Kingston DT MicroDuo USB3.0

Jedan od novijih modela USB flash diskova, sa klasičnim USB i MicroUSB konektorima. Na ovaj način, dobija se na fleksibilnosti, uz USB 3.0 interfejs koji će omogućiti brži transfer podataka.

Već smo i navikli na stalne novitete iz Kingston-a, i tako je i ovoga puta, sa novim modelom iz DataTraveler serije flash diskova. MicroDuo model smo već imali priliku da testiramo, a radilo se o USB 2.0 varijanti, dok sada stiže i u USB 3.0 model koji je svakako namenjen novijim telefonima i tabletima koji podržavaju USB OTG (On-The-Go) tehnologiju. Kolike su prednosti diskova sa USB 3.0 standardom u odnosu na regularne USB 2.0 smo mogli da se uverimo, te ukoliko je brzina transfera najbitnija stvar, praktično i nema izbora.

Ključne karakteristike

  • Regularni USB i MicroUSB konektor
  • Minijaturne dimenzije

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 3.0
  • Kapacitet: 16GB

Kingston DataTraveler MicroDuo USB 3.0

Spolja, MicroDuo USB 3.0 se ne razlikuje skoro ni malo od već viđenog modela sa USB 2.0 interfejsom, i dalje imamo identične dimenzije od 27.63mm x 16.46mm x 8.56mm i generalno, ovo je disk koji bez problema staje u džep. Dizajn je prilično jednostavan, sa integrisanom zaštitnom kapicom što je zgodan detalj pošto će jedna od dva dostupna konektora uvek biti zaštićen. Ovo je ujedno i zaštitni znak ovog modela, pošto istovremeno ima i regularni USB konektor, ali i MicroUSB, zbog čega se može direktno povezati na mobilne uređaje (telefone i tablete) koji podržavaju USB On-The-Go funkciju.

Ono što smo odmah primetili jeste to da to da je MicroUSB konektor USB 2.0 generacije (Micro USB 3.0 priključak je drugačijeg izgleda), što obezbeđuje kompatibilnost sa daleko većim brojem uređaja, s obzirom da ima prilično malo mobilnih uređaja sa MicroUSB 3.0 konektorima. Dodatno, postoji prorez za kačenje na privezak za ključeve, stim što se on ne dobija u pakovanju. Kapacitet ovog modela je 16GB (postoje i 32GB i 64GB modeli), sa deklarisanim brzinama transfera od 70MB/s za čitanje odnosno 10MB/s za upis podataka, što je nešto manje od onoga što smo videli kod ostalih USB 3.0 uređaja. Zbog specifičnog rasporeda konektora, flash disk će raditi kao USB 3.0 model kada se priključi na računar koji podržava ovaj standard, dok će u vezi sa telefonom/tabletom raditi kao USB 2.0 disk.

Rezime

Kingston DataTraveler MicroDuo je vrlo praktičan flash disk koji će dobro doći svima kojima treba flash disk koji lako i bez ikakvih adaptera i kablova mogu povezati na svoj telefon ili tablet, kako bi prebacili fotografije, video ili bilo šta drugo. Već smo videli da i neki drugi proizvođači u ponudi imaju slične flash diskove, no Kingston je svakako jedan od pionira u ovoj oblasti, pa uskoro očekujemo i druge modele sa ovim konceptom. Za sada, iako gađa vrlo specifičan segment tržišta, nije teško predvideti da će ovaj model sigurno biti tražen.

Conclusion

Kingston DataTraveler MicroDuo is a handy flash drive that will come in handy for anyone who needs a flash drive that easily and without any adapters or cables can be connected to phone or tablet in order to transfer photos, videos, or anything else. Other manufacturers offer similar flash drives, but Kingston is one of the pioneers in this field, and we are eager to see other models with this concept. For now, though intended for a specific market segment, it is not difficult to predict this model will be very popular.

Testirani proizvod je uzorak.

Kingston ustupio: Kingston DataTraveler MicroDuo USB 3.0