Kingston DataTraveler HyperX 3.0

Sjajni novi USB 3.0 flash disk kompanije Kingston koji definitivno probija sve dosadašnje granice kada je u pitanju brzina transfera podataka. Oni koji imaju dosta podataka a brzina im je bitan faktor, neće naći mnogo boljih rešenja.

Izgleda da je došlo vreme da se USB 2.0 jednom za svagda pošalje u penziju, a iako možda nije svima jasno zašto bi trebali da nabave USB 3.0 periferije, možda će ih ovaj flash disk uveriti. DataTraveler modeli su odlično poznati još od prvih modela flash diskova, a sada imamo i najnoviju generaciju, a Kingston je dodao tome i HyperX sufiks po kome znamo da se radi o proizvodu kome su performanse u prvom planu. Interesantno je da je ovaj model kapaciteta 64GB i najmanji u ponudi, a imamo još na raspolaganju verzije od 128GB i 256GB, što bi trebalo da je dovoljno i za one najzahtevnije. Iako cena jeste nešto veća u odnosu na prosečne flash diskove, dobija se osetno veći kapacitet i fantastična brzina, što svakako vredi platiti.

Ključne karakteristike

  • Impresivna brzina
  • Kapacitet od 64GB

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 3.0
  • Dimenzije: 74.99mm x 23.29mm x 15.9mm
  • Kapacitet: 64GB

Kingston DataTraveler HyperX 3.0

Ovaj model karakterišu nešto malo veće dimenzije od 74.99x23.3x15.9 mm, što se pogotovo vidi po debljini, ali i mala težina od svega 17.7g. Kućište je veoma kvalitetno napravljeno od kombinacije metala (plave boje) i gume (crne boje) i deluje nam izuetno izdržljivo i otporno na udarce. Zaštitna kapica se malo teže skida i potrebno je dobro stisnuti kućište, što je dobro pošto se neće tako lako zagubiti, pogotovo što se može nakačiti sa zadnje strane diska. Na samom disku imamo utisnut logo proizvođača, oznaku serije i kapacitet, a sa zadnje strane imamo i prorez za traku za nošenje, ili zakačaljku za privezak za ključeve, što se dobija u pakovanju. Kvalitet izrade je odličan i disk deluje definitivno skuplje od proseka.

Prema specifikacijama proizvođača, znamo da može da se očekuje 225MB/s začitanje i 135MB/s za upis podataka kada je u pitanju USB 3.0 interfejs, odnosno 30MB/s za čitanje i upis podataka ako se priključi na USB 2.0 port. Testovi su pokazali da su realne brzine čak i malo veće, što se ne dešava baš često, pa imamo 35MB/s za USB 2.0 i 255MB/s za čitanje podataka i 145MB/s za upis, kada se koristi brži USB 3.0 interfejs. Ovo su stvarno impresivni podaci koji će obradovati one koji traže što brži disk. Disk dolazi sa 59.6GB slobodnog prostora i formatiran u FAT32 fajl sistemu, što je očekivano. Ovaj disk ujedno predstavlja i jedan od najbržih flash diskova koje smo ikada videli, pa kome god znači da što brže iskopira što veću količinu podataka, ovo je idealan izbor.

Rezime

Ne treba mnogo da bi se uvidela prednost USB 3.0 interfejsa u odnosu na USB 2.0, dovoljno je samo iskopirati par GB, pa će impresivne brzine USB 3.0 modela doći do izražaja. Kingston je još jednom dokazao da zna kako se radi posao kada su u pitanju uređaji za skladištenje podataka, pa nam u vidu HyperX modela dolazi stvarno fantastičan flash disk koji je sigurno jedan od najbržih na tržištu. Cena je sasvim adekvatna u odnosu na ono što nudi i tu nema mesta za bilo kakvu zamerku.

Conclusion

The advantages of USB 3.0 interface over USB 2.0 are obvious, one can simply copy a few GBs, and the impressive speeds of USB 3.0 models will show its possibilities. Kingston has once again proved it skills regarding data storage devices, and HyperX model is a fantastic flash drive that is certainly one of the fastest on the market. The price is quite adequate in relation to functions and there is no room for any objections.

Testirani proizvod je uzorak.

Kingston ustupio: Kingston DataTraveler HyperX 3.0