Kingston DataTraveler 108

Novi model poznatog proizvođača, DataTravele 108 je i dalje USB 2.0 varijanta za one koji su plićeg džepa, a treba im nešto veći kapacitet i solidna brzina transfera podataka. Vrlo kompaktne dimenzije uređaja su ukombinovane sa aluminijumskim zaštitnim poklopcem.

Kingston je predstavio još jednu novu generaciju poznatih DataTraveler flash diskova koji su generalno namenjeni prosečnim korisnicima koji ne jure specifično performanse. Za one ostale su tu USB 3.0 modeli koji se polako pojavljuju, ali to zahteva i novu matičnu ploču ili poseban kontroler, što je investicija za koju nisu svi baš raspoloženi. Ipak, stari dobri USB 2.0 modeli postaju sve jeftiniji i ima ih sve više, a kapacitet raste, tako da se sada modeli od 8GB mogu naći po veoma povoljnim cenama. DataTraveler 108 je veoma kompaktnih dimenzija, i dalje ne najmanji na tržištu, ali ipak dovoljno mali da bude interesantan onima koji traže disk koji će svuda moći da ponesu a da nije dodatan teret.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Integrisani aluminijumski poklopac
  • Dosta dobre performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 0.0
  • Dimenzije: 37.33x19.97x10.00 mm
  • Kapacitet: 8GB

Kingston DataTraveler 108

Ovaj flash disk je dosta kompaktnih dimenzija i interesantnog dizajna koji će svakako učiniti da bude lako prepoznatljiv. Disk se sastolji praktično iz dva dela spojena rotirajućim zglobom, same memorije sa tankim USB konektorom i aluminijumskog poklopca. Postoje tri verzije ovog diska, plave boje (kapaciteta 4GB), crvene boje (kao model sa testa, kapaciteta 8GB) i sivi koji je od 16GB. Za poslovne korisnike je bitna i informacija da se na ovaj disk može naštampati logo kompanije, što je korisno u svrhe reklamiranja. Na poklopcu vidimo da postoji prorez za traku za nošenje koja se na žalost ne dobija u pakovanju.

Izrada kućišta diska je odlična i ne verujemo da će se desiti da se pohaba i polomi poklopac koji nije tu za ukras već ima zaštitnu ulogu. Kao i kod ostalih USB 2.0 diskova, i ovaj je kompatibilan sa svim aktuelnim Windows, Linux i MacOS operativnim sistemima koji će ga prepoznati i automatski instalirati sve što je potrebno. Na disku dolazi urDrive softver koji predstavlja interesantan file management sistem koji podržava reprodukciju slika i mp3 fajlova, ali nudi i backup na 2GB online prostora. Što se performansi tiče, može se očekivati oko 8MB/s za upis podataka i oko 22MB/s za čitanje podetaka, uz minimalno zauzeće procesora, što su sasvim pristojni rezultati.

Rezime

Ovaj disk definitivno ne obara brzinske rekorde, no to i nije njegov zadatak. Imamo dosta kvalitetan USB 2.0 model sa zaštitnim aluminijumskim poklopcem, veoma kompaktnih dimenzija i sasvim dobrih performansi. Sa cenom od oko 7€, stvarno predstavlja jako povoljnu kupovinu. Iako USB 3.0 daje daleko bolje performanse, još uvek ne mogu svi da se pohvale konfiguracijom koja to podržava, tako da im ostaju pouzdani USB 2.0 modeli koji su nikada jeftiniji.

Conclusion

This disc is definitely not going to break speed records, but that is not its primary task anyway. This is a good USB 2.0 model with a protective aluminum cover, compact size, and very good performance. At 7€ price, it is almost a bargain. While USB 3.0 provides far better performance, a few people have configurations with USB 3.0, so most people will opt for reliable and cheap USB 2.0 models.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2011.): 9€

Kingston ustupio: Kingston DataTraveler 108