Korisnici i dalje razmenjuju privatne informacije onlajn iako znaju da je takva komunikacija nebezbedna

Većina internet korisnika smatra da su onlajn kanali komunikacije nepouzdani ali ih i dalje redovno koriste za razgovore koji uključuju privatne teme. Ovi podaci rezultati su nedavnog istraživanja o korisnicima koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International.

Zvanično press saopštenje

Prema zajedničkom istraživanju koje su sprovele ove kompanije, korisnici smatraju da su aplikacije za razmenu fotografija najnepouzdanije sredstvo komunikacije: 72 odsto ispitanika ih ne smatra sigurnim, njih 65 odsto nema poverenja u mobilne aplikacije za komunikaciju (uključujući društvene mreže), 64 odsto ispitanika ne veruje da su onlajn pozivi pouzdani, dok se 62 odsto ispitanika ne uzda u onlajn video pozive.

Pored toga, ispitanici su naveli mesindžere na društvenim mrežama (31 odsto), mobilnim uređajima (34 odsto), kao i internet pozive (15 odsto) kao najčešća tri sredstva koja koriste u onlajn komunikaciji. Zanimljivo je da muškarci češće koriste pozive preko interneta od žena (17 odsto muškarci, 14 odsto žene), dok žene češće koriste društvene mreže od muškaraca (41 odsto prema 35 odsto). Prema ispitanicima, ova sredstva komunikacije ne koriste se samo kod kuće, već i na javnim mestima, u kancelariji, kao i tokom putovanja.

Štaviše, 17 odsto ispitanika reklo je da su podelili osetljive fotografije ili video klipove elektronskim putem makar jednom. To je češće bio slučaj sa muškarcima (21 odsto) nego sa ženama (13 odsto). Što su mlađi korisnici to je veća verovatnoća da će oni deliti fajlove lične prirode preko interneta. Najveći procenat ispitanika koji su izjavili da to čine (23 odsto), bili su uzrasta 24 godine ili mlađi.

Ove zaključke potvrdili su i rezultati kviza o obazrivosti korisnika na internetu, u kojem je 35 odsto ispitanika navelo da privatne informacije razmenjuje preko bilo koje aplikacije na internetu koja im je dostupna. Čak 13 odsto ispitanika ide dalje od toga, pa tako koristi bilo koji uređaj koji im je na raspolaganju kako bi podelili privatne informacije (11 odsto ovih ispitanika su žene, 15 odsto muškarci, a skoro 18 odsto mladi korisnici). Svega 28 odsto ispitanika izjavilo je da ne diskutuje o ličnim temama i pitanjima na internetu (31 odsto žena, 26 odsto muškaraca i samo 17 odsto korisnika mlađih od 24 godine).

„Naravno da ne zagovaramo stav da ljudi treba da prestanu da koriste onlajn mesindžere. Međutim, potrebna je opreznost kada šaljete informacije preko interneta. Na primer, ne bi trebalo da raspravljate o poverljivim temama na internet stranicama jer internet sve informacije pamti, niti bi trebalo da komunicirate na kanalima za koje se zna da su nepouzdani, kao što su javne Wi-Fi mreže, zato što kriminalci na ovim kanalima mogu lako da presretnu vaše informacije. Takođe je bitno da korisnici oprezno biraju onlajn sredstva za ličnu komunikaciju, i da koriste samo uređaje koji su pouzdani i zaštićeni lozinkom, kao i bezbednosnim rešenjem za zaštitu na internetu”, izjavio je Peter Aleškin (Peter Aleshkin), direktor marketinga za krajnje potrošače na tržištima u razvoju u kompaniji Kaspersky Lab.

Višeplatformska rešenja kao što su Kaspersky Internet Security — multi-dDevice i Kaspersky Total Security — multi-device sprečavaju malver da presretne poverljive informacije i upozoravaju korisnika na pretnje kao što su nebezbedne Wi-Fi konekcije, pristup veb kamerama i mikrofonima, preusmeravanje na maliciozne veb stranice i druge.