Mio Spirit 4900 navigacija

Još jedna navigacija koja dolazi sa Mio potpisom, sa mapama Evrope, i doživotnim updatom mapa. Iako je model osnovne kategorije, nudi brzu kalkulaciju i navigaciju, što je i najbitnije najvećem broju korisnika.

Mio navigacije spadaju u red poznatijih, stim što su ipak dosta poznatiji van naše zemlje. Ipak, od skoro se mogu pronaći i u našim prodavnicama, a ono što će većina primetiti jesu sigurno malo jače cene od proseka, što i nije tako čudno pošto Mio svakako ne spada u red jeftinijih. Ipak, znamo da su modeli ovog proizvođača uvek u samom vrhu po performansama ali i detaljnim mapama, tako da ako cena nije jedini parametar, itekako imaju šta da ponude. Model Spirit 4900 je dobar primer onoga što Mio pruža, i spada u osnovne modele ovog proizvođača.

Ključne karakteristike

  • Veoma dobar Spirit QuickStart softver
  • Uvek ažurne mape
  • Brza i sigurna navigacija

Utisak kvare

  • Nešto niža rezolucija ekrana

Specifikacija

  • Procesor: Samsung 6443 400 Mhz
  • GPS čipset: High performance SE4150L
  • Memorija: 128MB RAM, 4GB interna, slot za MicroSD memorijske kartice do 8GB
  • Ekran: 4.3" Touchscreen TFT, rezolucije 480 x 272 piksela
  • Konektori: Mini-USB, 3.5mm izlaz za slušalice
  • Dimenzije: 125.69x77.45x13.6 mm
  • Težina: 139g

Mio Spirit 4900

Navigacija je dimenzija 125.69x77.45x13.6 mm i teži oko 139g, i po dizajnu verovetno neće privući baš puno pažnje: crna mat plastika sa dva srebrna okvira sa gornje strane ne deluju nešto posebno impresivno, i da nije Mio oznake ispod ekrana, verovatno niko ne bi ni pogodio o kojoj navigaciji se radi. Pakovanje je standardno i sadrži CD sa softoverom za računar, nosačem i punjačem za kola. Nosač je iz jednog dela i vrlo kompaktan, ali je zato adapter malo veći i sa fiksiranim kablom. U svakom slučaju, savetujemo da se što pre nabavi neki manji USB adapter za kola u kombinaciji sa Mini USB kablom.

Navigacija ima zvučnik sa zadnje strane, statusnu diodu napred, a kao i obično, tu su Mini USB konektor i slot za MicroSD memorijsku karticu sa leve bočne strane. Uobičajeni 3.5mm audio konektor za headset je izostao. Power taster je jedina dostupna fizička kontrola i smešten je sa gornje strane. Instalacija u kolima je vrlo jednostavna, a nosač dovoljno čvrst da nema mnogo klimanja od vibracija u toku vožnje. Dijagonala ekrana je 4.3" dok je rezolucija ne baš impresivnih 480x272 piksela, što je ipak sasvim dovoljno za najveći broj korisnika. Srce navigacije čine procesor na 400MHz i SE4150L GPS čipset, što se pokazalo sasvim dovoljnim za brz rad, lako pronalaženje satelita i kalkulacije rute.

Rezime

Ono što ovaj model izdvaja od konkurencije je doživotni update mapa, u ovom slučaju zemalja Evrope, tako da ne mora da se brine da li i kada ističe licenca, kao ni to koliko koštaju novije mape. Imajući to u vidu, cena i nije toliko visoka koliko se možda u startu činilo (oko 105€ u maloprodaji). Ova navigacija radi odlično i predstavlja definitivno odličan izbor za one koji ne traže nikakve dodatne funkcije.

Conclusion

Lifetime map update of Europe is what make this model stands out from the competition models so users does not have to be concerned about license expiring, as well as how much new maps will cost. Bearing that in mind, the price of this model is not as high as it may seem (around 105 Euros in retail). This navigation works great and it is a great choice for those who do not seek any additional features.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 105€

ACR Mobile ustupio: Mio Spirit 4900
zvanični sajt: acr.rs