čine zaštitu korporativnih servera fleksibilnijom i jednostavnijom za upravljanje.

Novo bezbednosno rešenje identifikuje i skenira kritične domene kompanijskih servera kako bi detektovalo malver, jačajući na taj način oblasti operativnog sistema koje su najviše izložene infekciji malverom. Na primer, skeniranjem fajlova koji se automatski pokreću (autorun) klijenti mogu sprečiti infekciju malverom tokom pokretanja sistema, a takođe mogu detektovati i skrivene procese.

Kako bi se kompanije zaštitile od nepoznatih i naprednih pretnji, rešenje Kaspersky Security for Windows Server uključuje i opciju „Application Startup Control“, koja korisnicima omogućuje jedinstvenu zaštitu tako što koristi unapred definisana pravila da omogući ili blokira pokretanje izvršnih fajlova, skripti i instalacionih paketa, kao i učitavanje programskih modula na servere.

Ovo bezbednosno rešenje koristi Anti-Cryptor tehnologiju koja je neprikosnovena na tržištu, a zasnovana je na patentiranom algoritmu kompanije Kaspersky Lab. Tehnologija je bazirana na analizi aktivnosti sa ciljem detektovanja i zaštite javnih foldera od enkripcije, čime se sprečava situacija gde kompanija nema pristum sopstvenim fajlovima i mora da plati „otkup“ za njihovo oslobađanje.

Još jedna tehnologija koja je iskorišćena na ovom rešenju jeste blokiranje malicioznog host fajla. Ukoliko program detektuje bilo kakve maliciozne aktivnosti pomoću Real‑Time File Protection ili Anti-Cryptor tehnologija, istog trenutka onemogućuje se pristup folderima na javnoj mreži i prebacuje se na bezbedan server, štiteći na taj način fajlove od malicioznih aktivnosti treće strane.

Konstantin Voronkov, šef odeljenje za krajnja rešenja u kompaniji Kaspersky Lab, izjavio je: „Cryptomalware predstavlja veliki problem za korporativni svet. Danas, mnogi sajber kriminalci koriste ovaj malver da zarade takozvani „brz novac”, zati što je jednostavno sprovesti ovakvu vrstu sajber zločina. Nijedna kompanija ne želi da izgubi osetljive podatke, pa tako veliki broj žrtava želi da reši problem tako što će platiti „otkup“ kriminalcima da dešifruju njihove podatke. Međutim, sajber kriminalci ne ispune uvek svoj deo pogodbe i ne dešifruju podatke nakon isplate. Zbog toga je bitno da kompanije koriste adekvatna bezbednosna rešenja, da prave kopije osetljivih podataka i da podignu svest o značaju IT bezbednosti među svojim zaposlenima, umesto što izlažu svoju kompaniji opasnostima. Bićete sigurniji uz implementaciju proaktivne strategije nego da reagujete tek kada vašu kompaniju počnu da ucenjuju”.